OTKRIVENE ENORMNE TRANSAKCIJE Švicarska tv javlja o istrazi zbog Mamića! Sloković: Meni liči na spin

Foto: Hina

JADRANKA SLOKOVIĆ, odvjetnica obitelji Mamić, kazala je da ne zna jesu li točne informacije švicarskih medija koje je jučer prenio Index o istrazi koja se zbog Zdravka Mamića provodi u tri švicarska kantona.

>>> STEŽE SE OBRUČ Istraga protiv Mamića proširila se u Švicarsku

Neue Luzerner Zeitung prvi je objavio da je pod istragom letterbox tvrtka iz Alpnacha zbog sumnji u fiktivne kupoprodajne poslove. Danas je informaciju prenijela i švicarska državna televizija, također uz potvrdu javne tužiteljice regije Obwalden.

Tužiteljica Esther Omlin kazala je da se dovršetak velike istrage u tri švicarska kantona očekuje u kolovozu kada će javnosti podnijeti detaljan izvještaj. Potvrdila je da istražuju enorman broj transakcija proteklih mjeseci te veliki broja računa. Najavila je da je konačni cilj otkriti aktere u svim zemljama.  

Off shore tvrtki plaćalo se nakon transfera Balabana i Euarda

"Ovo je opsežan i težak slučaj", kazala je tužiteljica u razgovoru za SRF (audio izjava)

Švicarci su naveli kako je istragu na području Švicarske iniciralo hrvatsko državno odvjetništvo početkom godine te preko Ministarstva pravosuđa od švicarskih pravosudnih vlasti zatražilo međunarodnu pravnu pomoć u predmetu koji se u Hrvatskoj vodi protiv bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića zbog izvlačenja novca iz kluba.

U USKOK-ovoj istrazi, pisali su mediji prošle godine, zabilježene su off shore transakcije Dinama sa švicarskom tvrtkom Rasport Management AG nakon transfera Boška Balabana i Eduarda da Silve, a tu su tvrtku pojedini igrači tijekom ispitivanja povezali s Marijom Mamićem i Nikkyjem Vuksanom.

"Švicarsko tužiteljstvo ne bi dalo informacije medijima"

Mamićeva odvjetnica Jadranka Sloković kazala je danas da ne zna je li preneseni članak točan jer bi ona i njezin branjenik imali informacije ako bi se u Švicarskoj protiv njega vodila istraga.

 "Nemamo nikakve informacije, ništa nije došlo do danas, nikakav poziv, zahtjev. Prema tome, nisam sigurna da to što je preneseno iz stranih novina sasvim točno“, kazala je Sloković danas za Hinu.

Smatra kako bi oni morali imati informaciju da se vodi istraga protiv Mamića te da švicarsko tužiteljstvo medijima ne bi dalo informaciju ni u slučaju da je radilo temeljem hrvatskog zahtjeva za međunarodnu pravnu pomoć.

Upitana bi li obranu u slučaju da je zatražena međunarodna pomoć bili dužni obavijestiti, Sloković je odgovorila potvrdno. "Ako se vodi istraga i ako se obavljaju određene radnje vezane za nešto u što je uključen Zdravko Mamić naravno da bi bili dužni obavijestiti i tražiti izjavu od njega", zaključila je Sloković. "Mi bi za to znali, čim o tome ne znamo ništa to mi liči na neko 'spinanje'", dodala je.

Podsjetimo, istražitelji su u Švicarskoj proteklih mjeseci češljali transakcije među bankama banaka i tvrtkama iz spomenutih regija te su se zaustavili u Alpnachu, gradiću od svega pet tisuća stanovnika. Potvrđeno je da je pod istragom fond koji je registriran u Alpnachu, ali posluje većinom preko odvjetničkih tvrtki u Zuerichu. Do sada nije bio pod istragama zbog sumnjivog poslovanja. U švicarskom dijelu istrage o Mamićevom poslovanju sredinom lipnja počela su privođenja na obavijesne razgovore, no pojedine osobe koje policija želi ispitati trenutno se nalaze u Francuskoj na Europskom prvenstvu.

Ukoliko opsežna istraga u Švicarskoj ustanovi neregularnosti, moguće je da ih procesuiraju i švicarski pravosudni organi.

U veljači je treći put proširena istraga protiv Zdravka Mamića, članova njegove obitelji te bliskih suradnika zbog izvlačenja novca iz Dinama, a Zdravko je tada podnio ostavku na mjesto predsjednika kluba.Tom istragom uz Zdravka su obuhvaćeni i njegov brat Zoran, sin Mario, bivši glavni direktor i član Uprave Dinama Damir Vrbanović te poduzetnici Igor Krota i Sandro Stipančić, zbog sumnje da su se udružili u zločinačko udruženje kako bi zloupotrebama u ekonomskom poslovanju preko firmi u inozemstvu i off shore kompanija izvukli novac od transfera Dinamovih igrača i isplaćivali ga jedan drugome, a na temelju fiktivnih usluga.

Istraga koja se trenutno provodi u Švicarskoj vrlo vjerojatno je nastavak te priče, ali za to je u ovoj fazi nemoguće dobiti službenu potvrdu hrvatskih organa. Međutim, USKOK je prilikom proširenja istrage krajem 2015. godine objavio da ispituje jesu li Mamić i Vrbanović isplaćivali Dinamov novac tvrtkama u Velikoj Britaniji, Hong Kongu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima te Švicarskoj, koja se nalazi na popisu europskih poreznim oaza.

U travnju podignuta prva optužnica pred sudom u Osijeku

USKOK je nakon niza istraga u travnju pred Županijskim sudom u Osijeku podignuo i prvu optužnicu protiv Zdravka Mamića, Zorana Mamića, Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernara.

Navedena četvorka tereti se za zloupotrebu položaja i ovlasti, poticanje na zloupotrebu položaja i ovlasti, zlouporabu položaja i ovlasti u pokušaju, davanja i primanja mita, zloupotrebe povjerenja u financijskom poslovanju te pomaganja u zlouporabi povjerenja u financijskom poslovanju. U okviru te optužnice tereti ih se da su oštetili Dinamo za 116 milijuna kuna, a državni proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i doprinosa.

>>> OPŠIRNIJE: Kako su Mamići jedan drugome isplaćivali Dinamove milijune

Pročitajte više