koronavirus u sportu

"Svijet umire, a oni igraju nogomet. Nikad se neću vratiti tamo!"

Foto: Gulliver / Getty Images

JOHN OBI MIKEL, nigerijski veznjak koji se proslavio u Chelseaju, s kojim je u 11 godina osvojio sve engleske i europske trofeje, napustio je Trabzonspor ogorčen time što se turska liga igra dok Europom hara i ubija koronavirus, koji je prekinuo nogometna natjecanja u praktično svim ostalim zemljama.

Mikel je prošlog tjedna na Instagramu napisao kako smatra nevjerojatnim da se u Turskoj igra nogomet usprkos tome što u svijetu vlada pandemija koronavirusa, što je izazvalo bijes u njegovom klubu, koji je u završnici prvenstva vodeći i u lovu na prvu titulu od 1984.

"Svi u Trabzonu su poludjeli zbog toga i poručili mi da hitno dođem u predsjednikov ured na sastanak s njim u četiri oka. Tamo mi je rekao da izbrišem post, a ja sam mu odgovorio da neću jer je to moje mišljenje koje imam pravo izraziti jer živimo u slobodnom svijetu u kojem je zajamčena sloboda govora. Rekao sam mu da mi je nevjerojatno da se samo u Turskoj igra nogomet u ovakvoj situaciji u kojoj UEFA prekida natjecanja i odgađa Euro te da mi igrajući nogomet samo doprinosimo opasnosti širenja zaraze. Predsjednik i ostali u Trabzonsporu na sve ovo su me samo blijedo gledali", priča Mikel za Athletic i dodaje:

"Najteže mi je bilo što su me u toj situaciji svako jutro iz Londona, u kojem žive s mojom suprugom, zvale moje blizanke i plakale mi na telefon, pitajući me zašto se više nitko ne dolazi kod nas s njima igrati i zašto ne smiju dotaknuti nikoga na ulici, a nakon što ljudima u klubu ni ovo nije bio dovoljno, rekao sam im:

'OK, ako i dalje ne shvaćate o čemu vam pričam, raskidam ugovor i odlazim svojoj obitelji kako bih napravio ono što svi moramo u ovakvoj situaciji - ostao kući i bio samo sa svojim najbližima, jer tako pomažemo spasiti svijet koji nam pred očima umire. Naravno da želim s Trabzonom osvojiti toliko željeni naslov prvaka, ali sve je sada nebitno u odnosu na to da preživimo i pomognemo drugima da prežive.'"

Na pitanje hoće li se vratiti u Trabzonspor, Mikel odgovara: "Nakon što su se ovako ponijeli u ovoj situaciji - nikada! Nema šanse."

Pročitajte više