Svinjska gripa prodrmala i sportska borilišta: U opasnosti VN Španjolske

NAKON što su zbog mogućeg širenja zaraze svinjske gripe otkazana određena nogometna događanja u zemlji odakle je bolest i ponikla, Meksiku, sada je ona zaprijetila i elitnom automobilističkom natjecanju, Formuli 1.

Sljedeća utrka Formule 1, peta ovosezonska, Velika nagrada Španjolske, na rasporedu je 10. svibnja na stazi Circuit de Catalunya koja se nalazi na otprilike pola sata vožnje od Barcelone.

Upravo je regija Catalunya područje u kojem je dosad zabilježeno najviše slučajeva zaraze svinjskom gripom u cijeloj Europi, radi čega bi, pišu neki španjolski mediji, moglo biti ugroženo održavanje utrke.

U Meksiku otkazan nogomet

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) oglasila je u ponedjeljak četvrti stupanj uzbune od pandemije svinjske gripe od koje je zasad u Meksiku smrtno stradalo više od sto ljudi.

Zabrinutost zbog širenja svinjske gripe koja je u Meksiku uzela nekoliko desetaka života, natjerala je organizatore CONCACAF-a da otkažu ostatak prvenstva za nogometaše do 17 godina starosti.

Kostarika, Honduras, Meksiko i Sjedinje Države izborile su polufinale turnira koji se održava u Tijuani. No, nakon što je meksička vlada objavila da diljem zemlje zatvaraju škole, iz CONCACAF-a su u ponedjeljak poručili da se turnir prekida zbog “mjera sigurnosti, zdravlja igrača, službenih osoba i navijača”.

Kvalifikacijske utakmice za odlazak na Svjetsko nogometno prvenstvo godine u srednje i sjevernoameričkoj zoni trebale su biti odigrane u srijedu, a susreti za prvo i treće mjesto imale su zakazani termin u nedjelju. Sve će se momčadi koja su izborile poluzavršnicu naći na Svjetskom U-17 prvenstvu u Nigeriji od 24. listopada do 15. studenog.

Vrhovno nogometno tijelo Srednje i sjevernoameričke organizacije odgodilo je i rasplet tamošnje Lige prvaka u kojem igraju meksički klubovi Cruz Azul i Atlante. FC Atlante vodi u seriji koja se igra na dvije pobjede, nakon što je u Ciudad de Mexicu slavio 2:0 u prvoj utakmici.

U utorak će biti donesena i odluka oko nastavka prvenstva u nogometu na pijesku.

D.R./Totalsport
Foto: AFP

Pročitajte više