Svjedočanstva s tribina - Policija vikala: Nećete izaći živi!

NAKON što su trener Krunoslav Jurčić i njegove zvjezdice napustili područje stadiona u svojim skupim limenim ljubimcima, ispod zapadne tribine oronulog maksimirskog stadiona skupili su se navijači, novinari, svjedoci subotnjeg kaosa i obični građani gladni istine.

>  Video - BBB: Prije 20 godina policija nije pucala na navijače, a danas...?


Udruga navijača Dinama sazvala je prvu press konferenciju u povijesti svog postojanja kako bi javnosti ispričala svoju stranu priče o događajima 1. svibnja.


Osim brojnih pisanih svjedočanstava i fotografija ozlijeđenih navijača, o brutalnosti policijskog postupanja, ne samo prema huliganima, nego i običnim građanima, ženama i starcima, posvjedočili su i neki koji su tog dana bili na tribinama.

Djevojka sa "sjevera": Policijska brutalnost je prevršila svaku mjeru

Djevojka u dvadesetim godinama, koja već šest godina dolazi na tribine bodriti Dinamo, potvrdila je ono o čemu već danima bruje navijači na forumima.

"Krajem prvog poluvremena policija je uletjela na istočnu tribinu, dok su ostali navijači glasno negodovali. Vrlo brzo je policija stigla na sjever i počeo je kaos. Navijači su počeli bacati stolice, a policajci su ih bacali natrag na njih mlateći pritom koga god su stigli, nisu ni gledali koga tuku", ispovijest je djevojke sa sjeverne tribine, koja je željela ostati anonimna.

"Nakon utakmice, dok su se brojni navijači "rotorom" spuštali prema izlazu, policija ih je stisnula odozdo i odozgo, pa su mnogi nastradali pokušavajući pobjeći sa stadiona. Natjeravali su i žene, starce i ljude s djecom... Policijska brutalnost prevršila je svaku mjeru! Nikako ne bi bilo dobro da imaju još veće ovlasti", poručila je djevojka.


Pod Maksimirom je bilo i starijih Zagrepčana koji na utakmice dolaze desetljećima, ali ni oni nikada nisu doživjeli ovakavo ponašanje policije. Od mnogih koji su došli čuti istinu, rijetki su imali hrabrosti javno ispričati što su te subote vidjeli na stadionu i oko njega. Rekli su samo da dobro znaju što se događalo i da je prava istina daleko od onoga što piše većina medija. Priznali su i da se boje javno govoriti kako bi izbjegli moguće neugodnosti od strane MUP-a.

Stariji navijač: Sramota! Sramim se što živim u ovakvoj državi

Među njima je bio i čovjek u pedesetim godinama, koji je na tribini bio s prijateljima.

"Počelo je na istoku sa zaštitarima Sokol Marića. Privodili su čovjeka s lisičinama kao kriminalca nakon što su ga izvukli s tribine. Onda su s policijom stigli na sjever. Tukli su pored mene ljude koji su mirno sjedili i nisu pravili probleme, a krenuli su i na mog prijatelja koji je na utakmicu došao sa slomljenom nogom. Kasnije su na "rotoru" natjeravali ljude psujući i vičući "nećete izaći živi". Spreman sam i svjedočiti na sudu o svemu što sam doživio", rekao je vidno potreseni svjedok, pokazujući pisano svjedočanstvo svog 58-godišnjeg prijatelja.


"Ovo je sramota za policiju koja jede kruh istih poreznih obveznika na kojima su se iživljavali. Razočaran sam i sramim se što živim u ovakvoj državi", zaključio je stariji navijač.

Huligani nose značke i pendreke

Udruga navijača za nerede je okrivila pretjeranu i nepotrebnu reakciju policije i traži da se otkrije tko je naredio ulazak policije među navijače. Zatražili su od nadležnih da se kazne huligani s tribina, ali i huligani među policajcima koji su bez opravdanja mlatili sve pred sobom.

"Prijatelj mi je odnedavno u interventnoj policiji. Do prije godinu, dvije išao je gotovo na svaku Dinamovu utakmicu. Ispričao mi je kako se jako puno policajaca nabrijava kad god je derbi uz žargon: "Uh kako ću nekomu jebat' mater danas". Dakle guštaju u premlaćivanju ljudi i nije im bitno koga udaraju, iz čega se da zaključiti da huligana nema samo među navijačima. Sustavno to rade i na kraju kompletna javnost okrivljuje jedino i samo navijače", priznanje je jednog našeg čitatelja koje samo potvrđuje da postoje i huligani u plavim uniformama koji nose značku i pendrek.

Pročitajte više