ŽENE I SPORT

Svjetska prvakinja bojkotira doček kod Trumpa: "Ti ne želiš ljude poput mene"

Screenshot: CNN

AMERIČKIM nogometašicama koje su u Lyonu osvojile četvrti naslov svjetskih prvakinja, danas će biti priređen veličanstven doček u New Yorku.

Amerikanke su u finalu svladale Nizozemsku 2:0, a do naslova ih je vodila kapetanica Megan Rapinoe. Zabila je s bijele točke u 61. minuti i upisala se u povijest kao najstarija igračica koja je postigla pogodak u finalu SP-a (34 godine i dva dana). S terena je izašla u suzama. Najveću podršku imala je u svojoj djevojci, košarkašici Sue Bird koja ju je bodrila s tribina. Zaljubile su se nakon Olimpijskih Igara u Rio de Janeiru i zajedno kod kuće imaju pet zlatnih olimpijskih medalja. 


Rapinoe, inače kapetanica Seattlea, angažirana je i izvan terena kao aktivistica za prava žena, LGBT zajednice i drugih manjina i prva je bjelkinja koja je podržala Colina Kaepernicka i kleknula tijekom intoniranja američke himne. Podsjetimo, 2016. godine Kaepernick (29), tada quarterback San Francisco 49ersa, odbio je ustati tijekom intoniranja himne u znak protesta protiv policijske brutalnosti prema tamnoputim Amerikancima, čime je pokrenuo lavinu reakcija. Riskirao je karijeru, ali je postao nacionalni simbol borbe za veća prava manjina.

"Amerika je dobra samo za neke ljude"

Rapinoe nastavlja istim putem. Gostujući na CNN-u uoči povratka u SAD, najbolja američka nogometašica obratila se predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu snažnom porukom. Rapinoe je još uoči SP-a najavila da će u slučaju da osvoji naslov, bojkotirati prijem u Bijeloj kući dok u njoj boravi Trump. Njegovi stavovi i potezi njegove administracije, smatra, štetni su za niz društvenih manjina, uključujući i LGBT zajednicu. Predsjednik SAD-a odgovorio je da prvo osvoji naslov, a onda priča.

Na pitanje voditelja CNN-a Andersona Coopera ima li poruku za Trumpa nakon finala, Megan je pogledala u kameru i odlučno odgovorila:

"Tvoja poruka isključuje ljude. Isključuješ mene, isključuješ ljude koji izgledaju poput mene, ljude koji su drugačije boje i ljude koji tebe možda podržavaju."

Parafrazirala je Trumpov pobjednički slogan "Make America Great Again" i objasnila da su se s Trumpom vratili u vremena kada Amerika nije bila velika ni sjajna.

"Možda je to danas sjajna zemlja za neke ljude, ali za velik broj Amerikanaca nije", kazala je te zaključila obraćanje riječima:

"Kao šef ove zemlje, imaš golemu odgovornost da za svakog pojedinca ova zemlja bude bolja."

Doček američkih nogometašica kreće u 15.30 sati po srednjoeuropskom vremenu. U panoramskom autobusu svjetske prvakinje će se provesti dijelom avenije Broadway, od Battery Parka do Gradske vijećnice, gdje će ih primiti gradonačelnik Bill de Blasio.

Bit će to druga tzv. konfeti parada za američke nogometašice; prva im je priređena 2015., također nakon osvajanja naslova svjetskih prvakinja.  

Na tzv. trasi Canyon of Heroes u New Yorku u proteklih 130 godina održane su brojne parade u čast američkih vojnika i državnika, zatim u čast stranih državnika (Charles de Gaulle, Winston Churchill, Nelson Mandela), pilota Charlesa Lindbergha i Amelije Earhart koji su sami preletjeli Atlantik, astronauta iz misije Apollo 11 koji su sletjeli na Mjesec (Neil Armstrong, Buzz Aldrin, Michael Collins) te brojnih poznatih sportaša i drugih osoba iz javnog života.

Nakon dočeka u New Yorku nogometašice će otputovati u Los Angeles, gdje ih čeka još jedan doček. No pitanje je hoće li biti na prijemu kod predsjednika SAD-a Donalda Trumpa. 

Pročitajte više