Svjetski mediji: Dalić je bio na rubu katastrofe. Spasio ga je heroj iz Dinama

DOMINIK LIVAKOVIĆ je s tri obranjena penala u raspucavanju donio Hrvatskoj prolazak protiv Japana u osmini finala Svjetskog prvenstva te ušao u povijest. Pothvatom je završio na naslovnicama svjetskih medija koji ga slave. Marca pod naslovom "Hrvatski heroj Livaković ušao u povijest svjetskih prvenstava" piše:

Marca: Čudo iz Dinama došlo do jednog i na korak do drugog rekorda SP-a

"Čudesnom partijom je golman zagrebačkog Dinama postao tek treći koji je na jednom SP-u obranio tri penala. Prvi je to uspio portugalski Ricardo, koji je 2006. u četvrtfinalu protiv Engleske skinuo šuteve Lamparda, Gerrarda i Carraghera. Drugi je Danijel Subašić. Livakovićev sunarodnjak i prethodnik to je napravio na prošlom SP-u. U osmini finala Balkance je vodio do pobjede protiv Danaca tako što je obranio penale Eriksenu, Schöneu i Jorgensenu.

Livaković je sada na korak do novog rekorda. Ako skine samo još jedan penal u Kataru, postat će i tek treći golman kojem je to uspjelo četiri puta na jednom SP-u. Spomenutom Subašiću to je uspjelo prije četiri godine jer je u četvrtfinalu obranio jedanaesterac Smolovu za prolazak protiv Rusije u četvrtfinalu. Drugi koji je to postigao je Sergio Goycochea, koji je tako 1990. Argentinu doveo do finala."

Najčitaniji španjolski i jedan od najčitanijih svjetskih sportskih dnevnika slavi Livakovića i metaforički: "Samuraj Livaković je natjerao Japance na harakiri tako što je obranio penale Yoshidi, Mitomi i Minaminu. Sva trojica su pucala loše. Strah od promašaja bio je očit na njihovim licima i govoru tijela dok su išli prema lopti, ali Livakoviću nitko ne može uzeti zasluge jer se držao na visini i uništio moral Japancima."

As: Livaković nastavio legendu Hrvatske. Reprezentacije koja najviše može patiti i vjerovati u sebe

Također španjolski As pod naslovom "Livaković nastavio hrvatsku legendu" piše: "Hrvatska je prošla na penale i tako nastavila hodati putem utabanim 2018. Glavni na stadionu bio je Dominik Livaković, koji i nastavio legendu Hrvatske na SP-ima. Reprezentacije koja najviše može patiti i vjerovati u sebe. Dalićeva Hrvatska flertovala je s katastrofom, ali preživjela je zahvaljujući moćnim rukama svog golmana. Kada je došlo do toga da se utakmica rješava u vremenu za heroje, Livaković je ugrabio četvrtfinale. Golman zagrebačkog Dinama obranio je udarce Minamina, Mitoma i Yoshide."

Gazzetta: Heroj dana poništio Livajin promašaj

Talijanska Gazzetta dello Sport pod naslovom "Livaković je heroj Hrvatske. Poslao Japan kući s tri obranjena penala" piše: "Golman zagrebačkog Dinama bio je zvijezda nakon produžetaka. Heroj dana je Dominik Livaković, koji je reprezentaciju naviklu na patnju na SP-ima spasio poraza i poništio Livajin neuspjeh iz penala s čak tri obrane. Tako je Brozoviću i ekipi donio četvrtfinale protiv Brazila."

Daily Mail: Livaković je od najstresnije situacije napravio laganicu

Engleski Daily Mail piše "Livakovićeva herojstva u raspucavanju donijela Hrvatskoj prolazak među osam na SP-u" i golmanu Hrvatske daje ocjenu devet uz napomenu: "Penali su inače napeti i stresni, ali Hrvatima je sjajni Livaković s čak tri obrane jedanaesteraca omogućio komforni prolazak."

► KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ LIVAKOVIĆEVE OBRANE PENALA PROTIV JAPANA

Pročitajte više