KRIMINAL U SPORTU

Svjetski prvak iz Zagreba osuđen za krijumčarenje 130 milijuna eura vrijednog kokaina

Foto: EPA-EFE

AUSTRALSKI kajakaš Nathan Baggaley, osvajač dviju srebrnih medalja na Olimpijskim igrama 2004. i svjetski prvak iz Zagreba 2005., proglašen je krivim za pokušaj krijumčarenja kokaina vrijednog oko 130 milijuna eura te mu prijeti doživotni zatvor.

Njegov brat Dru i Anthony Draper uhićeni su 2018. nakon dramatične potjere na moru u kojoj su sudjelovali australska mornarica i zrakoplovstvo. Putovali su 11 sati kako bi se sastali sa stranim brodom i preuzeli drogu. Kad su ih primijetili nadzorni zrakoplovi, vojni brod je krenuo u potjeru, a postoje i snimke koje pokazuju kako Dru baca pakete kokaina u more dok Draper pokušava pobjeći s broda, piše BBC.

Nathan nije direktno sudjelovao u toj akciji, ali je kupio brod koji su brat i njegov partner koristili te ga opremio satelitskim telefonom i navigacijskim sustavom.

Dru Baggaley i Draper pred tužiteljstvom su krivnju prebacivali jedan na drugoga, a Nathan je rekao da je brod kupio novcem koji mu je dao Dru, uvjeravajući ga da će ga koristiti za gledanje kitova.

Njegovi otisci prstiju pronađeni su na traci kojom su pokušali prikriti registracijski broj broda.

U prilog braći nije išla ni činjenica da su 2009. osuđeni na 18 mjeseci zatvora zbog preprodaje ecstasyja, a sad im prijeti doživotni zatvor.

Baggaley je 2004. osvojio dva olimpijska srebra u Ateni, triput je bio svjetski prvak na 500 metara, a posljednji put 2005. u Zagrebu, kad je osvojio i broncu na 1000 metara.

Pročitajte više