Svjetsko prvenstvo 2030. bit će drugačije od svih? Ovo su kandidati za domaćinstvo

Foto: EPA

MAROKANSKI kralj Mohammed VI. objavio je zajedničku kandidaturu Maroka, Španjolske i Portugala za domaćinstvo Svjetskog nogometnog prvenstva 2030. godine. "Objavljujem pred vašom skupštinom da je Kraljevina Maroko odlučila sa Španjolskom i Portugalom podnijeti zajedničku kandidaturu za domaćina Svjetskog nogometnog prvenstva 2030. godine", rekao je marokanski kralj.

Poruku je pročitao ministar nacionalnog obrazovanja, predškolskog odgoja i sporta Chakib Benmoussa u Kigaliju, gdje će FIFA u četvrtak imati svoj 73. Kongres. Ova zajednička kandidatura, bez presedana u povijesti nogometa, bit će spoj između Afrike i Europe, između sjevera i juga Mediterana te između afričkog, arapskog i euro-mediteranskog svijeta, istaknuo je u poruci.

Druga službena kandidatura za domaćina SP-a 2030. godine

Maroko se u prošlosti nekoliko puta kandidirao za domaćina Svjetskog prvenstva, a najbliži je bio organizaciji turnira 2010., kada je izgubio od Južnoafričke Republike. Ovo je druga službena kandidatura za domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2030., nakon što su to početkom veljače zajednički učinili Argentina, Čile, Paragvaj i Urugvaj.

Podsjetimo, dosad je jedino svjetsko prvenstvo koje nije imalo jednog domaćina bilo ono 2002. godine, koje se održalo u Japanu i Južnoj Koreji. Ako jedna od ove dvije opcije pobijedi u izboru kandidata za SP 2030. godine, Svjetsko prvenstvo za sedam godina bilo bi povijesno neobično jer bi se održalo u četiri ili tri zemlje, odnosno na dva kontinenta.

Četiri južnoameričke zemlje pozvale su da se turnir vrati "tamo gdje je nogomet rođen", 100 godina nakon što je prvo Svjetsko prvenstvo održano u Montevideu. Nagađa se kako bi se u utrku za Svjetsko prvenstvo 2030. mogli zajedno uključiti Egipat, Grčka i Saudijska Arabija. Iduće Svjetsko prvenstvo na rasporedu je 2026. godine u Meksiku, SAD-u i Kanadi s 48 reprezentacija.

Pročitajte više