Talenti odlaze prije nego shvatimo da smo ih imali

Foto: GNK Dinamo 

TALENTI napuštaju Hrvatsku prije nego uopće shvatimo da smo ih imali. Posljednjim izmjenama Pravilnika o statusu i transferima igrača FIFA tvrdi da je pojačala zaštitu maloljetnika koji ne smiju potpisivati stipendijske ni profesionalne ugovore s klubom dulje od tri godine. Ono što FIFA propisuje s namjerom da uredi stvari i spriječi zlouporabu nježnih godina, u hrvatskim okvirima i s obzirom na ekonomsku poziciju često u primjeni izlgleda nakaradno. Igračima se daje sloboda, a to za zemlju iz koje želi iselit praktički svaki treći ispitanik, znači egzodus.

Klubovi koji ozbiljnije participiraju na tržištu (dakle, Dinamo) pokušali su doskočiti postroženim pravilima praksom potpisivanja aneksa ugovora. S maloljetnikom bi sklopili ugovor na tri godine, poslali na obveznu verifikaciju u HNS, a potom potpisali aneks ugovoru koji stupa na snagu kad igrač napuni 18. godina i koji ga vezuje uz klub. HNS se aneksi ugovora, poslovično, ne tiču.

Manevriralo se na razne načine, kao što uostalom manevrira i FIFA koja "zaštitom" pospješuje multimilijunske transfere tek "oslobođenih" tinejdžera.

Neko vrijeme Dinamo je  uz asist saveza aneksima mijenjao dotadašnji modus operandi dugogodišnjih dječjih ugovora. No, to je vrijeme prošlo. Kjučni su bili slučajevi Alena Halilovića i Roberta Murića koji su aktivirali svoja prava. U Murićevom slučaju, nakon što je odbio popisati produljenje ugovora s Dinamom, u HNS-ovoj Komisiji za registraciju igrača ustanovili su da taj ugovor nije niti valjan, te mu aktivirali stipendijski. Drugim riječima, produžili su mu boravak u Dinamu. Iako je ugovor bio na snazi godinu dana, HNS je iznenada ustvrdio da nisu parafirane sve stranice. Taj manevar u FIFA-i nije prošao i Murić je bio slobodan zaigrati za Ajax. Slučaj još nije u gotov, jer se Mamiću sudi zbog prijetnji smrću Murićevom ocu i menadžerima tijekom "roditeljskog sastanka" u Maksimiru.

Tom sastanku Zdravko Mamić posvetio je veći dio press konferencije prije nego će prvi put završiti iza rešetaka. Mamić je znao da će Murićev primjer slijediti mnogi. Dobro upoznat sa situacijom na tržištu, znao je i da slijedi navala na njegovu darovitu generaciju 1998. Mamić je tu momčad nazvao "još neviđenom doktrinom u nogometu" (video 29:40) 
 

Riječ je o igračima koji su na travnjaku izborili četvrtfinale juniorske Lige prvaka i koji su bili okosnica reprezentacije na U17 prvenstvu u Čileu.

Mamić je dometnuo i da su ta djeca buduća početna postava A reprezenatacije Hrvatske, a danas iste riječi na tržištu koriste menadžeri i s njima povezani mediji.

Tinejdžeri o kojima se priča već su dobro iskautirani.

Brzo krilo Josip Brekalo najveći je dragulj Dinamove generacije '98. U lipnju će napuniti 18 godina. Brekalo je potpisao ugovor s Dinamom u kolovozu 2014. godine. Produljenje ugovora je odbio i želi otići u inozemstvo. Dinamu u tom slučaju pripada tek simbolična naknada za razvoj. Riječ je o igraču izuzetnog karaktera i motoričkih sposobnosti.

Talijanski mediji danas predstavljaju i Vinka Soldu koji je bio neizostavan član Dinamovih juniora i U17 reprezentacije. Igra lijevom nogom na mjestu stopera. Njega je Dinamo nedavno uspio privezati petogodišnjim ugovorom i osigurati pravu zaradu u slučaju transfera. U siječnju se zbog Solde Dinamu obratio Milan.

"Milan je htio posudbu s pravom otkupa ugovora i Dinamo je logično odbio. To nije igrač za posudbe, on je jedan od najboljih srednjih braniča na svijetu u svom godištu", kazao je Miroslav Bičanić, menadžer mladog igrača, ali i naglasio da su spremni razmotriti prave ponude u budućnosti. 

Posljednjih mjeseci mladića pozorno prati Juventus, tvrde Talijani.

Juventusu i Interu zanimljiv je i Hrvoje Ilić, još jedan Bičanićev igračSkauti ga vole uspoređivati s Davidom Silvom i Oezilom i već mu predviđaju ulogu nositelja igre A hrvatske reprezentacije. U Dinamo je stigao iz Osijeka kao 14-godišnjak, a ugovor u traje do lipnja 2015. godine. 

Kao dobra investicija za budućnost spominje se i Bruno Ivić, kapetan juniora Osijeka, koji će 18 godina napuniti u svibnju, mjesec dana prije isteka ugovora. Ivić je centralni branič, vrlo discipliniran i fokusiran. 

Najmlađi u ponudi je Antonio Marin, 15-godišnji Dinamov napadač, kojem se previđa velika karijera. Njega Dinamo želi staviti u fokus 2017. godine, odnosno nakon U17 Europskog prvenstva. 

Pročitajte više