Talijani apeliraju na Jaska: Repeša je pravi čovjek za vođenje talijanske reprezentacije



PONAJBOLJI talijanski košarkaš Marco Belinelli pričao je s talijanskim novinarima o prvoj sezoni u Toronto Raptorsima, no nije propustio pričati o talijanskoj reprezentaciji. Rekao je kako još uvijek aktualnog izbornika Hrvatske vidi kao idealnu osobu za vođenje Azzura.

Jasmin Repeša na odlasku je s kormila hrvatske reprezentacije, a ostaje za vidjeti koja će biti njegova budućnost. Repeša već nekoliko godina ne vodi klub, no igrač kojeg je formirao u Fortitudu iz Bologne javno je apelirao da pomogne Azzurima. Bek šuter Toronto Raptorsa Marco Belinelli pozvao ga je da preuzme talijansku reprezentaciju.

"Njegov poziv bi me jako usrećio, budući da mislim da je on najbolje rješenje za reprezentaciju kao što je naša. To mislim jer imamo jako mladu momčad, a on zna najbolje kako raditi s mladim talentiranim igračima. Zna biti vrlo strog, no u isto vrijeme s njim se može pričati o svemu", rekao je Belinelli, koji je najljepše trenutke u Fortitudu doživio baš uz Repešu.

Naš ga je strateg gurnuo u vatru s 19 godina, a Belinelli je vrlo brzo uzvratio time što je postao nositelj momčadi. Kasnije ga je put odveo u NBA, u Golden State Warriorse, a ljetos je stigao u Raptorse. Belinelli je već ranije u talijanskim medijima hvalio Repešu, govorio da mu je poput drugog oca, a dan danas Jaska zna nazvati za savjet. Belinelli bi, uz Andru Bargnanija, trebao biti predvodnik Italije na Eurobasketu 2013. godine.

Italija je istaknula kandidaturu za domaćinstvo tog natjecanja, a zanimljivo, odbili su mogućnost da uz pozivnicu nastupe na SP-u sljedeće godine u Turskoj. Talijanski savez krenuo je u potpuni remont momčadi i posve su koncentrirani na Europsko prvenstvo 2013. To bi bilo dovoljno vremena da Repeša napravi pravi program priprema i vrati Italiju na veliku scenu.

Talijani su propustili Eurobasket u Poljskoj nakon što su u dodatnim kvalifikacijama prošlog ljeta dvaput izgubili od Francuske u skupini u kojoj se nalazila i Finska. Izbornik Carlo Recalcati nakon tog je neuspjeha odlučio reprezentaciju prepustiti nekom drugom, a nekoliko je talijanskih listova još ranije dovodilo Repešu u kontekst vođenja Azzura. Spominjalo se još ime turskog stratega Oktaya Mahmutija, a ono što je zasad vrlo izvjesno je tek da će Talijane u sljedećem mandatu voditi strani stručnjak.

Pročitajte više