NA GOSTOVANJU

Talijanski novinar: Novom igraču Hajduka teško je pronaći ozbiljniju manu

Foto: Index.hr, Guliver

INDEX SPORT ima razgranatu mrežu novinara u Europi i svijetu koji kao gostujući komentatori najavljuju sportske događaje i utakmice te analiziraju transfere i globalne promjene u nogometu. Na gostovanju kod Index Sporta danas je Luca Cilli, novinar televizije "Sport Italia" koji nam otkriva kvalitete novog igrača Hajduka Marca Fossatija.

Fossati je bez daljnjega dobar igrač. Igrao je za mnoge važne i uspješne talijanske klubove iz kojih crpi bogato nogometno iskustvo. Na spomen njegova imena u Italiji mnogi će primijetiti kako je zasigurno mogao napraviti više u svojih 28 godina, no osim toga teško će mu pronaći neku ozbiljniju manu. Fossati je kompletan nogometaš.

U prilagodbi na novu sredinu sigurno će mu puno pomoći trener Tramezzani koji ga jako dobro poznaje. Paolo točno zna što ovaj može, što ima za ponuditi i kako to najbolje iskoristiti. Uvjeren sam da će mu Tramezzani brzo pronaći idealno mjesto i da će brzo postati jako koristan igrač za Hajduk.

Godinama jedan od najboljih igrača Serie B

Tijekom svog staža u Serie B, u kojoj je ipak igrao većinu svoje dosadašnje karijere, Fossati je bio poznat kao igrač koji čini razliku i svakako jedan od najboljih u cijeloj drugoj ligi. Hajduk je za njega u ovom trenutku korak naprijed, iako ne možda zbog toga gdje se Splićani nalaze sada, već koliko su važnu ulogu igrali u europskom nogometu u drugoj polovici prošlog stoljeća. Fossati je igrač dobre tehnike, a kao njegovu najveću snagu izdvojio bih konstantnost u kvalitetnim nastupima: on je konstantna vrijednost i rijetko podbaci. Tjelesno je moćan, dobar je trkač i ima lijep pregled igre, a ako mu moram izdvojiti manu, rekao bih da se čini kako mu u pojedinim trenucima nedostaje malo brzine.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Ne znam točno gdje je Hajduku najviše potreban i gdje ga Tramezzani vidi, ali osobno smatram kako Fossati najviše može dati na mjestu zadnjeg veznog, odmah ispred posljednje linije, kao centralna figura veznog reda u formaciji 3-5-2 ili 4-3-3. Njegova mirnoća i tempo koji daje igri često je od instrumentalne važnosti, a kada zatreba, nije mu strano ni zabiti.

Tihi vođa i osigurač razmirica u svlačionici

Što se tiče njegovog karaktera, Fossati je takozvani tihi vođa koji se glasom neće nametati drugima, ali čiju će prisutnost na terenu i u svlačionici suigrači cijeniti. Jedan je od onih igrača koje svaki trener voli imati u momčadi, koristan kao produžena ruka na terenu i kao osigurač eventualnih razmirica u svlačionici. Fossatija suigrači u pravilu jako poštuju, a ono što je za Hajduk važno, kako je u karijeri promijenio mnogo klubova, neće mu trebati dugo da se prilagodi.

Kada je u Milan stigao kao tinejdžer, Marco je mamio puno medijske pažnje. Godinama je bio jedan od najzanimljivijih likova i onaj koji je ponajviše obećavao. Iz sadašnje perspektive čini se kako nije imao sreće. U vrijeme kada je on bio na pragu prve momčadi, u Milanu su igrali svojevrsni vanzemaljci. Bili su tu Marc van Bommel, Gennaro Gattuso, Clarence Seedorf, Kevin Prince Boateng i još nekolicina drugih. Zaista nije bilo lako pored njih izboriti se za mjesto u prvih 11. Jedino što mu je preostalo je otići u Serie B, a u tom su se kaosu i veći igrači gubili i s vremenom nestajali. Marcu se to nije dogodilo. Bio je godinama jedan od pet najboljih igrača lige, no svaki put kad bi trebao napraviti korak dalje i prijeći u klub iz Serie A, nešto bi iskrslo.

Za dobiti priliku i uspjeti u Serie A, treba prije svega jako puno sreće. Ako se pitate zašto Fossati napušta ambicioznog drugoligaša kao što je Monza i kako je moguće da tamo pored svojih kvaliteta nema mjesta, razloge treba tražiti u treneru Brocchiju koji ga nema u svojoj nogometnoj viziji. Monza sada ima veliki broj mladih talentiranih veznjaka i struka je odlučila kako im je pametnije uložiti u njihov razvoj i jednog dana ih prodati.

Dobar posao za sve. Za Hajduk može biti prevaga

Mislim da je ovo dobar posao za sve. Monza se riješila igrača koji je uzimao mjesto mladim nadolazećim zvijezdama, Fossati će obući dres kluba koji ima povijesnu važnost u ovom dijelu Europe, a Hajduk će dobiti igrača koji definitivno može biti prevaga u domaćem prvenstvu. Vjerujem kako bi u novoj sredini, suočen s drugačijim okruženjem i velikim ambicijama, Fossati mogao dodatno napredovati. S velikim zanimanjem ću pratiti što se događa u Splitu.

Pročitajte više