Tata Jedvaj za Index: Kad smo Dalić i ja igrali skupa, još nije ni bilo Hrvatske

Foto: Marko Prpic/ Igor Kralj / Pixsell, FK Velež /StickerpediaFacebook

TIN JEDVAJ je za samo 25 minuta od petog izbora za lijevi bek reprezentacije Hrvatske postao novi Mandžukić. Mlad (22) i svestran, ali i za sada najčešće rezervni branič Bayer Leverkusena i Hrvatske, oduševio je dvjema sjajnim golgeterskim reakcijama.

Prvo ubacivanjem na desnu stativu na centaršut i golom glavom, a zatim i tipičnim napadačkim kupljenjem otpatka i pospremanjem nogom za veliku i dramatičnu pobjedu Hrvatske nad Španjolskom (3:2) u Ligi nacija i delirij na tribinama Maksimira.

> Hrvatsku jalovost izliječio rezervni branič: U 15 dana zabio koliko u cijeloj karijeri do tada 

Javnost obožava ovakve priče gotovo jednako kao i njihovi glavni heroji. Jer ovakav spektakularni preobražaj braničke Pepeljuge u golgetersku Princezu i to još u reprezentaciji u kojoj više "nema tko zabiti", pa još sa sirenom, za spasonosnu pobjedu protiv jedne od najuglednijih reprezentacija na svijetu, materijal je koji razgaljuje navijače, podiže čitanost medijima, raspaljuje maštu onima koji tek počinju trenirati nogomet i daje motivaciju onima koji ga igraju, ali im baš ne ide. 

Kako se tek osjeća otac novog heroja nacije, pitali smo Zdenka Jedvaja, poznatog braniča Veleža iz bivše, te Zagreba iz aktualne države i lige?

"Doista nemam riječi. Da mi je netko ovo pričao, ne bih mu vjerovao. Svima u obitelji cijelu noć i jutro ne prestaju zvoniti telefoni. Toliko poziva pohvale i čestitki. Presretan sam i ponosan. Ovo je neopisivo i neusporedivo s ičim. To da je moj Tin postigao dva gola za ključnu pobjedu Hrvatske nad Španjolskom mi je više od ostvarenja sna."

Vaš sin Tin je branič koji igra na sve četiri pozicije u zadnjem redu, ali najrjeđe na lijevom beku. I onda upravo kao lijevi bočni zabije golove. Ali kako; prvi tako što dočeka loptu na suprotnoj, desnoj strani, a drugi s pozicije centarfora?

"Hahaha, istina, bizarno! S obzirom na to da je u obje situacije kod poentiranja reagirao golgeterski, mislim da ga je odlično poslužila intuicija, ali i nogometna inteligencija, za koju sam uvjeren da je njegova najveća vrlina. Osim ova dva razloga, uvjeren sam da je presudio i onaj treći, a to je da ga je ponijelo. I to zbog sjajne atmosfere na tribinama i napadačkog transa u kojem je Hrvatska odigrala zadnji dio utakmice."

U pet i pol godina kao profesionalac ukupno je postigao četiri gola i onda u zadnja dva tjedna još toliko, i to odlučujuće golove za Bayer u njemačkom Kupu i Europa ligi, te za Hrvatsku u Ligi nacija. Jeste li očekivali taj njegov golgeterski procvat?

"Mladi igrač treba sazreti i ovaj skok u tom segmentu njegove igre koji ste spomenuli dokazuje da Tin to uspijeva. Predviđam da će u roku od godinu dana postati kompletan igrač, pa ćemo onda češće komentirati i njegove golove. Iskustvo je presudno; da očvrsne, nauči se bolje postaviti, reagirati, poentirati. Ali uz njegove kvalitete i kvalitete igrača s kojima igra u klubu i reprezentaciji, ne sumnjam da će i dalje napredovati."

Tin je poput Ćorluke ili Realova Nacha, branič iskoristiv na svim pozicijama u obrani. Je li ta svestranost ujedno blagoslov i prokletstvo? Pitam to jer kada je igrač "Katica za sve", onda će ga trener često koristiti da začepi bilo koju rupu što se u tom trenutku otvori, a ne kako bi ga ustalio na jednom mjestu. Tako Tin u Leverkusenu igra kao desni bočni, stoper u obrambenoj četvorci, ali i trojci. U reprezentaciji je zadnjih mjeseci također morao igrati nekoliko različitih uloga.

"Istina je da ta polivalentnost može biti ograničenje, ali i upravo suprotno tome. Ne možemo svi biti Modrić i Rakitić, pa je stoga potrebno da Tin i u klubu i u reprezentaciji iskoristi maksimum od prilike i minutaže koje mu se pružaju na bilo kojoj poziciji. Ja sam iznimno sretan što moje dijete igra na bilo kojoj poziciji u Bayeru iz Leverkusena, jer to je veliki klub i dabogda cijeli život bio tamo."

Koja je njegova idealna pozicija?

"On je stoper. Ali da se vratim na drugi dio odgovora na prethodno pitanje, to što može igrati na više pozicija je njegova velika prednost. Ako kao sinoć može pomoći i kao napadač, zašto ne bi to napravio? Znači da osim svestranosti i sposobnosti ima i hrabrosti, a da izbornik ima vjere u njega."

Biste li vi mogli vjerovati da vam je netko rekao, dok ste sa sadašnjim izbornikom igrali kao nogometaš u Jugoslaviji, da će vaš sin igrati za državu koje tada još nije bilo, a da će ga u reprezentaciju kao izbornik pozivati vaš klupski suigrač Dalić?

"Ne da mu ne bih vjerovao, nego bih mu rekao da je lud, hahaha! Ali to je tako u životu. Kolo sreće se okreće i nikada ne znaš što će te, kako i kada pomaziti."

Zabili ste zadnji gol u povijesti Veleža kao domaćina na Stadionu pod Bijelim brijegom, a tamo vam je suigrač bio Zlatko Dalić. Kakav je bio kao defenzivni veznjak?

"Super. Uvjeren sam da bi imao još bolju igračku karijeru da nije bilo rata, ali i ovako se ne može požaliti. A da ne govorim što se tiče trenerske."

Vaš sin je upravo dosegnuo vrhunac dosadašnje kratke, ali burne karijere u vrhunskom nogometu, u kojoj je već stigao promijeniti tri kluba (Dinamo, Roma, Bayer) i postati novi junak reprezentacije Hrvatske. Kako pazite da svega toga ne bude previše i prerano jer slava i milijuni najlakše pokvare mlade ljude?

"Odnos s djetetom i učenje pravim životnim vrijednostima stvara se od njegova rođenja i cjelokupnim odgojem. Vrijeme pokaže koliko su se roditelji trudili i jesu li uspjeli u tome, pa tako i u ovom pogledu u kojem me pitate. Uvjeren sam da smo mi s Tinom napravili sve kako treba. Od samog početka, od djetinjstva, preko odrastanja, pa do toga što smo se svi obiteljski preselili u Rim kada je on prije punoljetnosti potpisao za Romu, a i po tome što je i sada često netko od nas s njim u Leverkusenu."

Što ste rekli sinu nakon utakmice na kojoj je postigao dva gola za veliku pobjedu Hrvatske nad Španjolskom?

"Iskreno, tim povodom uopće nismo pričali o nogometu, nego kao otac i sin. Pa neka to ostane među nama".

Pročitajte više