Davis Cup

Tenisač iz BiH odigrao jedan od najbizarnijih mečeva u povijesti

Foto: EPA

NAJBOLJI bosanskohercegovački tenisač Damir Džumhur (ATP - 140.) odigrao je jedan od najbizarnijih mečeva u povijesti. Uspio je svladati Tunižanina Moeza Echarguija (ATP - 471.) 6:3, 3.6, 7:5 i donijeti Bosni i Hercegovini vodstvo 1:0 u Davis Cupu u play-offu Prve svjetske grupe.

Tu je pobjedu ostvario na vrlo neobičan način. Naime, u tri seta dramatičnog meča čak 21 put dogodio se break. U prvom setu Džumhur je dvaput izgubio servis, ali ga je i triput oduzeo Echarguiju, a u drugom setu situacija je bila obrnuta.

Džumhur u posljednjem setu pet puta gubio servis, ali ga oduzimao šest puta

Ipak, to nije ništa u odnosu na ono što se dogodilo u odlučujućem trećem setu. Od 12 gemova, koliko je odigrano u njemu, čak 11 ih je završilo breakom. Džumhur je svoj jedini servis-gem uspio osvojiti pri rezultatu 5:5, a zatim je još jednom oduzeo servis protivniku za pobjedu.

Danas je na rasporedu i meč između Maleka Jazirija (ATP - 301.) i Mirze Bašića (ATP - 215.). BiH bi pobjedom u dvoboju protiv Tunisa osigurala ostanak u Prvoj svjetskoj grupi te bi nastavila put prema kvalifikacijama za turnir najboljih osamnaest reprezentacija svijeta, među kojima je i Hrvatska.

 

Pročitajte više