tenis

Na Australian Openu ne vrijede ista pravila za sve. Tenisači ljuti na Đokovića

Foto: Guliver

POČELE su kvalifikacije za Australian Open, koji ove godine zbog korone neće početi u svojem standardnom terminu u drugoj polovici siječnja, nego tek 8. veljače, a mečevi za ulazak u glavni turnir igraju se daleko od Melbournea.

Tenisačice svoje kvalifikacije igraju u Dubaiju, a tenisači u Dohi. To je odlučeno zbog australskih pravila o karanteni po ulasku u zemlju pa će u Melbourne otputovati samo oni koji se kvalificiraju i potencijalni "lucky loseri".

Po 16 tenisača i tenisačica koji prođu kvalifikacije tako će natjecanje na prvom Grand Slamu sezone nastaviti skoro mjesec dana kasnije, i to na drugom kontinentu.

No organizatori Australian Opena donijeli su još jednu oluku koja je izazvala nezadovoljstvo među velikim brojem tenisača, a jedan od glavnih aktera nove bure u svijetu tenisa je Novak Đoković.

Tri najbolja igrača i tri najbolje tenisačice imat će povlašten tretman

Direktor turnira Craig Tiley najavio je da će tri najbolja tenisača i tri najbolje tenisačice biti smješteni u Adelaideu, a ne u Melbourneu, tijekom dvotjedne karantene uoči početka Australian Opena.

Ta je odluka donijeta zbog činjenice da su smještajni kapaciteti u Melbourneu popunjeni pa je potrebno smjestiti određeni broj ljudi u neki drugi grad.

To znači da Novak Đoković, Dominic Thiem i Rafa Nadal od tenisača te Ashleigh Barty, Simona Halep i Naomi Osaka od tenisačica boraviti u Adelaideu gdje će 29. i 30. siječnja odigrati revijalne mečeve.

Francuz bijesan zbog odluke

Ovakav scenarij razbjesnio je francuskog tenisača Jeremyja Chardyja koji smatra da će izdvojeni tenisači i tenisačice imati puno više vremena za bolju pripremu.

''Najblaže rečeno, jako čudna odluka. Došla je iz vedra neba. Pojedinci će, za razliku od većine, moći koristiti teretanu u hotelu i moći će trenirati po programima koji se ne računaju u petosatnu kvotu. Za razliku od nas, oni će skoro moći normalno trenirati i živjeti'', kazao je Francuz pa je nastavio:

''Nemamo svi iste uvjete. Oni već sad imaju puno privilegija. To je čudno za sport u kojem bi trebali svi imati iste uvjete. Da sam četvrti na svijetu, bio bih izbezumljen. Znam da nije točno ono što su rekli za Adelaide.''

Pročitajte više