REKORDNA KAZNA ZA USTAŠLUKE Dvije utakmice bez gledatelja i 150 tisuća švicaraca

Utakmicu u Osijeku protiv Izraela uveličalo je najviše državno izaslanstvo: premijer Tim Orešković i ministar sporta Predrag Šustar. Zabavljeni razmjenom nježnosti s predsjednikom HNS-a Davorom Šukerom, ne samo da "nisu čuli" uzvike "Za dom - spremni!", nego su i pohvalili atmosferu i navijanje, zbog kojeg je Hrvatska danas dobila rekordno visoku kaznu. 

Foto: Davor Javorović / Pixsell

FIFA je zbog navijačkog veličanja ustaškog režima na prijateljskim utakmicama protiv Izraela i Mađarske u ožujku, kaznila HNS novčano i s dvije utakmice kvalifikacija za SP bez gledatelja.
 
"Za dom spremni" s osječkih tribina na utakmici protiv Mađarske, iz HNS-ove u blagajnu svjetske nogometne federacije šalje 150 tisuća švicarskih franaka, a Mamićeva i Šukerova reprezentacija dvije će prve sljedeće službene utakmice, u kvalifikacijama za SP 2018, protiv Turske 5. rujna na Maksimiru i Finske 9. listopada u Tampereu, igrati bez gledatelja. 
 
FIFA u obrazloženju kazne navodi kako su se "dva slučaja diskriminirajućih povika hrvatskih navijača čuli na prijateljskim utakmicama Hrvatske protiv Izraela 23. i Mađarske 26.ožujka 2016."
 
 Iz Zuricha ističu kako je Hrvatska recidivist kada je u pitanju kažnjavanje zbog ovakih nedjela: "Hrvatski nogometni savez FIFA i UEFA već su kažnjavali zbog sličnih incidenata."
Kao što vidite iz priložene grafike, kazna koju je FIFA danas izrekla HNS-u, financijski je najviša koju je savez dobio. Do sada je crni rekord držala UEFA-ina sankcija za svastiku na travnjaku Poljuda prošle godine tijekom utakmice Hrvatska - Italija (1:1) u kvalifikacijama za EP 2016, kada je HNS kaženjen sa 100 tisuća eura, oduzimanjem jednog boda u kvalifikacijskoj skupini te igranjem bez publike na dvije sljedeće domaće utakmice u organizaciji UEFA-e. Hrvatska je odradila jednu, predzadnju utakmicu kvalifikacija za Euro protiv Bugarske. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pročitajte više