"Ti Hrvati su ludi ljudi, pa kako Boban može biti heroj nacije?"

POČELO je s hajkom na Eduarda da Silvu, a nastavilo se s Modrićevim ozlijeđivanjem i Markovićevim pričama o velikoj uroti. Englesko "medijsko ludilo" u predstojećih sedam dana doživjet će kulminaciju. Sve je to, dakako, dio folklora uoči sad već tradicionalnog sraza reprezentacija Hrvatske i Engleske. Nakon kultnog Suna, kojem su Markovićeve izjave o namjernom ozlijeđivanju maestra Luke došle kao naručene, Daily Mirror otišao je korak dalje i objavio tekst pod naslovom "Ti Hrvati su ludi".

Engleski mediji, a posebice njihovi beskompromisni tabloidi, majstorski znaju nabrijati atmosferu. Ponosna nacija kolijevke nogometa često voli misliti i da je najpoštenija, a još češće uopće ne doživljava svoje protivnike, osim kada im potrebni za linč koji prodaje proizvod. Puno smo o svemu tome naučili još na Euru 1996., a sjećanja na poraz kojim smo im nanijeli na Wembleyju u kvalifikacijama za Euro 200 dovoljno su friška te nam suferiraju što možemo očekivati nakon nove partije, bilo da izgubimo ili pobijedimo.

Mirror u svom komičnom tekstu temu o ludim Hrvatima razrađuje kroz osebujne hrvatske ličnosti i njihove postupke neshvatljive kulturnom Englezu.

Zvonimir Boban: Jedan od najpopularnijih hrvatskih nogometaša postao je ikona zbog napada na policajca. Kako je to moguće, pita se Mirror, ne spominjući ni rječu okolnosti u kojima se taj atak dogodio.

Slaven Bilić: Aktualnom hrvatskom izborniku zamjeraju crveni karton koji je iznudio za Laurena Blanca u polufinalu SP-a 1998. godine. "Nakon slabog kontakta pao je kao da ge je netko ubio", pišu Englezi. Blanc zbog kartona nije mogao igrati u finalu protiv Brazila.

Goran Ivanišević: Iako je otočki junak, čovjek kojeg se redovito pita za wimbledonsku prognozu i čije je mečeve publika naprosto obožavala, Mirror mu spočitava, zamislite, sljedeće izjave: "Uvijek sam morao igrati protiv pet protivnika: tenisača, suca, sakupljača lopti, navijača i samog sebe" te "Uvijek je tu ludi, dobar i loš Goran. Tri Gorana, a svi zabijaju asove."

Mark Bosnich: Iako je Australac, ima hrvatske korijene i savršeno se uklapa u priču Mirrora. Pogotovo jer su ga iz Chelseaja 2002. godine potjerali zbog šmrkanja kokaina...

Darijo Srna: Ako ikada dođe u Premiership, neka učiniti nešto s tim tetovažama. Mnogi su igrači tetovirani, ali njegova je slika zaista jedna. Srna koja igra nogomet? Ma da se sto puta preziva Srna...

Nikolai Volkoff: Josip Nikolai Peruzović, to je pravo ime ovog 62-godišnjaka koji je nekad bio profesionalni hrvač. Mama mu je Ruskinja, baka s očeve strane Talijanka, a djed Hrvat. Opet, sasvim dovoljno da Englezi izvuku priču kako nosaču svojevremeno nije htio dati dvije funte.

Vedran Ribarić: Jedini od navedenih nije sportaš, ali Englezima nije promaklo da je ženu skinuo do gola i poslao je da trči po dvorištu kako bi vježbao pucanje iz zračne puške. "Zašto jednostavno nije vježbao na svinjama kao svi ostali?" S tim bi se, duduše, još nekako i mogli složiti

Pročitajte više