Tinejdžerska pikado senzacija mora državi dati gotovo pola nagrade od 230 tisuća eura

Foto: EPA

BRITANSKI pikadist Luke Humphries postao je svjetski prvak. Pobijedio je u finalu 16-godišnjeg Luke Littlera 7:4 u setovima. Oba pikadista osvojila su lijepe nagrade. Pobjednik je dobio pola milijuna funti (580 tisuća eura), dok je Littler osvojio 200 tisuća funti (232 tisuća eura). Ipak, obojica će ostati bez dobrog dijela nagrade.

Naime, Littler će morati gotovo polovicu svoje zarade dati na poreze i državno osiguranje. To će njegovu zaradu smanjiti za najmanje 45 posto. Investicijska platforma Saxo tvrdi da će Littler morati platiti 88 tisuća eura poreza kao i 8500 eura državnog osiguranja. Littleru će ostati 135 tisuća eura nagradnog fonda. 

"Svi trebaju platiti porez, bez obzira na dob, a mlađi od 18 godina imaju jednak privatni odbitak kao i odrasli. Rijetkost je da tinejdžer dođe do toliko novca u jednom paušalnom iznosu i mi bismo mu savjetovali da potraži stručne financijske savjetnike o tome kako najbolje postupati oko toga", rekao je Andrew Mangion, voditelj poreznih proizvoda u tvrtki Saxo.

Pročitajte više