Jurčić se ima čemu nadati: Dinamo dobio Baku, Neftchi pao protiv češkog prvaka

TJEDAN dana preostalo je do prvog sudara hrvatskog i azerbajdžanskog prvaka u 2. kolu kvalifikacija za Ligu prvaka. Dinamo je u posljednjoj provjeri protiv FC Bakua slavio s 2:0, dok je Neftchi poražen u prijateljskoj utakmici protiv češkog prvaka Plzena s 1:0.

Trener Dinama Kruno Jurčić odahnuo je nakon što su njegovi igrači poveli već u 18. minuti. S bijele točke nakon prekršaja precizan je bio Krstanović, a tek u 68. minuti Luis Ibanez je iz slobodnog udarca postavio konačnih 2:0. Ostale pokušaje Dinamovih igrača zaustavljao je bivši "modri" vratar Marko Šarlija, sve dok u 65. minuti nije zamijenjen.

Zanimljivo, za Baku je ovih dana potpisao bivši napadač Hajduka i Dinama iz Kijeva Maris Verpakovskis, a za novi klub potpisao je na sljedeće dvije godine.

Dinamo je završio pripreme i momčad se vraća u Zagreb, a srijeda će igračima biti slobodan dan prije nego što počne odbrojavanje sati do prvog europskog izazova u novoj sezoni.

Neftchi se bolje brani nego što napada



Neftchi je u prve dvije pripremne utakmice remizirao 1:1 s prvacima Albanije Škendijom i pobijedio Timisoaru s 1:0. Prvak Češke Victoria Plzen trebao je poslužiti kao jaka proba uoči susreta s Dinamom, ali "naftaši" iz Azerbajdžana morat će popraviti puno detalja ukoliko žele parirati "modrima", ma kako nespremni bili Zagrepčani.

Od početka su igrači Plzena bolje stajali na terenu, stvorili su nekoliko prilika, ali Neftchi je spašavao srpski vratar Saša Stamenković. Azerbajdžanci su pokušavali probiti čvrstu češku obranu, ali tijekom cijele utakmice imali su velikih problema s prelaskom centra, a kad bi dugim loptama stigli do protivničke polovice, napad je redovito završavao pred šesnaestercem gdje su im Plzenovi braniči lako oduzimali loptu. U drugom dijelu Česi su bili još agresivniji, a Neftchi, koji je proigrao pred kraj utakmice, bolje se branio nego napadao, a kontranapadi su im bili prespori. Činilo se kako će utakmica završiti rezultatom koji bi najbolje opisao igru na terenu, ali u posljednjoj minuti za pobjedu Viktorije zabio je Čišovský nakon slobodnog udarca kojeg je izveo Horvath. Emile Mpenza, najveći adut Neftchija, zapucao je dvije dobre lopte, a opasni su bili Flavinho i Bakhshiev, koji je ušao tek u 73. minuti.

"Neftchi igra kao Pyunik"

"Tako se igra nogomet. Češki prvak je odigrao u visokom ritmu, ali naša momčad igrala je dobro u prvoj polovici u utakmice. Kao i u ranijim utakmicama, od 60. minute priliku su dobili mlađi igrači koji su dobro odigrali, ali primili smo nesretni gol u zadnjoj minuti", rekao je trener Neftchija Arif Asadov.

Plzen je protiv Neftchija napravio generalnu probu pred meč s Pyunikom, protivnikom zagrebačkog Dinama u LP prije dvije godine. Zanimljivo, trener Viktorije usporedio je igru Neftchija upravo s igrom armenskog prvaka. "Protivnik je imao slične kvalitete kao Pyunik. Stil igre je vrlo sličan onome kakav bismo u utorak mogli vidjeti od Pyunika", rekao je trener Pavel Vrba i poželio Azerbajdžancima puno uspjeha u Ligi prvaka.

Prijateljske utakmice:

Dinamo: Kelava - Tomečak, Tonel, Vida, Ibanez - Badelj, Leko (Calello od 75), Sammir (Šitum od 85), Alispahić (Kovačić od 65) - Krstanović, (Sylvestr od 70), Beqiraj (Kramarić od 81)



Neftči: Saša Stamenković, Rail Melikov (Ruslan Amirdžanov, 10), Denis Silva, İqor Mitreski, Alessandro Viana da Silva (Terlan Guliev, 61), Ruslan Abishov (Elmar Bakhshiev, 72), Slavko Georgievski, Rodriguinho (Mirhüseyn Seyidov, 64), Reashad Abdullayev (Cavid İmamverdiyev, 58), Flavinho (Cavid Hüseynov, 53), Emil Mpenza (Bahodir Nasimov, 53)

Pročitajte više