premiership

Tko je čovjek kojem su Saudijci povjerili projekt kojim žele pokoriti Europu?

Foto: Reuters

NEWCASTLE je danas objavio da je Eddie Howe novi trener prve momčadi. 

Iako je novo vodstvo kluba, koji je nedavno kupio 320 milijardi funti težak saudijski investicijski fond, maštalo o nekom zvučnijem imenu, odabir je pao na 43-godišnjeg Engleza koji je potpisao ugovor do 2024. godine.

S Newcastleom su se povezivali Antonio Conte, Brendan Rodgers i brojni drugi treneri, a vrlo blizu bio je i Unai Emery, koji je u zadnji trenutak odlučio ostati u Villarrealu. Howe je praktički jedini bio spreman preuzeti momčad koja je trenutačno rizik za svakog trenera. Newcastle je nakon 11 kola Premiershipa jedina momčad bez pobjede u ovoj sezoni i nalazi se na predzadnjemu mjestu s pet bodova manje od zone spasa.

Howeov prvi zadatak je ostanak u ligi

Newcastle u sljedeća dva prijelazna roka planira potrošiti nešto manje od 300 milijuna funti na nove igrače, ali velika je enigma gdje će se sljedeće sezone natjecati; u Championshipu ili Premiershipu. Nije nemoguće da ove sezone opet ispadne iz lige, ali uprava vjeruje da je Howe čovjek koji će a) spasiti momčad od ispadanja i b) postaviti temelje za stvaranje velike momčadi.

Eddie Howe u karijeri je 11 sezona vodio Bournemouth te jednu Burnley, ali s Bournemouthom je napravio najveće rezultate u karijeri. Taj klub, za koji je u ozljedama skraćenoj igračkoj karijeri odigrao 253 utakmice, preuzeo je u siječnju 2009. godine i spasio ga od ispadanja iz League Two (četvrta liga) unatoč oduzimanju 17 bodova na početku sezone. Već sljedeće sezone Howe je Bournemouth odveo u League One, da bi u siječnju 2011. otišao u Burnley.

Nakon samo jedne sezone se iz "osobnih razloga" vratio u Bournemouth i nastavio tamo gdje je stao. Bournemouth je osigurao plasman u Championship, da bi nakon jedne solidne sezone u drugoj ligi, u travnju 2015., osigurao ulazak u Premiership, a u zadnjem kolu je i osvojio titulu prvaka Championshipa.

U svlačionici poznata lica

Iako je imao znatno manji budžet od konkurencije, Howe je u prvoj sezoni osigurao ostanak, a u drugoj osvojio fantastično deveto mjesto. Bournemouth je u prvoj ligi bio sve do 2020. godine, kad je kao 18-plasirani ispao u Championship. Howe je na kraju te sezone raskinuo ugovor sa svojim klubom, a u svibnju ove sezone odbio je ponudu Celtica.

Howe je u Bournemouthu afirmirao niz mladih igrača na kojima je klub kasnije jako dobro zaradio. Trojica od njih, Callum Wilson, Ryan Fraser i Matt Ritchie, danas su članovi Newcastlea i engleski mediji tvrde da su ga oni nahvalili upravi, što je bio jedan od ključnih razloga zašto je doveden.

No, Howe će se u Newcastleu naći u potpuno novom okruženju. Imat će golemi budžet na raspolaganju i tek će se pokazati zna li njime raspolagati s obzirom na to da nogometno znanje kod ovog stručnjaka nikad nije bilo upitno. Bude li imao dovoljno povjerenja i vremena da svoje ideje provede u djelo, mogao bi se pokazati kao jako dobar Newcastleov potez.

Pročitajte više