HRVATSKA RUKOMETNA REPREZENTACIJA

Tko je Hrvoje Horvat, novi izbornik hrvatskih rukometaša?

Foto: Jozo Cabraja / Kolektiff / Guliver

IMA ISTO ime, prezime i nadimak kao otac, koji je bio legenda hrvatskog i jugoslavenskog rukometa, europski prvak s Partizanom iz Bjelovara i olimpijski pobjednik u Münchenu 1972. 

Hrvoje Horvat Cveba mlađi u tišini je gradio svoj rukometni put i napredovao do trenera Dubrave pa Nexea te pomoćnika Lini Červaru u reprezentaciji. Červarovim odlaskom stiglo je vrijeme da u potpunosti izađe iz očeve sjene. HRS ga je danas imenovao njegovim nasljednikom, novim hrvatskim izbornikom.

Prošlog je mjeseca napunio 43 godine. Imao je pristojnu karijeru srednjeg vanjskog, igrao i za RK Zagreb, ali ostao je daleko od očevih uspjeha. Kao trener, međutim, izrastao je u visoku kvalitetu spremnu za najodgovorniju ulogu u hrvatskom rukometu.

"Jednog bih dana htio postati izbornik naše najbolje vrste, trener velikog kluba", rekao je još 2014. godine. Sad mu se želja ostvarila.

Dubrava, Nexe i reprezentacija

Kad je završio igračku karijeru u Dubravi, u istom je klubu ostao raditi kao trener, a u studenom 2016. stigao je na klupu našičkog Nexea. U međuvremenu je vodio mlađe uzrasne kategorije HRS-a pa juniorsku reprezentaciju, a onda ga je Lino Červar pozvao u svoj stožer. Bio mu je pomoćnik na tri velika natjecanja, dobro poznaje igrače i situaciju u reprezentaciji i svakako je najjednostavnije i najbezbolnije rješenje za Savez, s obzirom na olimpijske kvalifikacije koje Hrvatsku u Montpellieru očekuju za samo mjesec i pol dana, od 12. do 14. ožujka.

Dubravu je 2014. doveo do finala Kupa Hrvatske, a s Nexeom čvrsto drži status drugog najjačeg kluba u državi i natječe se u regionalnom i europskim natjecanjima.

Odrastao je u Bjelovaru, koji je njegov otac odveo na europski vrh, i bilo je logično da krene u rukomet. Igrala ga je i njegova sestra Vanja, dok je Jasenka bila plivačica. Njih su dvije bile dodatno proširile sportski krug obitelji - Jasenka je udovica legendarnog Iztoka Puca, a Vanja bivša supruga Zorana Mamića.

Nogomet je zavolio zbog Mamića

"Jasno da sam ostao s Mamićima u dobrim odnosima. To su ljudi velika srca bez obzira na to što većina misli drugačije. Čujemo se, družimo se bez obzira na to što Zoran i Vanja više nisu zajedno. Čak mogu priznati da sam nogomet počeo pratiti zbog Zorana, a taj me sport prije uopće nije zanimao", ispričao je svojedobno Horvat, a za Puca je govorio da je bio "poseban, jedinstven čovjek i ljudina kakva se rijetko viđa".

Igrao je kratko i za reprezentaciju, ali najveće je uspjehe postigao u rukometu na pijesku.

Učili su pravila u avionu

"Dok sam igrao za Dubravu, klupski predsjednik Maras bio je čelni čovjek Hrvatskog saveza rukometa na pijesku. Želja mu je bila osnovati reprezentaciju. Pitao je nas u klubu želimo li to te smo mi pristali. Konkurencija u rukometu na pijesku nije velika i ostvarivali smo velike uspjehe. Prije odlaska na svoje prvo natjecanje pravila smo učili u zrakoplovu", rekao je u jednom starom intervjuu Horvat, koji je na pijesku osvojio titulu svjetskog i više puta europskog prvaka.

U pravom rukometu igrao je srednjeg vanjskog, što je pripisao slabim fizičkim predispozicijama i kvalitetnom razmišljanju, koje mu je svakako pomoglo u trenerskom usponu.

"Bio sam spor i neeksplozivan, ali sam imao dobar pregled igre i znao sam na kvalitetan način koristiti mozak koji je izuzetno važan kada se nalazite na poziciji srednjega. Srednji bek produžena je ruka svakog trenera na terenu te svaka akcija kreće od njega. On mora imati viziju, u svakom trenutku znati gdje mu se koji suigrač nalazi kako bi zamišljen plan, odnosno akciju, momčad sprovela u djelo", objašnjavao je Horvat.

Bio je produžena ruka trenera na parketu pa Červaru na klupi, a sad će imati priliku sam vući konce u jednom od najomiljenijih hrvatskih sportskih kolektiva.

Pročitajte više