TRENERI

Tko je najbolji trener u regiji? Glasaj u anketi

Foto: Getty Images/Gulilver Image, EPA

HRVATSKA nikad u povijesti nije imala ovoliko nogometnih trenera koji rade na vrhunskom nivou. U Sloveniji, Srbiji i BIH također rade vrhunski treneri koji ostvaruju odlične rezultate i dojam je da se na Balkanu puno kvalitetnije radi u tom segmentu nego prije deset ili petnaest godina. 

Postavlja se pitanje koja zemlja bivše Jugoslavije radi najbolji posao i koji trener je najbolji u regiji. 

Prije malo više od godinu dana, Index je proveo veliku anketu u kojoj su njegovi čitatelji birali najboljeg hrvatskog trenera. 

U anketi je glasalo preko 10 tisuća ljudi, a najboljim hrvatskim trenerom (omjer pozitivnih i negativnih glasova) proglašen je Nenad Bjelica. Iza njega su uslijedili Slaven Bilić, Niko Kovač i Zlatko Dalić koji su imali vrlo slične ocjene. 

Čitatelji Indexa su kao najgoreg trenera ocijenili Igora Štimca, s otprilike sedam puta više negativnih nego pozitivnih glasova.

Neki od trenera iz te ankete su u prethodnih godinu dana doživjeli veliki uspjeh, a drugi pad. Proširili smo listu s najpriznatijim trenerima iz regije, a od vas tražimo da izaberete tko je najkvalitetniji među stručnjacima bivše države. U rang-listi na kraju teksta pomoću strelica možete trenerima davati pozitivne (strelica gore) ili negativne (strelica dolje) bodove i tako ih pomicati na ljestvici.

Tko je najkvalitetniji, a tko najlošiji?

Slaven Bilić je uveo WBA u Premiership i ostvario jedan od najvećih uspjeha u karijeri, ali tamo proživljava teške dane. S tri boda iz osam kola nalazi se na 18. mjestu prvenstvene ljestvice i traži što prije bodove spasa i za klub i za sebe.

Niko Kovač je nakon Bayerna nastavio raditi na vrhunskoj razini. Povjeren mu je projekt vođenja Monaca, mlade ekipe koju čini velik broj francuskih reprezentativaca iz nižih kategorija. U Kneževini je upisao dobar start u sezonu i trenutno drži šestu poziciju na ljestvici.

Nenad Bjelica je potjeran iz Dinama s kojim je u međuvremenu osvojio naslov, ali je vrlo brzo stigao u rodno Osijek. U subotu igra derbi protiv Dinama, a već nakon prvih par utakmica vidi se njegov potpis na Osijekovom stilu igre. Pobjedom bi došao Dinamu na tri boda zaostatka i učinio prvenstvo zanimljivim.

Iza Zlatka Dalića je rezultatski najgori period otkad je na klupi hrvatske reprezentacije. U 2020. godini Hrvatska ima dvije pobjede, jedan remi i pet poraza. Bez obzira na to, Dalić je uspio ostati u elitnoj skupini Lige nacija.

Igor Tudor je lani realizirao rezultatski najslabiju Hajdukovu sezonu u modernoj povijesti. U prvenstvu je završio peti, rano je ispao iz kupa, a na početku nove sezone napustio je Hajduk kako bi postao Pirlov pomoćnik u Juventusu.

Igor Štimac je i dalje na čelu indijske reprezentacije. Odigrao je samo dvije utakmice u proteklih godinu dana. Remizirao je s Afganistanom i izgubio od Omana.

Igor Bišćan je oduševio na klupi mlade hrvatske reprezentacije. Nakon remija u Škotskoj činilo se da će mlada vrsta ostati bez Europskog prvenstva, ali se tamo ipak plasirala uz odličnu igru.

Ivan Leko se s Bliskog istoka vratio u Belgiju gdje je preuzeo Antwerp. Trenutno drži šesto mjesto na ljestvici, a s dvije pobjede u grupnoj fazi je na dobrom putu da prođe u nokaut-fazu Europa lige.

Ivan Jurić je i dalje u Hellas Veroni. Lani je bez problema ostao u ligi, a sada je na osmom mjestu Serije A. Pobijedio je Romu te remizirao s Milanom i Juventusom čime je najavio još veće stvari u ovoj sezoni.

Robert Prosinečki spasio se ispadanja s Kayserisporom, ali samo zbog toga što je turski savez uslijed pandemije donio odluku da nitko neće ispasti iz lige. Sada vodi Denizlispor, ali opet je u crvenoj zoni s tek pet bodova iz sedam kola.

Zoran Mamić ponovno je preuzeo Dinamo. S njim igra neuvjerljivo, ali čvrsto drži prvo mjesto na prvenstvenoj tablici i ima pet bodova nakon prva tri kola grupne faze Europa lige.

Simon Rožman je nastavio s projektom koji su u Rijeci započeli Kek i Bišćan. Vrhunac odličnog posla stigao je na kraju prošle sezone kada je s Rijekom osvojio kup.

Matjaž Kek vodi slovensku reprezentaciju. Nije se plasirao na Europsko prvenstvo, ali je osvojio skupinu u Ligi nacija i izborio plasman u viši rang.

Najveća pobjeda Siniše Mihajlovića je ona protiv teške bolesti. Borio se s leukemijom i vratio se na klupu Bologne s kojom ga čeka težak posao ostanka u ligi. 

Vahid Halilhodžić vodi Maroko. Nakon četiri kola ima deset bodova u kvalifikacijskoj skupini za Afrički kup nacija i djeluje kao da će još jednom njegov reprezentativni angažman biti uspješan.

 

Pročitajte više