Tko je najveća senzacija Igara? Policajac rođen u Teksasu koji ne zna engleski

Foto: Guliver/AP Photo/Francisco Seco

TALIJAN Lamont Marcell Jacobs (26) senzacionalni je pobjednik utrke na 100 metara na OI-ju u Tokiju.

Jacobs je jučer u finalnoj utrci ciljem prošao za 9.80 sekundi, čime je postavio novi europski rekord, četiri stotinke bolje vrijeme od onoga koje je trčao samo dva sata ranije u polufinalu, a što je također bio europski rekord. Također, Talijan je tako vratio Europljanima naslov u ovoj disciplini nakon 29 godina i trijumfa Linforda Christieja na Igrama u Barceloni.

"Ne znam, sve mi ovo djeluje kao san. Osjećam se fantastično. Mislim da ću tek sutra shvatiti što sam napravio. Sad mi sve ovo djeluje nevjerojatno", nakon senzacionalnog slavlja kazao je Talijan.

Jacobs je rođen u SAD-u, u El Pasu, otac mu je Amerikanac, a majka Talijanka, no većinu svog života je proveo upravo u Italiji. Ranije ove godine postao je europski dvoranski prvak na 60 metara, no prije dvije godine je na Svjetskom prvenstvu u Dohi ispao u polufinalu.

Imao samo tri posto šanse za pobjedu

Jacobs u Tokio nije došao s velikim očekivanjima, ali je iskoristio činjenicu da u finalu nije bilo izrazitog favorita. Kladionice su mu dale 3 posto šanse za pobjedu, ali mimo svih prognoza, ostvario je uspjeh karijere.

Najveća senzacija Igara rođena je u Teksasu. Roditelji su mu se upoznali u Vicenzi, budući da mu je otac kao marinac tamo služio u vojnom kompleksu Caserma Ederle, nakon čega su preselili u Teksas.

Odrastao bez oca

Nakon što je njegov otac poslan na misiju u Južnu Koreju, Jacobs se vratio s majkom u Italiju. Odrastao je bez oca, s kojim od tog trenutka nije imao kontakt i koji je ostao živjeti u Dallasu, a svu brigu o sinu preuzela je majka.

Ipak, roditelji su ponovno stupili u kontakt, a sam sprinter je rekao da je to imao pozitivan utjecaj na njegov život.

Marcel se još kao dječak počeo baviti košarkom slijedeći očeve stope, kao i nogometom, da bi se u dobi od 10 godina odlučio za atletiku.

Bio je više nego solidan skakač u dalj (8.07 mu je osobni rekord), ali se nakon problema s koljenom 2018. godine, definitivno posvetio sprinterskim disciplinama i stalno je napredovao. Ove godine je u Savoni trčao 9.95, te je postao tek drugi Talijan koji je 100 metara istrčao ispod 10 sekundi.

Rođen u Teksasu, a ne zna engeski

Jacobs se rano oženio i sa suprugom Nicole ima dvoje djece te još jedno dijete iz prethodne veze. Osim atletike, dvije velike strasti su mu tetovaže i tenisice. Uzor mu je legendarni talijanski sprinter Pietro Mennea.

Iako je rođen u Teksasu, sebe smatra pravim Talijanom, a vrlo malo Amerikancem. Zapravo, priznaje da ne govori baš najbolje engleski.

Junak Italije je policajac

Novi olimpijski prvak u elitnoj disciplini, koji je do sada živio u anonimnosti, osim bavljenja atletikom član je Fiamme Orra, odnosno sportskog odjela talijanske policije.

Viviana Masini, majka Marcella Jacobsa, u suzama te glasa gotovo slomljenog od emocija, nakon što je s prijateljima i obitelji pratila utrku svog sina, najavila je da se tu neće zaustaviti.

"Kao djetetu rekla sam mu da će se pridružiti Usainu Boltu na vrhu i to je napravio. Sljedeći cilj je svjetski rekord. I uspjet će, ako ne ove godine, onda sljedeće", kazala je samouvjerena majka čovjeka koji je jučer postao najveća priča Igara u Tokiju.

Pročitajte više