Tko je nova nada Hajduka? Stigao iz Barcelonine škole i oduševio navijače u Varaždinu

Foto: Hajduk.hr; Milan Sabic /PIXSELL

IZA Hajdukovog osamnaestogodišnjeg veznjaka iz SAD-a Rokasa Pukštasa je vrlo uspješnih deset mjeseci koji su kulminirali s dva gola Varaždinu i Amerikanac litavskih korijena se nakon odlaska Stipe Biuka i Marina Ljubičića polako, ali sigurno profilira kao najozbiljniji Hajdukov potencijal u prvoj ekipi kojoj bi se uskoro trebao pridružiti i dvije godine mlađi Luka Vušković.

U klub je stigao prije dvije i po godine kada je isprva pridružen kadetskoj ekipi. O njemu se nije puno znalo i govorilo, ali Pukštas se postepeno probio do prve ekipe za koju je debitirao u travnju prošle godine. Njegov sunarodnjak Valdas Dambrauskas tada mu je dao gotovo punu minutažu u pobjedi protiv Hrvatskog dragovoljca na Poljudu.

U kratkom razdoblju prošao put od juniorskog tragičara do seniorske uzdanice

Prošle sezone Pukštas je iskusio i jedan bolni trenutak. U playoffu Lige prvaka mladih nakon vrlo dobre utakmice juniora Hajduka protiv favoriziranog Atletico Madrida promašio je odlučujući penal u raspucavanju. Bio je vidno potresen i suigrači su ga tješili, ali od tog udarca oporavio se na najbolji mogući način.

Sezona je završila, a Pukštas je uspjehe prve ekipe poput osvajanja drugog mjesta i Kupa gledao s klupe. Ovog ljeta je postao punoljetan i početkom sezone dodan je na popis igrača koji su imali pravo istovremeno nastupati za Hajduk i za Solin u nižem rangu. 

Budimir ga je i dalje povremeno koristio u juniorskoj ekipi, ali uskoro je postalo jasno da je taj uzrast prerastao. U utakmici Lige prvaka protiv Apolonije upisao je gol i asistenciju, pa je uskoro usmjeren prema seniorskim vodama. Kad god bi Solin iskoristio pravo dvojne registracije, Pukštas bi isporučio konkretan učinak.

Zabijao u nižem rangu pa nastavio među prvoligašima

Zabio je gol Jarunu, zatim dva Kustošiji, pa namjestio dva protiv Dragovoljca. To je bio dovoljan znak Mislavu Karoglanu da je Amerikanac spreman i za prvoligaške izazove, a Pukštas je već u svom trećem nastupu za prvu ekipu zabio svoj prvi službeni gol u dresu Hajduka u remiju protiv Slavena.

Novi trener Ivan Leko očigledno također ozbiljno računa na njega i dao mu je punu minutažu u dvije uzastopne utakmice, a u posljednjoj je s dva gola bio najbolji pojedinac na terenu u pobjedi protiv Varaždina. Pukštas kao osmica obožava utrčavati u kazneni prostor i na taj je način zabio sva svoja tri dosadašnja gola za Hajduk.

Prošao je Barceloninu školu

Ukupno gledajući, u svojih prvih 310 HNL minuta ima tri gola. Mladić iz Oklahome koji je u Split stigao iz Barcelonine američke Akademije prošle sezone je nakon debija protiv Dragovoljca izrazio nadu u napredak kojem navijači sada svjedoče:

"Osjećaj je bio odličan. Kao dijete sam sanjao o igranju za prvu momčad pred navijačima. Volim ovaj klub, tako da je biti na terenu i pomoći ekipi odličan osjećaj. Ovaj nastup je za moju karijeru prekretnica u pozitivnom smjeru. Ovo je bila odlična prilika da pokažem svoju kvalitetu, nadam se - prva od mnogih."

 

Pročitajte više