RIVER - BOCA 3:1

Tko je Riverov junak iz Madrida?

Foto: EPA

JUAN FERNANDO QUINTERO PANIAGUA ime je ne toliko jednostavno, ali će ga svi dobro zapamtiti u Argentini. I navijači Rivera. I navijači Boce Juniors. I svi nogometni romantici koju su gledali nevjerojatno finale Copa Libertadoresa između dva argentinska velikana koje se zbog nereda u Argentini prije nekoliko tjedana održalo u španjolskoj prijestolnici.

Iako je Gonzalo Martinez riješio pitanje pobjednika na stadionu Santiago Bernabeu u Madridu (3:1), povijest će zapamtiti aktera najvažnijeg trenutka u ovom epskom finalu. Elegantno primanje lopte u 109. minuti, šut "iz koljena" u maniri Zidanea i lopta od prečke u mreži Boce. Nož u srce svim navijačima Boce i trenutak koji će se zauvijek pamtiti.

Teško da će se ikada ponoviti viđeno u Madridu, u uzvratu Copa Libertadoresa između Rivera i Boce.

"Zaslužili smo titulu. Bilo je teško jer je Boca taktički jako zahtjevna momčad i vrlo su moćni u fizičkom smislu. Znali smo da ćemo se morati boriti do samoga kraja", rekao je Quintero nakon povijesnog finala, pa objasnio kako je zabio prekrasan pogodak koji je riješio pitanje pobjednika:

"Imao sam dosta prostora, primio sam loptu i opalio po golu. Radio sam dugo na takvim udarcima i srećom ušlo je od stative. Sada idemo proslaviti titulu!".

Ali, tko je zapravo Juan Quintero?

Nije trebao ni igrati, a ugovor s Riverom ističe mu za 19 dana

Riječ je o Kolumbijcu rođenom u nekad zloglasnom Medellinu prije 25 godina. U Superclasicu čak nije bio ni u prvoj postavi, već je ušao u igru u 58. minuti. Zasluge na fantastičnom potezu idu i treneru Marcelu Gallardu. Ne samo što je Quintero bio na klupi za pričuve, već u pravom smislu riječi nije igrač Rivera. On je trenutno na posudbi iz Porta, a ugovor s portugalskim klubom ima do 2021. godine.

Posudba u Riveru ističe mu 31. prosinca 2018. godine, što znači da mu je u Riveru preostalo još svega 19 dana, ali novi prvak Južne Amerike ima ga pravo otkupiti.

Quintero je u River Plate stigao 24. siječnja ove godine u posudbi vrijednoj 300.000 eura, a spomenuta otkupna klauzula u njegovom ugovoru iznosi 5 milijuna eura. Međutim, to sada više nije bitno jer će mu karijera otići u znatno drugačijem smjeru nakon ove povijesne noći na Santiago Bernabeuu.

Zbog stila igre uspoređuju ga s Messijem, a na SP-u je već vlasnik jednog rekorda

Karijeru je počeo 2009. godine u Envigadu, kasnije je igrao za Atletico National, Pescaru, a 2013. godine stigao je u Porto kao veliko pojačanje i zamjena za Jamesa Rodrigueza. Zbog svoje visine od "samo" 169 centimetara, zbog toga što igra lijevom nogom i zbog stila igre mnogi ga uspoređuju s Lionelom Messijem.

O tome koliki je Quintero talent dovoljni govori podatak da je s 19 godina debitirao za reprezentaciju Kolumbije, 2012. godine na utakmici protiv Kameruna. Od samog početka pružao je sjajne partije u reprezentativnom dresu. Igrao je za Kolumbiju 2014. godine u Brazilu i postigao gol protiv Obale Bjelokosti.

Igrao je za Cafeterose i na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, zabio gol Japanu i tako postao prvi Kolumbijac koji je dao dva gola na svjetskoj smotri.

Uzor mu je veliki Brazilac Rivaldo

Da je talentiran zabijati fantastične pogotke uvjerili smo se u Superclasicu, ali oni najzagriženiji nogometni fanatici sjetit će se i spomenutog gola Japanu. Taj potez proglašen je drugim najboljim na cijelom Svjetskom prvenstvu u Rusiji, odmah iza onog savršenog udarca Benjamina Pavarda.

Quintera svi poznaju po svojoj iznimnoj kreativnosti i plejmejkerskim sposobnostima. Dobro kontrolira loptu, ima odličan udarac iz prekida. Ima nisko težište. Opet sve podsjeća na ranije spomenutog Argentinca iz Barcelone. Ali, Quintero kaže da je inspiraciju za nogomet tražio tako što je kao klinac gledao Brazilca Rivalda i neke stvari tada postaju daleko jasnije...

Pročitajte više