sp 2022

Tko je rušitelj Italije? Došao je u Zaprešić kao klinac. Ostalo je povijest

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

SENZACIJA godine, ali i šire, u nogometu je pobjeda Makedonije kod Italije (1:0) u dodatnim kvalifikacijama za SP, kojom je totalni autsajder izbacio aktualnog prvaka Europe. Gol za trijumf o kojem bruji svijet u sudačkoj nadoknadi postigao je Aleksandar Trajkovski (29), lijevo krilo saudijskog Al-Fayha. Trajkovski, kojeg Transfermarkt cijeni na 350 tisuća eura, sjajno je s 20 metara zabio Gigiju Donnarummi, kojeg isti izvor vrednuje na 65 milijuna eura.

Novi nacionalni heroj Makedonije probio se u HNL-u, točnije zaprešićkom Interu. Tamo je kao 17-godišnjak došao u ljeto 2010. kao tinejdžer iz skopske Cementarnice. U sezoni 2010./11. HNL-a odigrao je samo deset utakmica kao prvotimac za Inter, ali mu je to bilo dovoljno za tri gola i četiri asistencije. Zabio je i namjestio golove protiv Lokomotive, Šibenika, Hrvatskog dragovoljca i Rijeke. I otišao.

Prije 19. rođendana napustio je Inter, koji nije mogao odbiti čak 1.1 milijun eura, koliko je nakon samo jedne sezone Trajkovskog u HNL-u za njega ponudio belgijski Waregem. Kasnije je makedonski junak igrao još za Mechelen, Palermo, Mallorcu, Aalborg i spomenuti saudijski klub.

Najistaknutiji je bio u Palermu, gdje je u 113 nastupa postigao 20 i namjestio 16 golova, te u Waregemu, za koji je u 96 utakmica zabio 13 i asistirao za 11 golova. Trajkovski je još po nečemu dokazao da je specijalist za Italiju. U 71 nastupu za Makedoniju postigao je 19 golova. Među njima je sinoćnji gol u Palermu onaj o kojem bruji svijet jer je Italiju izbacio iz borbe za SP.

► KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ POBJEDNIČKI GOL MAKEDONACA

Međutim, i prije pet godina Trajkovski je protiv Italije postigao važan gol, također u kvalifikacijama za SP. Tada je u Torinu zabio Buffonu za konačnih 1:1. Nakon toga je Italija morala u dodatne kvalifikacije za SP 2018., u kojima je izgubila od Švedske. Sada ju je, pak, izravno izbacio s puta za SP 2022. Italija tako zahvaljujući Makedoncu koji se kao klinac probio u Zaprešiću prvi put u povijesti propušta dva SP-a zaredom.

Pročitajte više