NFL

Tko je slučajni junak Super Bowla? Nezgrapni bradonja kojem su se mnogi smijali

Foto: Guliver Image/Getty Images

NA ZAPADU ništa nova. New England Patriotsi su šesti put u povijesti osvojili trofej Vincea Lombardija pobijedivši Los Angeles Ramse s 13:3 u 53. Super Bowlu odigranom na stadionu Mercedes-Benz u Atlanti, koji je bio daleko od najavljivanog spektakla i postao dvoboj s najmanje poena u povijesti završne utakmice prvenstva u američkom nogometu.

Bill Belichick i Tom Brady zajedno su osvojili šesti naslov, a New England Patriotsi su se izjednačili s Pittsburgh Steelersima kao najuspješnija momčad sa šest osvojenih trofeja Vincea Lombardija.

QB-i obiju momčadi odigrali su ispod svake razine, što se pogotovo odnosi na razigravača Ramsa 24-godišnjeg Jareda Goffa kojemu je to bio debitantski nastup u Super Bowlu. U prvom poluvremenu je imao samo pet uspješnih od 12 bacanja za 32 jarda.

No, ni 41-godišnji veteran Tom Brady nije briljirao. Nijednom nije uspio dovesti svoju momčad u priliku za touchdown, suparnička obrana ga je dvaput uspjela srušiti te mu pritom jednom i izbiti loptu, koju je na njegovu sreću pokupio njegov suigrač, a prvi Bradyjev pokušaj dodavanja na utakmici bio je presječen. Brady, možda i najveći u povijesti igre, cijelu utakmicu bio je vidljivo nervozan. Nije mu išlo, obrana Ramsa unaprijed je znala svaki njegov pokret i potez te je nekoliko puta poslije pogrešnih dodavanja u bijesu bacao kacigu.

I dok su svjetla reflektora bila usmjerena na Bradyja, čovjek koji je donio prevagu Patriotsima i neočekivano, ali zasluženo ponio naslov MVP-a bio je nevjerojatni Julian Edelman koji je uhvatio čak deset pasova dok se napad njegove ekipe itekako mučio u ovom meču. Bilo ga je svugdje po terenu, inače fantastična i agresivna obrana Ramsa nije ga mogla čuvati. Bio je poput jegulje, klizav, neukrotiv, a brz kao vjetar. Edelman je na kraju zasluženo proglašen igračem utakmice, što prije desetak godina nije mogao ni sanjati da će se dogoditi.

Edelman je postao starter Patriotsa 2013. nakon što ga je četiri godine ova momčad izabrala kao 27. pika u sedmoj rundi na draftu. U mlađim danima igrao je na poziciji quarterbacka, ali to nije bilo to. Mnogi su za njega tada govorili da nema budućnost, da nije izgrađen igrač, te da nikada neće moći igrati na najvišoj razini u NFL-u. Mnogi su mu se rugali, smijali i sprdali ga.

Ipak, Bill Belichick mu je vjerovao, vidio je nešto posebno u tom čudnom mladiću iz Redwood Cityja, dao mu je ulogu hvatača, a deset godina kasnije, 32-godišnjak, koji onako nezgrapan i bradat fizički više izgleda kao traper iz stripova o Zagoru, a manje kao NFL zvijezda, donio je Patriotsima još jednu titulu. Edelman cijelu sezonu igra sjajno, jedan je od ključnih ljudi Billove moćne družine, ali malo tko je očekivao da će se baš on prometnuti u junaka.

"I dalje mislim da se ovo ne događa, da sanjam. Živim svoj san i sve izgleda nekako nestvarno. Vjerujem da se sve događa s razlogom i od malih nogu sam učio da trebate raditi maksimalno, te da će se to jednog dana vratiti. Sada se želim odmoriti i biti spreman za iduću sezonu", rekao je junak Patriotsa, kojem se nakon utakmice naklonio i Tom Brady, svjestan što je heroj iz sjene napravio prošle noći.

Edelman je s ovom utakmicom došao do drugog mjesta na listi najuspješnijih hvatača u doigravanju s 1412 jarda. Ispred njega je samo legendarni Jerry Rice koji je osvojio 2245 jardi u utakmicama doigravanja.
Edelman je tek sedmi hvatač koji je osvojio MVP naslov u dosadašnja 53 izdanja Super Bowla, a prvi nakon Santonia Holmesa iz Pittsburgh Steelersa, koji je MVP 43. Super Bowla održanog prije deset godina.

''Radio sam svoj posao, ono za što treniram, i to je to. Luda godina, sve je ovo nestvarno'', rekao je Edelman.

U šest naslova New England Patriotsa, samo su trojica igrača osvajala MVP nagradu. Četiri puta je najboljim bio proglašen vođa napada Tom Brady (2002., 2004., 2015. i 2017.), a po jednom krilni hvatači Deion Branch (2005.) i Julian Edelman (2019.).

Pročitajte više