Tko je smjestio Robinu Bokšiću: Uefa tajnovita o slučaju Bayerna i Zenita

NAKON što je smijenjen Uefin istražitelj Robin Bokšić, a šef disciplinske komisije Peter Limacher podnio ostavku, krovna europska nogometna organizacija pokrenula je istragu o navodima da je utakmica polufinala Kupa Uefe 2008. godine između Bayerna i Zenita bila namještena.

Rusi su slavili sa nevjerojatnih 4:0 i prošli u finale u kojem su kasnije pobijedili Rangerse. Njemački i ruski klub odbacili su optužbe, a Bavarci su čak prijetili i tužbom protiv Uefe zbog izjava Limachera i Bokšića koji su javno iznijeli svoje sumnje.

Dokaz koji bi potvrdio ove sumnje je navodna snimka telefonskog razgovora između dvojice ruskih mafijaških "bosova" koji je snimila španjolska policija u jesen 2008. godine. Jedan od njih je u razgovoru priznao kako je uplatio 50 milijuna nepoznate valute na poraz Bayerna od 4:0. Klubovi su negirali bilo kakvu umiješanost i slučaj je neko vrijeme bio zaboravljen, sve dok ga ponovo nisu spomenuli Limacher i Bokšić. Iako su mnogi sumnjali u Bokšićeve namjere, Limacher ga je branio: "Gospodin Bokšić je vrlo pouzdan izvor koji nam je pomogao na vrijeme prepoznati mnoge nepravlnosti oko utakmica i davao nam korisne informacije".

Nakon odlaska Limachera sa pozicije šefa disciplinske komisije, Uefa i njeni unutarnji organi navodno su pokrenuli istragu o ovom slučaju, ali ne žele javnosti dati ikakve informacije dok o njima najprije ne raspravi Uefin izvršni odbor.

U isto vrijeme, čini se kako je Fifa već "zakopala" ovaj slučaj odbacujući Bokšićeve optužbe. Njemački mediji pišu kako ovaj slučaj ima i delikatnu političku dimenziju, jer Franz Beckenbauer, legenda Bayerna, zajedno s Michelom Platinijem sjedi u izvršnom odboru Fife čiji je član i bivši predsjednik Zenita Vitalij Mutko. Kontroverzni ruski političar i sportski djelatnik bio je na čelu ruskog kluba u vrijeme kada se probio na europsku scenu, a vodio je i ruski nogometni savez kada je na njegovo inzistiranje doveden Guus Hiddink.

Pročitajte više