hnl

Tko je u pravu, Bjelica ili Osijek? "Pogledajte Jakobušića, ne može Nenad sve sam''

DO prije samo dva kola Osijek je bio najozbiljniji konkurent Dinamu u borbi za naslov prvaka. Osječani su puhali za vrat Modrima i pet kola do kraja prvenstva bili su u situaciji u kakvoj nisu bili nikad u povijesti kluba - da odlučuju sami o sebi. 

Sa svih pet pobjeda Bjeličina momčad postala bi prvi put prvak Hrvatske neovisno o ostalim rezultatima. No gostovanje na Rujevici razotkrilo je sve probleme u klubu, koji su se do tada kamuflirali dobrim rezultatima. Rijeka je slavila 3:1, Osijek je još dobro i prošao kako je igrao, a već u idućem kolu slavonski prvoligaš neočekivano je podbacio na svom terenu i propustio prednost 2:0 protiv rasterećene Istre. 

Bjelica napao upravu, klub mu odmah udario kontru

Naslov koji je prije manje od desetak dana bio itekako opipljiv, nakon samo 180 minuta nogometa postao je miljama udaljen. Hajduk je u međuvremenu prestigao Osijek, a bez na to što je i dalje sve otvoreno, Nenad Bjelica je započeo otvoreni rat s upravom kluba.

"Na neki način sam pokazao nezadovoljstvo. Odgovorno sam preuzeo glavnu ulogu u sportskom dijelu vođenja kluba. Naravno da ja nisam zadužen za rađenje logistike kluba. I vlasnicima i predsjedniku kluba sam iskazao mišljenje o svemu tome", rekao je Bjelica na presici uoči Istre pa je pojasnio na što točno misli.

"Na vlasnicima je da vide što i kako dalje te na koji način mi kao klub možemo biti klub u pravom smislu riječi. Klub nisu samo trener, igrači i navijači nego i strukture kluba koje bi po meni mogle biti puno bolje i jače u ovoj borbi koju imamo sa znatno jačim protivnikom od sebe u svakom smislu."

Osijek je u ponedjeljak ujutro poslao priopćenje kojim je udario kontru Bjelici. Gazda kluba Lorinc Mészáros iskazao je zadovoljstvo radom uprave i tako je odbio stati iza svog trenera. 

Klub koji je do nedavno bio hrvatski Atletico Madrid, koji je igrao mudar i taktički odličan nogomet te je prijetio ''vječnim'' prvacima, samo tri kola prije kraja je u situaciji da mu se trener i gazda javno prepucavaju dok toliko željeni naslov izmiče iz ruku. 

Rupnik: Pogledajte Hajduk i Jakobušića, Nenad ne može sve sam

Za komentar cirkusa na Gradskom vrtu nazvali smo legende kluba Davora Rupnika i Roberta Špehara te smo ih pitali što misle o svemu i tko je po njima u pravu u ovoj zavrzlami.

''Nenad je u ovom trenutku personifikacija kluba i sigurno je da mu odmaže što sve mora sam. Bilo bi puno bolje da uza sebe ima nekog direktora ili čovjeka u klubu koji ima dovoljnu snagu da izađe prema van, da upozori na suđenje, da kaže nešto što je nužno da bi Osijek bio ravnopravan s ostalim kandidatima za naslov. Nenad je praktički sam i očito je da je iscrpljen i umoran.

Zato je reagirao kako je reagirao. Do sada su rezultati prikrivali tu situaciju, no težak poraz od Rijeke i neočekivani remi s Istrom, izbacili su sve van. Osijek je kroz povijest imao jake predsjednike i direktore koji su uvijek bili na prvoj crti i tada je treneru lakše bilo raditi svoj posao, ovako Bjelica sve mora sam, a to nije lako'', rekao nam je Davor Rupnik, koji je za klub iz Slavonije igrao punih osam sezona (1990.-1998.).

Kad je dolazio u klub, Bjelica je pristao biti alfa i omega Osijeka. Postao je trener, sportski direktor, menadžer engleskog tipa. Znao je u što ulazi i znao je što mora raditi te što ga čeka, a postavlja se pitanje je li izabrao i pogrešan trenutak za svoje nezadovoljstvo. Rupnik smatra da je Bjelica toga itekako svjestan, ali da očito nije imao izbora.

''Naravno da je Nenad bio svjestan što ga čeka kad je prihvatio te funkcije, vjerojatno mu je to i imponiralo. Sigurno je da je treneru puno lakše raditi kad samostalno odlučuje o struci nego kad je tu nekoliko glava sa svojim idejama.

Međutim, očito sam ne može voditi bitke na svim frontovima i sad je procijenio da je idealan trenutak da upravu upozori da se probudi i, kako bi Ćiro rekao, galvanizira. Ne kažem da ljudi koji vode klub slabo rade, štoviše, financijska situacija nije nikad bila bolja, sve je posloženo na najbolji način i s te strane izgleda sve u najboljem redu.

No, kako sam rekao, Nenadu klub treba pomoći. Pogledajte kako Hajduk radi. Jakobušić je stalno u medijima kad smatra da u ime Hajduka treba reagirati. Ovdje je Bjelica sam. Nenad je dovoljno pametan da zna procijeniti trenutak. Mislim da je to napravio da se svi probude dok je još vrijeme'', zaključio je Rupnik.

Špehar: Bjelica je pogriješio, ovo je totalno krivi tajming

S Rupnikom se ne slaže Robert Špehar. Legenda Osijeka i dvostruki najbolji topnik HNL-a smatra da je Bjelica pogriješio i da je izabrao totalno krivi trenutak kad će istjerivati svoju pravdu. Špehar je dodao da je trener Osijeka znao u što ulazi kad je prihvatio funkciju šefa struke u klubu i da je neodgovorno da ruši atmosferu u klubu u trenutku kad je Osijek i dalje u igri za naslov.

''Definitivno ovo nije bio dobar tajming da trener s tim stvarima izlazi u javnost sve dok klub ima šanse da uzme naslov. A ima, jer je i Dinamo kiksao i svaki će bod do kraja biti vrijedan. Bjelica je, ako je smatrao da nešto u klubu nije u redu, trebao pričekati kraj sezone i onda razgovarati s upravom.

Na koncu, dobro je znao u što ulazi i trebao je o tome razgovarati s čelnim ljudima Osijeka i prije sezone. Ovo sigurno nije način. Tajming je totalno kriv. Naravno da se problemi ne smiju skrivati pod tepih, jasno je da se o njima mora razgovarati, ali za sve postoji i vrijeme i mjesto. Uprava kluba se nije mogla oglušiti na izjave Bjelice'', rekao je Špehar.

Pročitajte više