Tko je Uefin čovjek koji je na temelju fantomske dopune ostavio 500 Torcidaša na ulicama Bukurešta?

ŽILINA se, na sreću, ne bi trebala opet dogoditi Torcidi (i Hrvatskoj), ali za takvu atmosferu ponajprije su zaslužni rumunjski organi reda, koji su već sinoć prve goste iz Hrvatske dočekali uslužno i srdačno. No, uz sve napore rumunjske policije, naše ambasade u Bukureštu te Ministarstva vanjskih poslova, Torcida ipak nije isposlovala dozvolu za ulazak na Dinamov stadion, koji će večeras biti poprište ogleda Dinama iz Bukurešta i splitskog Hajduka.

Uefa dala, Uefa uzela

Telefoni su užareni od četvrtka popodne, kada je Uefin povjerenik za sigurnost, Škot Willie McDougall, stigao u Bukurešt s misijom da osigura praznu gostujuću tribinu Dinamovog stadiona. Ova odluka stigla je nakon što je Torcidi, koja izdržava kaznu zbog nereda na Malti te nema pravo preko Hajduka organizirano putovati na gostovanja, iz Uefe prije nekoliko dana stigla pisana potvrda da se zabrana tiče isključivo rezervacija ulaznica preko njihovog kluba.

Upravo zbog nemilih događaja iz Žiline prošlog ljeta, Torcida je tražila pravno objašnjenje zabrane, a odgovoreno im je da se ona odnosi isključivo na Hajduk, koji nema pravo rezervirati ulaznice za svoje navijače.

"Svakako je riskantno ići na put bez ulaznica i zato navijačima preporučujemo da se jave rumunjskim vlastima", dio je Uefinog dopisa predsjedništvu Torcide.

Svi su se založili osim HNS-a i Hajduka

Rumunjske vlasti, pak, Torcidi su poslale pozitivan odgovor, baš kao i hrvatska ambasada u Bukureštu (klikni na dokument za uvećanje). Pripadnici Torcide koji su među prvima stigli u Bukurešt svjedoče o vrlo pristojnom odnosu rumunjske policije, koja je uložila maksimalan napor da torcidašima omogući ulazak na stadion. Navijačima je rečeno da problem ulaznica moraju riješiti s klubom domaćinom, koji je također iskazao spremnost pomoći.

No, Uefin povjerenik McDougall sazvao je nakon dolaska u Bukurešt izvanredni brifing i odlučio drugačije. I to u momentu kada su navijači Hajduka već počeli pristizati u rumunjsku prijestolnicu! U trenutku zaključivanja ovog teksta predsjedništvo Torcide bilo je otprilike 400 km daleko od Bukurešta, a prema njihovim informacijama, očekuje se dolazak 500-tinjak navijača Hajduka.

Na jutrošnjem brifingu, na kojem su sudjelovali predstavnici klubova, rumunjske policije, dva hrvatska policajca delegirana za akciju Bukurešt te Uefin povjerenik, odlučeno je da Torcidi neće biti dopušten ulazak na stadion. Odlučio je tako, zapravo, Uefin Škot, a taj je zaokret potkrijepio dopunom zabrani, koja je prema neslužbenim informacijama koje posjedujemo, napisana rukom (?), a nitko je od predstavnika vlasti nije vidio.

Unatoč naporima policije i domaćina, Uefa je Torcidi rekla ne.

Založili su se svi, pa i MVPEI, poučen blamažom ministra Gordana "we apologise" Jandrokovića nakon Žiline, ali dojam je da je izostala podrška Hajduka, kao i Hrvatskog nogometnog saveza, koji nema vremena ni volje baviti se ovim problemom. A svakako bi trebao, baš kao i Hajduk, čiji predstavnici nisu upoznati s problematikom/nisu dostupni/sa suprugom harače bukureštanskim buticima visoke mode.

No, tu je priča barem jasna za razliku od one s Uefinim poslanikom. Nevjerojatno zvuči podatak da je Willie McDougall sinoć izašao s prijedlogom da se hrvatskim državljanima zabrani ulazak na stadion, na što je reagirala rumunjska policija, pozivajući se jasno na UN-ovu povelju ljudskih prava.

Škotski povjerenik Uefe poznat po aferi "mlada reprezentacija"

McDougall ima i prilično zanimljiv background. Bivši je šef sigurnosti SFA (Škotskog nogometnog saveza), bivši policajac, i naravno, bivši zaposlenik “najškotskijeg kluba” Rangers.

Isto tako, bio je jedan od načelnika policijske uprave Strathclyde, koji je najveća policijska uprava u Škotskoj te obuhvaća i grad Glasgow. Ujedno se radi i o trećoj najvećoj policijskoj upravi u Ujedinjenom Kraljevstvu. Aktivan je u organizaciji Show Racism the Red Card. U studenom 2005. odlazi u mirovinu kao savjetnik SFA te počinje surađivati s Uefom.

2002. godine McDougall se našao u središtu skandala tijekom putovanja mlade škotske reprezentacije na gostovanje u Hong Kong. Tom prilikom je škotski reprezentativac James McFadden propustio povratni let za Škotsku jer je noć prije toga proveo tulumareći po hongkonškim barovima. Willie McDougall je u namjeri da prikrije sramotu mladog reprezentativca, kao i blamažu cijele škotske reprezentacije, iako je znao stvarni razlog, tom prilikom izjavio kako je došlo do pogrešne zamjene avionskih karata te da je to razlog zašto se McFadden nije ukrcao na avion.

Kada je istina izašla na vidjelo, Willie MCDougall se morao javno ispričati škotskoj javnosti zbog laganja. O tome su pisali mnogi relevantni mediji; .. Vrlo je začuđujuć podatak kako je Willie McDougall tako hitro donio odluku o zabrani ulaska navijačima Hajduka na stadion u Bukureštu ako se zna da mu je, primjerice, kao delegatu na utakmici između Glasgow Rangersa i Celtica odigranoj 16. travnja 2008. trebalo

Torcidaši će u grupama utakmicu gledati po kafićima Bukurešta

Torcidina pravna služba će sasvim sigurno zapamtiti ime čovjeka koji je 500-tinjak njihovih pripadnika ostavio na ulicama Bukurešta.

Samo zahvaljujući razumijevanju domaće policije, kako doznajemo od predsjedništva Torcide, navijačima bi trebalo biti omogućeno da susret gledaju na videozidu, a u manjim grupama rasporedit će ih se po bukureštanskim kafićima, gdje bi trebali pratiti Hajdukovu utakmicu....

Pročitajte više