NAVIJAČI

Tko je zloglasna Karpatska brigada iz Mađarske? Ne vole Židove, Rome i LGBT

Foto: Screenhot YouTube

JUČER je mađarska nogometna reprezentacija u drugom kolu skupine F priredila najveće iznenađenje dosadašnjeg dijela Eura. Mađari su na krcatoj Ferenc Puškaš Areni odigrali senzacionalnih 1:1 s aktualnim svjetskim prvacima Francuzima.

Bilo je zaista lijepo gledati prepune tribine koje su nakon dugo vremena stvorile sliku da se svijet polako vraća u normalu, no uz fanatično navijanje za svoju reprezentaciju jedan dio mađarskih navijača grubim je uvredama rasistički vrijeđao Kyliana Mbappea.

Također, u prvom kolu protiv Portugala UEFA je prijavila Mađarsku zbog rasističkih i homofobnih parola i skandiranja.

Za negativnu sliku Mađarske koja je otišla u svijet pobrinula se Karpatska brigada, službena ultras grupa reprezentacije Mađarske koja nacionalnu momčad prati na velikim natjecanjima. Protiv Francuske su bili smješteni na tribini iza gola Mađarske u prvih 45 minuta, a dres code su im crne majice.

Ovu grupu mađarskih huligana čini nekoliko radikalnih grupa ultrasa iz ove zemlje, a u organizaciji prednjače Green Monstersi, hard core jezgra navijača Ferencvaroša, koji prate klub na svakoj utakmici.

Monstersi su poznati po nasilnoj povijesti i ispadima, kao i rasističkim i antisemitskim parolama uperenim prema Romima, Židovima, LGBT osobama i svima tamnije puti. Veliki broj članova ove skupine bavi se borilačkim vještinama, a u sukobima s protivničkim navijačima često koriste noževe.

Prije pet godina tijekom Eura u Francuskoj ova je skupina izazvala nekoliko rasističkih incidenata, zbog čeka je mađarski savez kažnjen novčano i opomenom.

Uoči utakmice protiv Portugala i Francuske Karpatska brigada je tijekom kortea prema stadionu nosila transparente protiv klečanja i pokreta BLM.

Mađari će u posljednjem kolu u skupini u Munchenu igrati protiv Njemačke, a Karpatsku brigadu tamo će dočekati Allianz Arena u duginim bojama kao čin podrške borbi protiv homofobije.

Pročitajte više