2. HNL

Tko je Zmijavački Messi koji je zabio Hajduku? Nedavno je bio svjetski hit

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

TOMISLAV MRKONJIĆ je postigao gol u remiju njegove Croatije Zmijavci na gostovanju kod Hajduka (1:1) u prijateljskoj utakmici te ponovno privukao pažnju javnosti.

Stalno mijenja klubove, samo 2016. je imao tri transfera

Riječ je o 26-godišnjem nogometašu koji je poznat po nadimku "Zmijavački Messi''. On je tijekom dosadašnje karijere igrao u Hajduku, Dinamu i Splitu, a sada igra u 2. HNL. Javnost ga pamti po lukavom pogotku iz penala protiv Cibalije i biciklističkoj utrci za djecu oboljelu od raka, a njegova karijera je vrlo zanimljiva.

U veljači prošle godine se iz Rudeša vratio u Croatiju Zmijavci gdje je i počeo nogometni put, a to mu je bio čak 16. transfer u karijeri, računajući i posudbe. Vrlo je teško pronaći igrača koji je s 26 godina toliko često mijenjao sredinu.

On je iz Zmijavaca 2011. otišao u Dinamov omladinski pogon pa se vraćao o matični klub. Tako je odlazio u Split, Hajduk i Rudeš pa se opet vraćao. U međuvremenu stigao je igrati i za Imotski.

Vozio je za oboljelu djecu

Najburnije je bilo 2016., kada je u veljači iz Splita otišao u Imotski pa se u lipnju vratio u Split, da bi već u kolovozu dogovorio povratak u Croatiju Zmijavce. Uzmemo li period od 2011. do danas, najdulje je izdržao u Rudešu, gdje je boravio od srpnja 2018. do veljače 2020.

Neki od najzanimljivijih detalja iz njegovih avantura otkrivaju da je karijeru u Dinamu narušio tako što se odbio vratiti u klub zbog ekskurzije, dok je epizodu u Splitu okončao tako što je tužio klub. Tužba je uspjela i klub mu je morao isplatiti oko 600 tisuća eura.

Ljudsku veličinu pokazao je u listopadu prošle godine kada je za djecu oboljelu od rata biciklirao od Frankfurta do Imotskog. Tako je skupljao sredstva za oboljelu djecu i poslao pozitivnu poruku u javnost.

O njegovom penalu pisao je The Guardian

O njemu je pisao i čuveni The Guardian nakon lukavog gola iz penala protiv Cibalije. Britanski medij je objavio snimku penala koji je Mrkonjić šutirao u remiju Croatije i Cibalije (1:1) početkom studenoga 2020. 

Gosti su vodili sve do sudačke nadoknade golom Renea Šarića, ali je dosuđen penal za domaćina.

Loptu je uzeo Mrkonjić, postavio je na bijelu točku i zatim je dugo namještao štucne. Kada je sudac konačno dao znak za izvođenje penala, Mrkonjić je fintirao zalet pa je iz mjesta loptu plasirao u gol. To je iznenadilo sve, pa tako i vratara Karla Slukića koji se nije stigao ni pomaknuti.

Mrkonjić je u ovoj sezoni 2. HNL postigao tri gola u 10 nastupa za Croatiju koja je peta na tablici.

Pročitajte više