EURO 2020

Tko još može direktno na Euro? BiH i Kosovo čeka teška borba, Srbija bez izlaza

Foto: EPA

U KVALIFIKACIJAMA za Euro 2020. godine sudjeluje 55 reprezentacija, a ukupno 24 izborit će direktan plasman na završnicu. Direktan plasman kroz kvalifikacije izborit će 20 momčadi, dok će preostala četiri mjesta popunjavati pobjednici na turnirima Lige nacija.

Italija, Belgija, Rusija i Poljska su četiri reprezentacije koje su kroz kvalifikacijski ciklus već osigurale nastup na završnoj smotri, a u nastavku teksta bavimo se reprezentacijama koje još uvijek imaju šansu izboriti direktan plasman na Euro.

Skupina A

Engleska je svoj put ka Euru usporila porazom od Češke u gostima (2:1) u skupini A, ali već u narednom susretu protiv Bugarske u gostima (14.10.) može osigurati plasman ukoliko upiše tri boda, ako pri tom Kosovo ne slavi protiv Crne Gore (14.10.) na domaćem terenu.

Kako stvari stoje, za drugo mjesto u ovoj skupini borit će se Češka i Kosovo koji se sastaju u susretu koji bi trebao biti odlučujući za ove dvije reprezentacije. U nešto boljem položaju je Češka koja u posljednjem kolu gostuje kod posljednje plasirane Bugarske, dok Kosovo dočekuje Engleze. Čak i ako u posljednje kolo uđu s dva boda više od Češke, igrači Kosova će imati težak zadatak da plasman osiguraju pobjedom nad Englezima.

Rezultati by SofaScore

Skupina B

Ukrajina za plasman na Euro treba ostvariti bolji međusobni omjer od Srbije s kojom igra u posljednjem kolu. U prvom ogledu ove dvije ekipe Ukrajinci su slavili rezultatom 5:0.

Portugalci imaju bolji međusobni omjer i četiri boda više od Srbije tako da su u značajnoj prednosti i teško je zamisliti scenarij da prokockaju tu prednost pošto Cristiano Ronaldo i ekipa, uz gostovanje u Ukrajini, pred sobom imaju lagane okršaje protiv Litve kod kuće (14.11) i Luksemburga u gostima (17.11.). 

Srbija je u skoro bezizlaznoj situaciji. Čak i da osvoji maksimalnih devet bodova do kraja, djeluje nemoguće da prestigne Ukrajinu s kojom bi se tek tada mogla izjednačiti po broju osvojenih bodova, ali teško i po međusobnom omjeru jer su Ukrajinci u prvom meču kod kuće slavili rezultatom 5:0. Šanse se da Portugal izgubi od Ukrajine, a onda kiksa protiv Litvanije i(li) Luksemburga također su ravne čudu.

Rezultati by SofaScore

Skupina C

Njemačka i Nizozemska su najbliže plasmanu na Euro iz grupe C. Planove nekom od njih može pomrsiti samo Sjeverna Irska i to u slučaju da slavi u preostala dva meča. Točnije, da slavi upravo protiv Nizozemske kod kuće (16.11.) i Njemačke u gostima (19.11.) U tom slučaju vjerojatno bi sve tri selekcije imale jednak broj bodova - teško je za očekivati da Nizozemci u međuvremenu izgube od Estonije kod kuće (19.11.), a Nijemci od Bjelorusije kod kuće (16.11.) - što bi bila zaista specifična situacija, a odlučivali bi rezultati u međusobnim ogledima.

Rezultati by SofaScore

Skupina D

Irska u grupi D treba samo jednu pobjedu kako bi osigurala učešće na Euru, ali to neće biti lagano jer su pred njom ogledi protiv Švicarske u gostima (15.10.) i Danske kod kuće (18.11.).

Za plasman u ovoj grupi još se bore Danci i Švicarci. Iako su treći na ljestvici, Švicarci sve mogu okrenuti u svoju korist ukoliko savladaju Irsku, jer u preostale dvije utakmice igraju protiv Gruzije kod kuće (15.11.) i Gibraltara u gostima (18.11.).

Rezultati by SofaScore

Skupina E

U grupi E najbliža plasmanu je Hrvatska, treba joj jedan bod da bi zaigrala na Euru. Za drugog sudionika Eura iz ove grupe borit će se Mađarska, Slovačka i Wales.

Djeluje da najveće šanse za plasman ima Wales koji do kraja gostuje kod Azerbejdžana (16.11) i dočekuje Mađarsku (19.11.), a uz to ima bolji međusobni omjer od Slovačke.

Rezultati by SofaScore

Skupina F

Španjolskoj u grupi F treba samo jedan bod u preostale tri utakmice kako bi zaigrala na Euru. Za drugo mjesto bore se Švedska, Rumunjska i Norveška, a teško je prognozirati tko ima najveće šanse.

Švedska i Rumunjska su u boljem položaju od Norveške, ali oni do kraja imaju međusobni ogled te po jedan okršaj sa Španjolskom. Norvežani mogu sve zakomplicirati ukoliko savladaju Rumunjsku u gostima (15.10.), jer nakon toga ih čekaju okršaji s Farskim Otocima (15.11.) i Maltom (18.11.).

Rezultati by SofaScore

Skupina G

Poljska je osigurala nastup na Euru, a iz skupine G najvjerojatnije će joj se pridružiti Austrija kojoj je za direktan plasman dovoljan samo bod protiv Makedonije na domaćem terenu (16.11.). Tako bi Austriju bodovno mogla stići samo Slovenija od koje ima bolji međusobni omjer.

Rezultati by SofaScore

Skupina H

U ovoj skupini najbliže Euru su Turska i Francuska. Island se i dalje nada da može nadoknaditi šest bodova zaostatka u odnosu na ove dvije reprezentacije, dok Albanija ima samo teoretske šanse.

Ovdje će vjerojatno o svemu odlučivati okršaj Turske i Islanda zakazan za 14. studeni u Istanbulu. Turcima će u tom susretu bod biti zlata vrijedan, dok Islandu samo pobjeda igra.

Rezultati by SofaScore

Grupa I

U skupini I stvari su jasne. Bez imalo problema, plasman na Euro osigurale su Belgija i Rusija.

Rezultati by SofaScore

Skupina J

U skupini J Italija već ima osiguran plasman, a za drugo mjesto bore se Bosna i Hercegovina, Finska i Armenija. Ovdje ćemo vjerojatno gledati borbu do samog kraja, a trenutno je u najboljem položaju Finska koja ima dva susreta kod kuće (Armenija i Lihtenštajn) te gostujući okršaj protiv Grčke.

Pred Robertom Prosinečkim i njegovim Zmajevima izuzetno je teška misija jer gostuju Grčkoj i dočekuju Italiju, pa tek onda gostuju Lihtenštajnu. Armenci će nakon gostovanja Fincima, dočekati Grčku, pa putovati Italiji.

Rezultati by SofaScore

Pročitajte više