BUNDESLIGA

Imaju istog trenera 13 godina, nedavno su bili amateri, a sad su korak od Bundeslige

Foto: Getty Images/Guliver Image

MARC SCHNATTERER je u sudačkoj nadoknadi idealno ubacio iz kornera i savršenom loptom našao Tima Beermanna.

Stoper je bio najviši u skoku, ali je njegov udarac glavom otišao malo pokraj stative. Tako je propala velika prilika za Heidenheim da jučer, već u prvoj utakmici doigravanja za popunu Bundeslige, sruši veliki Werder. Ovako će svoju šansu tražiti u ponedjeljak u uzvratu.

U neka bolja vremena Voith-Arena bi sa svojih 15.000 navijača gorjela u uzvratu, no u vrijeme koronavirusa Heidenheim će Bundesligu tražiti pred praznim tribinama. No, gradić od 50.000 ljudi koji se nalazi 150 kilometara sjeverno od Münchena svejedno će na iglama pratiti revanš s velikim Werderom, svjestan prilike koju je njegov klub dobio.

Zahvaljujući samouništenju HSV-a u zadnjih nekoliko kola ovosezonske 2. Bundeslige, Heidenheim je dobio priliku u dodatnim kvalifikacijama izboriti plasman u najviši rang njemačkog nogometa. Čitavu sezonu bio je tu negdje, oko pozicije koja vodi u play-off, a šansu si je kupio u predzadnjem kolu pobjedom protiv izravnog konkurenta HSV-a golom u sudačkoj nadoknadi. No, u zadnjem kolu gostovao je kod okrunjenog prvaka Arminije. S pobjedom bi sigurno bio treći, a s bilo kojim drugim rezultatom ovisio bi o HSV-u koji je kod kuće igrao protiv nezainateresiranog Sandhausena.

Heidenheim je odigrao očajnu utakmicu i već u 17. minuti je gubio 2:0, ali je istovremeno u Hamburgu trajala HSV-ova tragedija u pet činova. Sandhausen ga je pregazio 5:1 i tako gurnuo Heidenheim u doigravanje.

Druga najbolja obrana lige

Heidenheim nije igrao oku ugodan nogomet. Statistički, njegove utakmice ove sezone završavale su prosječnim rezultatom 1,32:1,05, manje golova od njega (45) zabili su samo posljednjeplasirani Dynamo Dresden (32), St. Pauli (41) i Sandhausen (43). Heidenheim je bio jedna od najlošijih gostujućih momčadi, ali su ga domaći teren, druga najbolja obrana lige i sposobnost da dobije utakmice koje mora dobiti gurnuli 90 minuta od Bundeslige.

Zvuči kao da se taj klub u ovoj poziciji našao slučajno, ali kad je Heidenheim u pitanju, baš ništa nije slučajno. Za nevjerojatan uzlet i uspjeh ovog kluba najzaslužnije su tri osobe: Holger Sanwald, Frank Schmidt i spomenuti Marc Schnatterer.

Prvi je direktor kluba od 1994., a tu funkciju preuzeo je kad je imao samo 27 godina. Drugi je najdugovječniji trener u povijesti njemačkog nogometa, a treći je živa legenda Heidenheima koja je u klubu već 12 godina i u 427 nastupa upisala je 122 gola i 123 asistencije.

Svi oni u Heidenheim su ušli bez ikakvih velikih očekivanja, ali su nevjerojatno sustavnim, pažljivim i predanim radom od lokalnog kluba napravili ozbiljan projekt koji godišnje raspolaže s 35 milijuna eura.

“Nismo mi neki seoski klub i ne želimo se prikazivati manjima nego što jesmo. Imamo ozbiljan budžet koji nas svrstava u gornji dom druge njemačke lige. Kod nas nema prostora za neki ‘one man show’. Sve ovo je projekt dugogodišnjeg planiranja. Naravno da je bilo uspona i padova, ali uvijek sam vjerovao da možemo biti još bolji”, kaže Sanwald koji je, prije nego što je postao direktor kluba, bio igrač Heidenheima.

Prije 16 godina bili amateri

Nogometna sekcija je samo jedna od brojnih sportskih sekcija Heideheimer Sportbunda osnovanog 1846. godine. FC Heidenheim je 2004. bio amaterski klub i natjecao se u 5. njemačkoj ligi, a po ulasku u četvrtu ligu Baden-Württemberg odvojio se od matičnog kluba u 1. FC Heidenheim kako bi zadovoljio propise Njemačkog nogometnog saveza.

Sanwald je s godinama razvijao odlične odnose s lokalnim biznisima i uspješnim kompanijama koje su redovito ulagale u klub. Ulagalo se u infrastrukturu, poboljšavali su se uvjeti i Heidenheim je sve češće bio u vrhu četvrte lige. Godine 2007. razišao se s tadašnjim trenerom na početku sezone i klub je privremeno preuzeo tada 33-godišnji Frank Schmidt koji je baš te sezone završio karijeru u rodnom Heidenheimu. Trebao je biti privremeno rješenje, do zime.

“Odmah sam znao da je to prilika koju ne smijem propustiti. Želio sam postati trener i ovo je bila idealna šansa za stjecanje iskustva. Problem mi je jedino bila supruga koja se nadala da ćemo konačno imati slobodne vikende, ali pokvario sam joj planove”, kaže Schmidt.

Tjedni su postali mjeseci, mjeseci sezone, a sezone desetljeće. Od trenera koji je trebao ostati par mjeseci postao je najdugovječniji trener u povijesti njemačkog nogometa. U Heidenheimu je već 13 sezona, a kako stvari stoje, ostat će još koju.

U prvoj sezoni na klupi Heidenheima odveo je klub u novooformljenu Regionalligu koja je postala četvrta liga, a 2009. osvojio je titulu prvaka i prvi put u povijesti uveo Heidenheim u 3. ligu. Putem je završavao trenersku akademiju i brže-bolje skupljao sve potrebne licence, ali i iskustvo. U igračkoj karijeri nije ostvario zapažene rezultate, ali je igrao s velikanima. Bio je član njemačke U-20 reprezentacije te je 1993. godine s Carstenom Janckerom, Didijem Hammanom i ostalima igrao na Svjetskom prvenstvu. 

S Alemannijom Aachen je 2000. godine ušao u 2. Bundesligu, a u karijeri je promijenio praktički sve pozicije. Na SP-u je u U-20 reprezentaciji bio napadač, a u legendarnoj pobjedi TSV Vestenbergsgreutha protiv Bayerna 1:0 u kupu 1994. igrao je stopera pa je naučio kako se igra na svim pozicijama, što mu je pomoglo u trenerskoj karijeri.

“Ima nevjerojatan odnos s igračima i točno zna prepoznati što ih muči. Uživao sam raditi s njim”, rekao je Augsburgov napadač Florian Niederlechner koji je bio u Heidenheimu dvije i pol godine.

Bio i na Netflixu

Uz stabilne financije kluba i pametna ulaganja, Schmidtu je omogućeno da od Heidenheima napravi stabilnog trećeligaša koji je redovito završavao u gornjoj trećini tablice. Schmidt je u međuvremenu sudjelovao i u popularnom Netflixovom dokumentarcu Trainer u kojem je sudjelovao i Jürgen Klopp.

Za to vrijeme se filmska priča Heidenheima nastavljala na terenu kad je 2014. godine, zajedno s RB Leipzigom, prvi put u svojoj povijesti ušao u 2. Bundesligu. Ostanak u drugoligaškom društvu nijednom nije bio upitan i moglo se samo naprijed. Godine 2018. Heidenheim je bio 13., prošle sezone završio je peti, a ove treći, što mu je omogućilo play-off za senzacionalni ulazak u prvu ligu.

Otprilike u isto vrijeme kad je Schmidt počeo svoj trenerski put, u Heidenheim je došao i Marc Schnatterer. Nakon nezapažene karijere u Freibergu i drugoj momčadi Karlsruhea, Schnatterer se skrasio u Heidenheimu koji mu je trebao biti odskočna daska za neki veći klub. Dvanaest godina kasnije ovaj krilni napadač odigrao je za Heidenheim 427 utakmica i upisao 122 gola i 123 asistencije.

S godinama je postao Schmidtova produžena ruka na terenu, a dosad je odigrao čak 427 utakmica za svoj klub zabivši pritom 122 gola uz 123 asistencije. Neki su govorili da je u karijeri i ranije mogao igrati u Bundesligi.

“A možda i nisam? Možda sam samo drugoligaški igrač? Ja sam veliki borac i mentalno sam jak, ali mi možda nedostaje malo kvalitete. Bilo je nekih ponuda i kontakata, ali ništa konkretno. Iskreno, ne bih samo tako uskočio u Bundesligu jer je to Bundesliga. Moram vidjeti odgovara li mi klub po svim kriterijima, a u Heidenheimu mi je uvijek bilo lijepo. Klub je uvijek stajao iza mene i ja iza njega”, kaže Schnatterer.

On, Schmidt i ekipa jedna su od najljepših priča njemačkog nogometa, a jedini stranac u momčadi je Austrijanac Konstantin Kerschbaumer. Financije su odlične, a Sanwald je čak uspio prodati Roberta Glatzela u Cardiff za šest milijuna eura. Prije sedam godina izgradili su novi stadion na kojem će u ponedjeljak ugostiti Werder u filmskom lovu na Bundesligu. 

Neće to Werderu biti prvi izlet u Heidenheim. Tamo je već jednom izgubio, 2011. godine u kupu. Otkad se u Bundesligi igra doigravanje, samo su tri drugoligaša uspjela iznenaditi prvoligaša. 

U Heidenheimu vjeruju da će biti četvrti.

Pročitajte više