Tko se to ugurao u vrh Premiershipa?

Foto: Getty Images/Guliver Image

TABLICA Premiershipa na prvi pogled izgleda sasvim normalno. Prvi je City, tu je United pa Chelsea, Arsenal je standardno četvrti. Liverpool je odmah iza s dva boda manje, ali šesti je - Burnley!?

Da, dobro ste pročitali. Maleni Burnley pobijedio je sinoć Bournemouth u gostima 2:1 što mu je četvrta pobjeda u posljednjih pet utakmica. U tom nizu izgubili su samo od Arsenala i to iz smiješnog penala u 92. minuti te osvojili već 25 bodova u 14 kola. Neće se Burnley boriti za Ligu prvaka, ali za klub s drugim najmanjim budžetom u Premiershipu velika je vijest da je praktički već osigurao ostanak u ligi.

Njihovi rezultati govore dovoljno. Na otvaranju sezone na Stamford Bridge su stigli kao ovce na klanje pa su prvaka do poluvremena natrpali 3:0 i na kraju slavili 3:2. Dva kola kasnije uzeli su bod Spursima na Wembleyju (1:1), a onda i Liverpoolu na Anfieldu (1:1). Izgubili su od Cityja 3:0, što i nije neka vijest, te prošli vikend od spomenutog Arsenala u utakmici koju je odlučio sudac Lee Mason.

U 14 kola imaju nevjerojatnu gol razliku 14:11, a primili su pet golova manje od Arsenala i čak sedam manje od Liverpoola. Do kraja su preostala 24 duga kola, ali hrabri Burnley napokon bi mogao imati sezonu bez stresova.

Najzaslužniji za ove rezultate je sjajni trener Sean Dyche (46) o kojemu se pokraj tipova poput Mourinha, Guardiole, Contea i Pochettina priča jako malo, ako uopće. No, Dyche u Burnleyju s ograničenim budžetom već šest sezona radi jako dobar posao. Klub je preuzeo 2012. godine i te sezone osvojio 11. mjesto u Championshipu. Sljedeće sezone je s drugog mjesta otišao izravno u Premiership.

Klub se isprva nije najbolje snašao i u sezoni 2014./2015. se vratio u Championship, ali već sljedeće godine Dyche je napravio ono što se u europskom nogometu smatra jednim od težih zadataka. Championship je, kažu, najteža liga u Europi i jednom kad ispadneš, jako se teško vratiti. No, Burnley je osvojio ligu već sljedeće sezone i vratio se u Premiership. Iz kojeg, čini se, neće tako skoro ispasti.

Da ne bi bilo zabune, Burnley nije siromašan klub. Svaki klub u Premiershipu stoji jako ili vrlo dobro, no Claretsi u usporedbi s konkurencijom imaju jako malo. Uoči prošle sezone potrošili su 45 milijuna eura na pojačanja i to isključivo na igrače iz Championshipa i jednog iz Anderlechta, a deset milijuna funti investirali su i u trening centar. No to je sitniš s obzirom na to što im je značio ostanak u ligi.

Dugogodišnji sistematski rad Seana Dychea ove godine potpuno je izašao na vidjelo. Njegovu momčad je, za početak, jako teško pobijediti. Izgubio je samo tri utakmice (WBA, City, Arsenal), ali ono što je velika promjena u odnosu na prošle sezone je igra u gostima. Uvijek su bili solidni kod kuće, ali izvan svojeg Turf Moora su u posljednje dvije premierligaške sezone skupili ukupno četiri pobjede, koliko su upisali samo u prvih sedam gostovanja ove sezone.

Njegovu momčad često optužuju da igra ružan i staromodan nogomet, ali Dychea to previše ne zanima.

"Što mi vrijedi ako ja imam neku viziju kako bih želio da moja momčad igra, a nemam igrače da to ostvarim? Ako želiš igrati kao Barcelona, nabavi Barcine igrače. Nemoj pokušavati bez njih. Postoje stotine primjera trenera koji su željeli biti Barcelona pa su bili bez posla za tri ili šest mjeseci. Taj dio priče je barem jednostavan. Igraj s onim što imaš, nemoj sanjati o igračima koje nemaš", rekao je nedavno Dyche kojeg Englezi vide i kao izbornika jednog dana.

"U današnjem nogometu je teško raditi. Igrači su pod golemim pritiskom i nužno im je osigurati najbolje uvjete da daju maksimum momčadi. Svi oni sanjaju da će postati milijunaši. Pa omogući im to, neka budu! Svi ovi igrači koji su bili u klubu kad sam ja došao nisu bili baš prebogati. Danas jesu i neka su", kaže Dyche koji je kao igrač bio izrazito grub stoper u niželigaškim klubovima.

Od nekad stabilnog drugoligaša počeo je stvarati stabilnog premierligaša koji će već dvije sezone zaredom bez većih problema ostati u ligi. U Dycheovoj momčadi nema zvijezda. Najbolje plaćeni igrač je Robbie Brady, koji zarađuje 1,6 milijuna funti godišnje, milijun manje od prosjeka lige. U cijeloj ligi samo Brighton ima manji budžet za plaće od Burnleyja.

Michael Keane procvjetao je pod Dycheovim vodstvom, kao i Andre Gray. Prvog je ovog ljeta prodao za 29, a drugog za 21 milijun eura. Investiralo se pametno. Za 16,5 milijuna eura kupio je Chrisa Wooda iz Leedsa, koji je trenutačno najbolji strijelac momčadi, a za devet milijuna veznjaka Jacka Corka iz Swanseaja koji je jedan od najboljih igrača momčadi ove sezone.

Burnley, naravno, ni prema kojem kriteriju nije ni sjena onog Leicestera. Niti to itko od njih očekuje. Ali, lijepo je u Premiershipu vidjeti mladog trenera koji s momčadi koja vrijedi manje od Paula Pogbe ostvaruje odlične rezultate. I otima bodove najvećima.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz lige petice, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: lige petice

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više