EUROPSKE LIGE

Tko su igrači za najveće utakmice? Mandžukić visoko, na vrhu nisu ni Ronaldo ni Messi

Foto: Profimedia

KAKO bi napravio razliku između nogometaša za velike utakmice i onih ostalih, korisnik Reddita sramos04 napravio je analizu učinka igrača iz četiriju najboljih europskih liga te ih bodovao ovisno u razini natjecanja i tadašnjoj kvaliteti suparnika. Iscrpno je objasnio metodologiju i razvrstao obrađene igrače u četiri kategorije, a među njima se našao i Mario Mandžukić, koji je vrlo visoko plasiran.

Ova analiza, dakako, ne može biti konačno mjerilo, posebno zato što u nju nisu uključeni igrači iz francuske i slabijih liga, pa tako ni jedan od najubojitijih na svijetu Kylian Mbappe. Ali svakako puno otkriva i zanimljiv je rad entuzijasta koji vrijedi prenijeti u cijelosti. Provjerite tko je na vrhu, gdje su Leo Messi i Cristiano Ronaldo te kako među njima kotira Mandžukić.

OVAJ post uključuje samo golove postignute između sezona 2006./2007. i 2020./2021. Samo nogometaši koji su igrali u vodeće četiri lige u vrijeme postizanja golova. Nema Ligue 1.

Cilj

Istražiti možemo li statistički izmjeriti performanse vodećih strijelaca u značajnim utakmicama. Uobičajeno se smatra da Lukaku podjednako zabija kroz cijelu sezonu, a Aguero je "igrač za velike utakmice". Moj cilj je pokušati vidjeti možemo li statistički dokazati ove tvrdnje i vidjeti koliko su velike razlike u performansama između najboljih strijelaca. Ova metoda ima očite nedostatke, koje ću spomenuti na kraju. Nadam se da će pozitivne strane biti očite u rezultatima.

Metoda

Očigledan način klasifikacije golova je:
1. prema natjecanju (na primjer, Liga prvaka ima prioritet nad Europa ligom. FA kup ima prioritet nad Liga kupom...);
2. prema fazi natjecanja/ligaškoj poziciji. Ako je riječ o kup natjecanju, onda gledamo fazu (primjerice, je li riječ o osmini finala ili polufinalu). Ako se radi o domaćoj ligi, onda gledamo bodovni zbroj suparnika (primjerice, ima li suparnik 85 ili 45 bodova). Budući da se kup natjecanja često igraju na sve ili ništa, odlučio sam zanemariti ligašku poziciju suparnika u kupu (čak i ako su u istoj domaćoj ligi kao i igrač). Ponekad suparnici u kupu dolaze iz slabih liga (primjerice, kad Ronaldo zabija protiv APOEL-a s Cipra), tako da mi to samo daje više razloga da zanemarim ligašku poziciju za suparnika u kupu - jednostavno je preteško pratiti.

Dakle, kako ćemo odrediti neku vrstu rezultata ili učinka za svaki gol koji igrač postigne? Objasnit ću svoju metodu kroz natjecanja.

Domaće lige

Gledamo samo vodeće četiri europske lige (Njemačka, Engleska, Španjolska, Italija). Podjednako sam vrednovao sve četiri lige. Klubovi unutar liga podijeljeni su u četiri skupine:

Razina I: kandidati za ispadanje. Klubovi koji skupe manje od 35% mogućih bodova. U Engleskoj/Španjolskoj/Italiji to znači da imaju manje od 40 bodova (36 bodova za Bundesligu).
Razina II: klubovi sredine ljestvice. Klubovi koji skupe između 35% i 50% dostupnih bodova.
Razina III: kandidati za europska natjecanja. Klubovi koji skupe između 50% i 70% bodova.
Razina IV: kandidati za titule. Klubovi koji sakupe više od 70% bodova.

Golovi protiv svake razine imaju multiplikator ili množitelj:
Razina I: multiplikator je 0.75.
Razina II: multiplikator je 1.
Razina III: multiplikator je 1.25.
Razina IV: multiplikator je 1.5.

Kako dobivamo nogometašev rezultat? Umnožak između omjera bodova suparnika i njihovog multiplikatora daje rezultat/učinak za svaki gol. Objasnimo to primjerom.

Primjer: Sezona je 2011./2012. Aguero je postigao tri gola protiv Blackburna, dva protiv Liverpoola, jedan protiv Arsenala i jedan protiv Uniteda. Koliki će mu biti rezultat za ovih sedam golova?

Grafika: Index.hr; izvor: Reddit

Cilj ovog sustava je nagraditi igrače koji zabijaju u važnim ligaškim utakmicama, ali i ne previše kazniti igrače za pogotke protiv kandidata za ispadanje. Zato sam vrlo malo povećao razine (u etapama od 0.25). Ipak, kao što ćete vidjeti, bit će očito koji igrači grade svoju statistiku protiv slabijih momčadi, a koji se igrači stalno ističu u velikim utakmicama.
Svi omjeri bodova prilagođeni su za 34 utakmice Bundeslige.

Domaći kupovi

Ovdje nema omjera bodova. Postoji samo multiplikator prema fazi kup natjecanja. S obzirom na to da Engleska ima dva kupa, morao sam smanjiti vrijednost Liga kupa kako ne bih dao nepravednu prednost igračima Premier lige.

FA kup/Coppa Italia/Copa del Rey/DFB Pokal
Četvrtfinale ili niže: 0.75
Polufinale: 1
Finale: 1.25

Liga kup
Četvrtfinale ili niže: 0.5
Polufinale: 0.75
Finale: 1

Liga prvaka i Europska liga
Slično, za ova kup natjecanja također postoji samo multiplikator.

Liga prvaka
Kvalifikacije: 0.75
Grupna faza: 1.25
Osmina finala ili četvrtfinale: 1.5
Polufinale: 1.75
Finale: 2

Europska liga
Kvalifikacije: 0.5
Grupna faza: 1
Nokaut runde do četvrtfinala: 1.25
Polufinale: 1.5
Finale: 1.75

Superkupovi

Uključeni su svi superkupovi: Svjetsko klupsko prvenstvo, UEFA Superkup, domaći superkupovi. I ovdje postoji samo multiplikator i iznosi 0.75 za sve golove u superkupovima. Prijateljski trofeji se ne računaju.

Uključeni nogometaši

52 igrača iz vodeće četiri europske lige. Ocjenjuje se samo njihovo vrijeme provedeno u te četiri lige. Nisam uključio nijednu sezonu u kojoj je nogometaš igrao u Ligue 1 ili bilo kojoj drugoj ligi koja nije među vodeće četiri. To znači da su nastupi Neymara ili Ibrahimovića za PSG isključeni. I, da, to znači da je Mbappe u potpunosti isključen iz ove analize.

Aduriz, Aguero, Aubameyang, Bale, Benzema, Cavani, Costa, Cristiano Ronaldo, Di Natale, Drogba, Dybala, Džeko, Eto'o, Forlan, Giroud, Griezmann, Hazard, Higuain, Huntelaar, Ibrahimović, Icardi, Immobile, Kane, Kiessling, Lampard, Lewandowski, Llorente, Lukaku, Mandžukić, Mane, Mertens, Messi, Milito, Muller, Negredo, Neymar, Ribery, Robben, Rooney, Salah, Sanchez, Soldado, Son, Sterling, Suarez, Tevez, Toni, Totti, Torres, Van Persie, Vardy i Villa.

Svi su napadači ili krilni napadači osim Lamparda. Svi su postigli više od 100 golova tijekom spomenutog vremenskog razdoblja.

Ukupni rezultati

Rezultate ću predstaviti u tri različita dijela: ukupno, prema pojedinačnim sezonama i prema suparnicima. Prvo, pogledajmo ukupne vrijednosti. Čini se da se igrači odvajaju u četiri skupine.

Prva i najniža skupina igrača ostvarila je ukupan rezultat između 0.500 i 0.550. Ovi igrači imaju nešto zajedničko: gotovo su u potpunosti ligaški strijelci. Oni obično postižu vrlo malo u kup natjecanjima. Također, uglavnom ne igraju za momčadi koje se bore za naslov. Mnogi od njih zabijaju slabijim suparnicima.

Ovdje se ističe Jamie Vardy - zašto je tako nisko plasiran? Vjerojatni odgovor je da zabija mnogo protiv velike šestorke (Big 6) u Engleskoj, ali ti klubovi nisu uvijek kandidati za titulu. Oni imaju uzlazne i silazne trendove, posebno Chelsea, Manchester United, Tottenham i Arsenal. Neki od Vardyjevih golova protiv ovih momčadi dogodili su se kada one nisu bile osobito dobre. Metrika dodjeljuje rezultate ovisno o kvaliteti momčadi u određenoj sezoni. Metriku nije briga je li Vardyjev suparnik momčadi iz Big 6, nego prati samo koliko je bodova suparnik skupio u toj sezoni. Manchester City i Liverpool obično su bili jedini kandidati za naslov (koji skupe više od 70% dostupnih bodova) tijekom Vardyjeve karijere u ligi.

Druga grupa igrača ima rezultat između 0.550 i 0.600. Oni imaju tendenciju pripadati sličnom obrascu: svi su plodni u ligi, ali često protiv lošijih i osrednjih momčadi. Daju golove protiv kandidata za naslov i europskih kandidata u ligi, ali ne prečesto. Oni također često imaju nedosljedne sezone u kup natjecanjima: ponekad su dobri, ponekad loši. Većina igrača spada u ovu zonu.

Treća skupina nogometaša ima učinak između 0.600 i 0.650. Ovi igrači su odlični u velikim utakmicama. Mnogi od njih bili su dio vrlo uspješnih momčadi. Oni obično zabijaju u ključnim utakmicama i u ligama i kupovima. Mnogi od njih su imali i neke uspjehe u Ligi prvaka.

Posljednja skupina igrača ima rezultat iznad 0.650. Na ovom popisu možda je samo jedno iznenađenje. Većina ovih igrača smatra se sjajnim nogometašima za velike utakmice. Mnogi od njih postigli su golem uspjeh u Ligi prvaka. Većina je često osvajala domaće trofeje. To su igrači koji su plodni u svakoj fazi natjecanja i protiv svakog suparnika.

Pročitajte više