LIVERPOOL

Tko su Liverpoolovi klinci? Novi Van Dijk, strašan napad i kapetan ratnik

Foto: EPA-EFE

LIVERPOOL je sinoć u ponovljenoj utakmici FA Cupa pobijedio Shrewsbury 1:0 i plasirao se u osminu finala u kojem će igrati protiv Chelseaja.

Na prvi pogled, Liverpool se namučio protiv skromnog trećeligaša, no pogled na sastav domaćina otkriva koliko je ova pobjeda velika i važna za vodeću momčad Premiershipa. Jürgen Klopp odavno je obećao svojim igračima tjedan dana odmora u razmaku do 1. do 15. veljače jer je Premiership prvi put uveo zimsku pauzu.

Odmor im je trebao biti narušen zbog ove utakmice, ali Klopp nije želio iznevjeriti igrače. Nakon što je u prvoj utakmici (2:2) igrao u kombiniranom sastavu, za ovu utakmicu naredio je treneru U-23 momčadi da izvede juniore na teren i s njima pokuša pobijediti iskusnu seniorsku momčad.

Liverpool - Shrewsbury Town Rezultati uživo

Kloppova odluka izazvala je bijes kod vlasnika TV prava koji nisu željeli prenositi utakmicu bez Salaha, Manea i Firmina u prvih 11, ali to nije smetalo Liverpoolovim navijačima. U susret im je izašao i klub koji je cijene ulaznice spustio na 15 funti za odrasle i jednu funtu za djecu i Anfield je bio rasprodan. Budućnost Liverpoola gledalo je čak 59.000 ljudi koji su gromoglasnom podrškom nosili klince do pobjede. 

Liverpool je slavio autogolom, ali to je u ovoj priči najmanje važno. Na prvi pogled ne izgleda toliko teško, ali ne vidi se svaki dan da momčad prepuna juniora, sa samo četiri igrača rođena prije 2000. godine, izdrži 90 minuta u maksimalnom tempu protiv jedne ozbiljne seniorske momčadi. U redu, isti ovaj Liverpoolov sastav izgubio je 5:0 od Aston Ville u Liga kupu, ali premierligaška i trećeligaška momčad ipak se ne mogu uspoređivati.

Oni su budućnost

Zagriženiji pratitelji engleskog nogometa i Liverpoola prepoznat će neka imena u sastavu koji je istrčao protiv Shrewsburyja, ali velika većina za te igrače nikad nije čula. No nisu se oni slučajno sinoć našli na Anfieldu. Za razliku od drugih bogatih klubova, Liverpool se potpuno okreće proizvodnji vlastitih igrača, a megatransfere će raditi samo i isključivo ako ostane bez neke od svojih glavnih zvijezda. Zato je jučerašnja postava puno više od momčadi koja je popunila kadar za jednu manje važnu utakmicu.

Obranu je predvodio Sepp van den Berg, 18-godišnji nizozemski stoper na čijem dovođenju je Klopp inzistirao i preoteo ga je Bayernu, s kojim je već sve bilo dogovoreno. Iako je tek prije mjesec dana napunio 18 godina, Van der Bergu je ovo bila treća utakmica za seniore, a impresivan je bio način na koji je sinoć vodio Liverpoolovu obranu. Van der Berg stilom igre podsjeća (samo podsjeća) na Virgila van Dijka i na Anfieldu vjeruju da će on biti dugoročno rješenje na stoperskoj poziciji.

Najbolji igrač Liverpoola bio je desni bek Neco Williams (18) koji je poput Trenta Alexander-Arnolda radio dar-mar po desnoj strani, baš kao što je na lijevoj to činio Adam Lewis. Iako su protiv sebe imali čvrste, tvrde i često grube tećeligaške igrače, Lewis i Williams pokazali su golemi potencijal i nemojte se začuditi ako ih pred kraj sezone vidite barem na klupi seniorske momčadi u puno važnijim utakmicama.

Zašto se Pedro Chrivella, 22-godišnji veznjak, još nije uspio nametnuti kao rješenje za prvu momčad, tema je za neki drugi tekst. No Španjolac je igrač nevjerojatnih kapaciteta koji bi u nekom drugom premierligaškom klubu vjerojatno odavno bio u početnoj postavi, ali u Liverpoolu još nisu odustali od njega. Ode li Adam Lallana, Chrivella će uskočiti na njegovo mjesto i Klopp navodno uopće još nije od njega odustao, već čeka pravi trenutak da ga uvede u momčad.

Strašan napadački tandem

Kako će se ti igrači razviti tek ćemo vidjeti, no baš svi engleski stručnjaci kunu se u Curtisa Jonesa i Harveya Eliotta, izvrstan Liverpoolov napadački tandem koji je i sinoć pokazao golemi potencijal. Jones je zabio gol Evertonu u Liga kupu, a 16-godišnji Elliott jedna je od najvećih engleskih nada. Zajedno imaju godina koliko i Shrewsburyjev kapetan David Edwards, a 19-godišnji Jones jučer je postao najmlađi Liverpoolov kapetan u povijesti. Oduševio je Anfield tehnikom, hrabrošću i pristupom, a dribling kojem je kod korner zastavice izbacio gostujućeg braniča već je postao hit na društvenim mrežama. 

Harvey Elliott već je proglašen najvećim engleskim talentom do 18 godina. Već je debitirao u Premiershipu, a u dvije utakmice protiv Aston Ville i Evertona pokazao je sve svoje kvalitete. Ljevak na desnoj strani u očaj je bacao iskusnog beka Aston Ville Neila Taylora, a dominirao je i protiv jednog od najboljih lijevih bekova Premiershipa Lucasa Dignea.

Kako stvari stoje, za Liverpool nema straha. Kad jednog dana odu Mane, Salah i ostali, na Anfieldu su uvjereni da u vlastitom dvorištu imaju dovoljno kvalitete da ih nadomjeste. Klopp je odavno pokazao da nema boljeg trenera na svijetu za razvoj mladih igrača.

Pročitajte više