"To nije radio niti Sanader": Marković i Mamić jači od prava i demokracije

HNS-ovo pravno silovanje je uspjelo: Skupština HNS-a sa 30 je glasova ZA, 13 glasova PROTIV te jednim suzdržanim usvojila prijedlog Izvršnog odbora te ćemo u idućoj sezoni prema odluci gledati Ligu 16, u sezoni 2011./12. Ligu 12, a u natjecateljskim godinama 2012./13. i 2013./14. Ligu 10.

Skupština u zagrebačkom Sheratonu, kojoj je pristupilo 48 od 50 članova, odluku je zapravo donijela u momentu kada je presudila da glasanje predstavnika županijskih saveza neće biti tajno. Takav pristup tražilo je svega 15 zastupnika. Jasno, nije im prošlo.

Iako je Udruga prvoligaša na čelu s predstavnikom Ivanom Herakom, zajedno sa županijskim savezima, tražila opstanak Lige 16, HNS-ova je Skupština odlučila drugačije. Ta se odluka mora smatrati legitimnom, no ono što je HNS učinio ne poštujući primarnu odluku Udruge prvoligaša, definitivno NE. Radi se o sramotnom, kontroverznom činu. Ne ulazimo u studije o isplativosti određenih sustava natjecanja, već o načinu na koji je HNS još jednom pokazao da je iznad svakog zakona.

Perković u ponoć smijenjen telefonski, zaštitari ga spriječili da uđe u dvoranu

"Ovo je silovanje nogometa! Zorko, zaboravili ste u Status HNS-a u članak 38. napisati da HNS ima ingerenciju da predlaže sustav natjecanja. Tu ingerenciju ima Udruga. Gospodin Ivica Perković iz ZNS-a sinoć je nakon ponoći smijenjen telefonski. To nije radio niti Sanader. Zaštitari su Perkovića spriječili da uđe u dvoranu. Neka Uskok provjeri pozive od strane HNS-a županijskim savezima. Više je u proteklih tjedan dana potrošeno telefona od strane HNS-a prema županijskim savezima, nego u proteklih godinu dana. Gospodine Srebrić, da ste demokrat, dopustili biste tajno glasanje. Ali vi se samo predstavljate kao demokrat. Htjeli ste cirkus, ali mi ćemo biti spremni", poručio je nakon Skupštine ogorčeni Reno Sinovčić, koji nije jedini posramljen izašao iz konferencijske sale.

Sustava koji HNS njeguje sramili su se mnogi. Iako smo u proteklih 19 godina 12 puta mijenjali sustav natjecanja, često pod pritiskom politike, još nikada nije odigran ovako sramotan, ponižavajući čin, u režiji drmatora hrvatskog nogometa.

Umjesto Perkovića, među skupštinare je ušao Božidar Šikić, Mamićev čovjek, jer jasno je da predsjednik Hrvatskog dragovoljca ne bi glasao za smanjenje lige.

"Dugo godina nisam bio za ovom govornicom, ali ipak sada razgovaramo o budućnosti hrvatskog nogometa. Lako je pojedincima prodavati demagogiju kada već 10-15 godina imaju samo korist od hrvatskog nogometa. Udruga prvoligaša izjasnila se za Ligu 16, a Izvršni odbor HNS-a, u Statutu, članku 42., ne tvrdi da su oni ti koji daju prijedlog natjecanja. Udruga je ta koja daje prijedlog. Više je u proteklih tjedan dana potrošeno telefona od strane HNS-a prema županijskim savezima, nego u proteklih godinu dana. Dođite u Pulu koja je toliko uložila u nogomet, pa pokušajte nagovoriti te ljude da glasaju za smanjenje lige, da promijene svoje mišljenje. HNS je dopustio hrvatskoj ligi da se odvoji od hrvatskog nogometa, a odluke Udruge ne poštuje. Ovo nije fer, ovo nije korektno, nadam se da ljudi iz ove Skupštine to vide i da će glasati po svojoj savjesti", tako je predstavnik zadarske županije govorio tijekom rasprave uoči glasanja.

Sigurno je jedno - gledat ćemo namještenu ligu

Potporu je našao u suradnicima iz malih sredina, od Vukovara preko Vinkovaca do Like, ali lobistička služba HNS-a odradila je svoj posao. Čak je Ante Vučemilović u ime Izvršnog odbora HNS-a, u svom izlaganju o "legitimnoj odluci za boljitak nogometa", rekao ponešto o kasnonoćnim pozivima. HNS se doslovno preko noći sjetio da postoji hrvatska liga i "nije bilo niki problema."

"Da s ovim idemo na više instance, ne biste se dobro proveli. Ovo je sramotno i nelegitimno", poručio je Sinovčić.

Ivana Heraka nije začudila ovakva odluka, jer je "ona sukladna stanju civilnog društva u Hrvatskoj".

"Znao sam da za onom govornicom pričam u prazno, ali morao sam reći naš stav. Sustav natjecanja nije ključni problem stagnacije hrvatskog nogometa. Mi nismo protiv nijedne lige, ali smo protiv upitne regularnosti, primitivne komunikacije, financijskog kraha, arhaične arhitekture."

Iza svega uvijek stoji - Zdravko Mamić

HNS-ov dopredsjednik Ivan Brleković priznao je demokratsku odluku, jer ona to na kraju krajeva i jest. No, da je riječ o čistoj prevari jasno je i najvećim laicima. I oni bi sutra trebali pridonijeti povećanju gledateljstva u svakom pogledu namještene lige.

"Vjerojatno bi odluka bila drugačija da je glasanje bilo tajno. No, odluka je legitimna, sada možemo insinuirati što god želimo."

Više je Brlekoviću, kao i prijašnjih godina, zasmetao način na koji je Zorislav Srebrić, glavni tajnik HNS-a, pripremio i vodio Skupštinu.

"Ovo je bilo stihijski. Udruga se izjasnila za jedno, savezi za drugo, Izvršni odbor za treće. Srebrić nije dobro pripremio sjednicu, predugo je boravio u Južnoj Africi i borio se za neke druge stvari."

A za što se borio Zdravko Mamić? Ligu 10, o čijoj uspješnosti je uoči skupštine podijelio novinarima i zastupnicima prigodan pamflet, imat će u sezonama koje dolaze. Ukoliko HNS ne zapljusnu neke jače struje, pa točka ovog cirkusa dobije novi nastavak... No, Mamić, predsjednik ZNS-a u ostavci, za sada je na konju. I njegova je struja još uvijek ona koja pokreće.

Pročitajte više