Tomislav Ivković dobio angažman života: Pola sata metroom do Zokija

Foto: Hina

TOMISLAV IVKOVIĆ ponovno napušta klupu Lokomotive. Posljednji put otišao je zbog loših rezultata, a sada ima razlog vedrije naravi.
 
Ivković je iznenada dobio intrigantnu ponudu saudijskog Al Faisalyja, desetoplasirane momčadi tamošnje Pro lige te kluba kojeg je 2010. do 2012. vodio Zlatko Dalić. 
 
Upravo je finalist azijske lige prvaka kumovao ovom transferu. Dalić, koji je s Al Ainom iz Emirata hit trener u Aziji, preporučio je Ivkovića predsjedniku Al Faisalyja. Sve dalje bila je formalnost. 
 
''Sve se dogodilo preko noći. Ostali su bez trenera, a predsjednik kluba odmah je nazvao Dalića. Zlatko me preporučio, njegova riječ u klubu je zakon i istog časa su me kontaktirali. Jučer smo se našli u Istanbulu i sve dogovorili pet minuta. Stjepan Deverić i trener vratara Mario Jozić bit će moj stručni stožer. '', kazao nam je Ivković.
 
Saudijska Arabija zemlja je strogih islamskih zakona, stoga smo Ivkovića pitali osjeća li tremu što će prvi samostalni inozemni angažman odraditi u sasvim drugačijoj kulturi. 
 
''Nije me strah islamskih zakona''
 
''Nemam tremu niti me strah islamskih zakona. Kao pomoćnik Cici Kranjčaru već sam radio u Iranu i Emiratima i dobro znam gdje dolazim. Svaka zemlja ima svoje principe i zakone, a mi profesionalci moramo se naučiti prilagođavati i poštivati tradiciju i kulturu države u koju dolazimo. Kao igrač cijelu karijeru sam se vodio tom logikom, tako će biti i sada. Imam 56 godina, miran sam i iskusan. Reći ću vam da sam spreman i jedva čekam novu avanturu''.
 
Koliko znate o klubu u koji dolazite?
 
''Riječ je o stabilnom klubu, koji je godinama u prvoj ligi. Više od 20 godina imaju istog predsjednika i koliko sam čuo, nisu skloni egzibicijama . Ove su sezone ušli u seriju loših rezultata i moja je zadaća da klub stabiliziram. Osnovni plan je da ovu sezonu završimo sa što manje turbulencija, a pri tome od mene se očekuje da napravim selekciju za sljedeću sezonu. Predsjednik mi je obećao da će pojačati klub, tako da očekujem da će nam i ambicije biti puno veće.''

Hrvatska u Saudijskoj Arabiji već ima dva trenera. Na klupi Al Nassra sjedi Zoran Mamić, dok je na klupi Al Nahda Mladen Frančić. Mamić je sa sobom doveo ''pola HNL-a'', a u susjednim Emiratima caruje Zlatko Dalić. Ipak je lakše kad u tuđini imate nekog svoga, zar ne?
 
''Naravno. Svi smo tu jako blizu. Zoki je od mene udaljen sat i pol vožnje, a predsjednik mi je rekao kako je pri kraju izgradnja metroa, pa će trebati samo pola sata do Riyadha. Lijepo je biti okružen ljudima koje poznaješ, pogotovo kad si u stranom svijetu, ali najvažnije je da misija bude uspješna, da klub dignemo na noge i da napravimo pravi rezultat.''
 
Lokomotivu će u nastavku sezone voditi Mario Tokić, koji je ove sezone već sjedio na klupi prvoligaša s Kajzerice.
 

Pročitajte više