Torcida krafnama zasula poljudsku tartan stazu: "Protiv mafije i kamatara u Hajduku!"

NEZADOVOLJSTVO navijača Hajduka s pravom je sve veće, a njihove su akcije protiv aktualne garniture vlasti sve češće. I mora se priznati, dojmljivije. Tijekom susreta Hajduka s Interom u 4. kolu HNL-a i novog posrtaja Splićana najžešći navijači svoj stav o upravi nisu iskazali samo transparentima, već su otišli korak dalje i krafnama zasuli poljudsku tartan stazu. Jasna je to, dakako, aluzija na pekarske poslove new age biznismena Joška Svaguše, kojeg je bliski suradnik Željko Kerum prometnuo u budućeg predsjednika Hajdukove uprave.

Nedavno su u blizini Hajdukova stadiona osvanuli grafti NK Kruh i peciva, a Torcida je tražila i promptne ostavke Ike Buljana i Fredija Fiorentinija. Vrlo brzo je na udar došao i Svaguša, s čijim se "gardom" Torcida nikako ne može pomiriti. Budućeg predsjednika teško mogu zamisliti kao osobu sposobnu za vođenje Hajduka. Omražen je među navijačima i Ivica Šurjak, koji se na prstima ponovo ušuljao u redove Hajdukove struke.

"Šurjak marš iz Hajduka! Svaguša, ostavi se ćorava posla. Protiv kamatara i mafije u Hajduku. Spremni do kraja", transparentima su Hajdukovi navijači poručili što misle o ljudima iz klupske uprave.

Dva su se puta posljednjih dana Torcidaši sastali sa gazdom Željkom Keurmom i priopćili mu dau klubu želje ljude i propise koji odgovaraju njihovom kodeksu "Mi bi tili velikog Ajduka." Navijačke želje sažete su u devet točaka, prenosi Slobodna Dalmacija:

1. Stručnost
Stručnost je temeljni preduvjet za obnašanje svih dužnosti u Hajduku.Svaki djelatnik kluba, od predsjednika uprave do portira, mora za obnašanje svoga posla zadovoljiti tri temeljna preduvjeta: odgovarajuća stručna sprema, minimalni broj godina radnoga staža i adekvatne profesionalne referencije.Sva tri preduvjeta moraju biti jasno definirani Pravilnikom o unutarnjem ustroju i sistematizaciji radnih mjesta u klubu koji mora biti usklađen s legislativom i standardima profesionalnih nogometnih klubova u Europi.

2. Vizija
Čelništvo kluba u cjelini, a predvođeno predsjednikom uprave, mora imati jasno definiranu i javno prezentiranu viziju i strategiju razvoja kluba kao osnovu za ostvarenje svih sportskih i poslovnih ciljeva. Dugoročni ciljevi moraju odgovarati ugledu i tradiciji Hajduka i dobiti podršku svih navijača.

3. ProfesionalizamVodstvo kluba mora podrediti sve ostale profesionalne aktivnosti svom punom radnom angažmanu na poslovima upravljanja klubom te svaki dan provesti puno radno vrijeme na ostvarenju Hajdukovih sportskih i poslovnih ciljeva. Amaterizam, volontiranje, skraćeno radno vrijeme, kao i povremeni angažman, nespojivi su s časnim, odgovornim i profesionalnim pristupom upravljanju Hajdukom.

4. Zakonitost
Uprava Hajduka mora upravljati klubom sukladno važećim zakonima i pozitivnim standardima transparentnoga poslovanja od dana stupanja na dužnost do završetka svoga mandata. Preuzimanjem dužnosti, uprava kluba mora preuzeti i moralnu, profesionalnu i zakonsku odgovornost analize zatečenoga stanja, redovitih revizija poslovanja i poduzimanja potrebnih mjera spram svih eventualno uočenih odstupanja od načela zakonitosti i transparentnosti.

5. Odgovornost
Svaki djelatnik kluba, a ponajprije predsjednik, mora odgovarati za svoj rad i rezultate toga rada. Jedino mjerilo uspješnosti u upravljanju klubom jesu ostvareni rezultati u odnosu na unaprijed definirane i javno prezentirane sportske i poslovne ciljeve.

6. MoralnostSvaki čelnik i djelatnik kluba mora se u svom privatnom i profesionalnom životu, kako za vrijeme obnašanja dužnosti u Hajduku, tako i prije angažmana u klubu, ponašati u skladu s javnim moralom i potvrditi neupitne karakterne vrijednosti koje dolikuju dostojanstvu kluba. Isto tako, kao jedan od temeljnih preduvjeta za obnašanje dužnosti u klubu, svaki djelatnik mora predočiti potvrdu o svome nekažnjavanju.

7. Neovisnost
Svim djelatnicima kluba interes Hajduka mora biti ispred svih ostalih interesa. Upravljanje klubom mora biti neovisno od svih političkih, gospodarskih i privatnih utjecaja.

8. Sprječavanje sukoba interesa
Nijednom djelatniku kluba, niti članu njegove uže obitelji, ne može biti omogućeno bavljenje poslovima u kojima se Hajduk pojavljuje kao poslovni partner, a na temelju kojih bi taj pojedinac mogao ostvariti osobni dobitak ili probitak.Upravljačka tijela Hajduka moraju biti izravno odgovorna za sprječavanje sukoba interesa na svim razinama u klubu.

9. Očuvanje ugleda
Svaki djelatnik kluba mora biti svjestan povijesti i tradicije kluba te njegovih temeljnih vrijednosti. Isto tako, svi djelatnici Hajduka moraju u svom svakodnevnom radu iskazivati predanost tim vrijednostima i raditi na njihovom očuvanju. Dužnost uprave kluba je i formalno definirati temeljne vrijednosti Hajduka te sankcionirati svako obezvrijeđivanje ili djelovanje koje odstupa od tih vrijednosti na svim klupskim razinama.

Pročitajte više