Torcida ponovno izvjesila rasistički "White Boys" transparent

UNATOČ svim upozorenjima da se ostave rasističkih simbola, poruka i transparenata, Torcidaši su i danas na Poljudu na sjevernoj tribini izvjesili transparent "White Boys" ("Bijeli dečki").

Hrvatski nogometni savez je, podsjetimo, upozorio navijače Hajduka da se radi o rasističkom transparentu, no to ih nije odvratilo od isticanja tog natpisa na utakmici između Hajduka i Cibalije. Sporna je, naime, američka konfederacijska  "južnjačka" zastava koja je oslikana između dvije riječi na transparentu.

Navijači objašnjavaju da ona nije rasistička i ne poziva na podjarmljivanje drugih rasa, nego simbolizira "otpor dominaciji sjevera" i koristi ju skupina unutar Torcide. U Uefi zastavu smatraju neprimjerenom i krajem prošle godine poručili su da treba zabraniti njeno unošenje na stadion.

Osim rasističke zastave, navijači na sjeveru Poljuda su razvili transparent na kojem je pisalo "Hajduku ne treba izmicanje, pošto inat, Slavonijo?" Aluzija je, dakako, bila na utakmicu Cibalije i Dinama u kojoj su Modri zabili četiri gola u 14 minuta i preokrenuli utakmicu.

A.B.
Foto: Cropix. Ante Čizmić

Pročitajte više