NAVIJAČI

Torcida u ponoć sprema neviđenu feštu: Svi na ulice, probudite djecu da vide spektakl

Foto: Pixsell / NINO STRMOTIĆ

28. LISTOPADA 1950. godine osnovana je Torcida. Navijači Hajduka pioniri su udruženog navijanja u Europi. Skupinu koja će do danas zadržati masovnost i utjecaj, osnovali su splitski studenti u Zagrebu. Uz veliku potporu zagrebačkog hajdukovca Bajde Vukasa, koji im je oduševljeno pričao o atmosferi na brazilskim stadionima, navijači su uoči utakmice s Crvenom Zvezdom 29. listopada, odlučili slijediti južnoamerički primjer i istaknuti se spektaklom na tribinama.

Sutra najstarija navijačka skupina u Europi slavi 70. rođendan, a njezini pripadnici najavili su neviđen spektakl i proslavu koja će nadmašiti veličanstvenu bakljadu povodom stotog rođendana Hajduka. 

Klub navijača Hajduka Torcida objavio je sljedeći proglas:

"Svi smo bili svjedoci veličanstvene proslave 100-te godišnjice Hajduka, a ovaj put smo odlučili ljestvicu podići još više, da još jednom pokažemo kako naš grad nema premca u obilježavanju proslava. U ovih 70 godina Torcida kao najstarija europska skupina izrasla je u pokret koji nadmašuje navijačke okvire i danas s ponosom ističemo naš doprinos društvenoj zajednici. 

Kad god je trebalo Torcida se prva odazvala, bilo da se radi o humanitarnim akcijama, darivanju krvi ili sprječavanju prirodnih katastrofa, Torcida je uvijek na prvoj crti. U noći u kojoj slavimo 70 godina našeg postojanja, utkana je naša nemjerljiva ljubav i vjernost prema Hajduku i našem gradu. U toj noći utkani su svi kilometri koje smo prošli zbog voljenog kluba, sve naše fešte i pobjede. 

Stoga pozivamo da nam se pridružite, da u utorak u ponoć dokažemo ono što mi često volimo isticati: Svi smo mi Torcida. I zato nemojte biti statisti, već naprotiv, budite tu večer jedni od nas, izađite na ulice, izađite na balkone, prozore, pozovite rodbinu, susjede i prijatelje da nam se pridruže, probudite svoju djecu da vide neviđeni spektakl, neka cijeli naš grad bude tu večer Torcida. Za povijest, za sadašnjost, za budućnost".

Pročitajte više