"Totalni debakl! Horvat je opalio pljusku cijelom hrvatskom sportu"

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL, PIXSELL

HRVATSKA rukometna reprezentacija nije se uspjela plasirati u četvrtfinale Svjetskog prvenstva, što je bio primarni cilj. Visok poraz od Egipta i remi s Danskom ostavili su hrvatske rukometaše iza te dvije momčadi. Drugi je to neuspjeh pod palicom izbornika Hrvoja Horvata, a može se reći da je i treći, ako računamo kvalifikacije za Olimpijske igre.

Stoga mnogi pozivaju na njegovu ostavku, a pljušte i kritike zbog Horvatovog sinoćnjeg nastupa pred kamerama RTL-a. Odbio je dati odgovor o svojoj budućnosti te je samo otvarao usta i pravio se da govori. Za komentar hrvatskog nastupa na SP-u i izbornika Hrvoja Horvata kontaktirali smo Valtera Matoševića, legendarnog vratara hrvatske reprezentacije.

Je li deveto mjesto Hrvatske neuspjeh?

Na početku je primarni cilj bilo četvrtfinale, biti bolji od Egipta. Ta utakmica nas je koštala. Ostaje žal, barem meni, što Egipat nije bio druga ili treća utakmica, ali jako dugo se znalo da startamo s njima i da protiv njih moramo biti u pravoj formi, a sve poslije je bilo odrađivanje posla.

Smatram da je to neuspjeh, ali pokazali smo i jednu snagu i kompaktnost protiv Danske u onakvoj atmosferi. Da suci nisu Dancima dali dvije-tri lopte, išlo bi to u drugom smjeru, odnosno pobijedili bismo utakmicu.

Opet je izostao pravi vratarski doprinos. Kako komentirate njihov nastup?

S vratarima već dugi niz godina lutamo. Ne zna se tko je prvi, tko je drugi, a vratarima trebaju mirnoća i sigurnost. To se može postići samo ako se ustale. Smatram da je tu trebao biti i jedan iskusan vratar poput Marina Šege ili Filipa Ivića, koji su prošli već dosta takvih natjecanja.

Jedno je braniti u klubu, reprezentacija je drugo, ona nosi nešto svoje i taj dres je puno teži nego klupski. Naši vratari imaju odlične sezone u klubovima, ali kažem, reprezentacija je nešto drugo. Žao mi je, no ovo nam treba biti pouka za ubuduće. Ne smijemo lutati s golmanima iz natjecanja u natjecanje.

Neuspjeh na kvalifikacijama za OI, neuspjeh na Euru, sada neuspjeh na SP-u. Treba li Horvat otići s mjesta izbornika?

Nije na meni da odlučujem. Neuspjeh je, ali treba napraviti analizu. Europsko prvenstvo nije bilo normalno, zna se kakva je bila situacija s koronom. U kvalifikacijama za Olimpijske igre se nismo plasirali, neću ulaziti na koji način.

Ovo sad je totalni debakl. Četvrtfinale je bilo cilj i mislim da je to bilo realno. Jedna utakmica nam je značila sve. Naglasio bih i da je ovo Svjetsko prvenstvo čudno jer s jednim kiksom si na devetom mjestu, ali opet, da smo izgubili od Danaca, ništa ne bih rekao.

Što god mi pričali o Egiptu, koji je u uzlaznoj putanji, polufinalist Olimpijskih igara... Meni to ništa ne znači. Mi smo Hrvatska i uvijek smo u samom vrhu svjetskog rukometa. Ovo je pljuska koju treba dobro izanalizirati i krenuti dalje. Sad je na HRS-u da donese najbolju odluku za hrvatski rukomet.

Što kažete na izbornikov nastup pred kamerama, kada je odbio dati odgovor na pitanje o svojoj budućnosti?

Da smo mi pobijedili, odnosno da smo ušli u četvrtfinale, pa kroz neku šalu... Možda bih to i podržao, ali ovako ne mogu. Pogotovo jer se i mediji trude i daju na važnosti hrvatskoj reprezentaciji. Ni sama voditeljica nije zaslužila jedan takav odgovor.

Imao je prostora za reći "Nisam raspoložen za to" ili "Odgovorit ću sutra". Bilo je puno konkretnijih odgovora, a ne onako postupiti. To ne opravdavam i to je pljuska za rukomet, hrvatski sport i sve rukometne trenere.

Pročitajte više