Tottenhamov novi stadion od milijardu eura je gotov i izgleda fantastično

Foto: @SpursOfficial

POSTAVLJANJEM supermodernog travnjaka završena je izgradnja novog Tottenhamova stadiona. Radnicima su ostali samo još neki detalji koje će odraditi u sljedećih nekoliko dana i sve je spremno za selidbu Spursa s Wembleyja.

Travnjaku koji je dovezen iz Nizozemske u balama u 23 kamiona, trebat će oko tri tjedna da se primi, što bi trebalo biti potpuno gotovo do 15. prosinca, kad će Spursi protiv Burnleyja igrati prvu utakmicu na novom stadionu. Prošlog tjedna pojavile su se informacije da radovi kasne i da je useljenje odgođeno za veljaču, no to se pokazalo neistinito.

Tottenham se na stadion koji je nakon silnih preinaka na kraju stajao milijardu eura, trebao useliti na početku ove sezone, no čitav niz odgoda, prekida radova i nesretnih okolnosti odgodio je otvaranje stadiona za gotovo četiri mjeseca.

Novi stadion, koji je izgrađen na mjestu legendarnog White Hart Lanea, ima dva travnjaka koji se nalaze jedan ispod drugog. Glavni, s većinski pravom travom, koristit će se za nogometne utakmice. Za potrebe NFL-a i koncerata taj travnjak će se izvući izvan stadiona, a koristit će se umjetna trava koja se nalazi ispod njega.

Za travke se brine i najmoderniji sustav grijača i rasvjete koja se koristi na stadionima s nedovoljno sunčeve svjetlosti. Za Tottenhamov stadion izrađen je dosad neviđeni sustav kojim se rasvjeta spušta nad travu, a ne stoji na kotačima i nosačima kao na drugim stadionima koji tako uništavaju travnjak.

Stadion će imati kapacitet 62.062 gledatelja te će, nakon Wembleyja i Old Trafforda, biti najveći nogometni stadion u Engleskoj.

Pročitajte više