Tractor Boysi jure prema Premier ligi. Pokupili su tuđe otpatke i gaze sve pred sobom

Foto: Profimedia

LEIF DAVIS probio je lijevu stranu i poslao odličnu nisku loptu u šesnaesterac za Jeremyja Sarmienta. Ekvadorac ju je želio iz prve opaliti po golu, ali ju je promašio i sasvim slučajno je zaštopao stajnom nogom. Pao je na travnjak, ali se u sekundi pridigao između dva protivnička igrača i nevjerojatnom reakcijom loptu vrhom kopačke poslao u sam kut.

Igrala se sedma minuta sudačke nadoknade i to je bio gol za 3:2 kojim je Ipswich Town završio veliki preokret protiv Southamptona u 40. kolu Championshipa. Bila je to deveta pobjeda momčadi Kierana McKenne u zadnjih deset kola, a s ova tri boda skočio je na prvo mjesto tablice.

Skočili na prvo mjesto

Ipswich sad ima bod više od drugoplasiranog Leedsa i dva boda više, ali i utakmicu više od trećeplasiranog Leicester Cityja, koji je u velikom padu. Podsjetimo, u Premier ligu izravno idu prve dvije momčadi, a one od trećeg do šestog mjesta razigravat će za zadnje mjesto među elitom.

Ipswich je tamo zadnji put bio sad već davne 2002. godine. Iz tog vremena i vuče nadimak Tractor Boys, koji su mu dali vlastiti igrači sprdajući se sami sa sobom i poljoprivrednom tradicijom regije Suffolk, iz koje klub dolazi.

Bili su to zadnji dani ponosa i slave kluba, koji je na prijelazu iz sedamdesetih u osamdesete godine prošlog stoljeća živio svoje zlatno doba. Jedini naslov prvaka Ipswich je osvojio 1962. godine, ali je dvadesetak godina kasnije bio na vrhuncu.

Za sve je bio "kriv" veliki Bobby Robson, koji je 1969. kao 36-godišnjak preuzeo momčad Ipswicha. Bio mu je to tek drugi klub koji je vodio kao trener i malo po malo počeo je razvijati mlade igrače i stvarati veliku momčad, koja je tih 13 godina pod njim igrala važnu ulogu u engleskom nogometu.

Osvojili FA kup i Kup UEFA-e

Godine 1978. Ipswich je osvojio prvi i jedini FA kup pobijedivši u finalu Arsenal 1:0. Tri godine kasnije osvojio je tadašnji Kup UEFA-e nakon što je u finalu s ukupnih 5:4 (3:0, 2:4) pobijedio AZ Alkmaar. Te godine imao je najveću šansu osvojiti naslov prvaka.

Vodio je do samog kraja sezone, ali natrpani raspored (prvenstvo, FA kup i Kup UEFA-e) osakatio je momčad ozljedama i Ipswich je završio drugi. Imao je četiri boda manje od Aston Ville, baš kao i sljedeće sezone kad mu je za četiri boda pobjegao Liverpool.

Bobby Robson je tad bio jedan od najtraženijih trenera u Europi i 1982. preuzeo je englesku reprezentaciju. Ipswich je pokušao zadržati nivo koji je postavio legendarni trener, ali samo četiri godine kasnije ispao je iz lige.

Vratio se pa opet ispao 1995., a zadnji put je među elitom bio od 2000. do 2002. godine. Bezuspješno se pokušavao vratiti, triput je gubio u doigravanju, da bi 2019. potpuno neočekivano ispao u League One.

Tamo se zadržao tri sezone, a ključan potez uprava je napravila kad je u prosincu 2021. na klupu postavila tad 35-godišnjeg Kierana McKennu, najmlađeg trenera u prve četiri engleske nogometne lige. Bivši junior Tottenhama, koji je karijeru prekinuo s 22 godine zbog kroničnih problema s kukom, krenuo je sa sedam pobjeda u prvih deset utakmica najavivši velike stvari.

Srušili rekorde

Od prosinca 2021. do rujna 2023. godine nijedan klub u profesionalnom engleskom nogometu nije osvojio više bodova od Ipswicha (160), čak ni Manchester City. Samo je Guardiolina momčad zabila više golova od Tractor Boysa, a fantastična forma nastavila se i u ovoj sezoni.

Ipswich je u 40 ovosezonskih kola zabio 84 gola, više od bilo kojeg drugog kluba od Premier lige do League Two. Istina, obrana dosta curi, ali nogomet "za gol više" gurnuo je McKennu i njegove igrače na korak do raja.

Izvor: SofaScore

Iako američki vlasnici osiguravaju solidan godišnji budžet, Ipswich je tek 16. klub Championshipa po budžetu za plaće igrača. Novca za transfere je bilo, ali McKenna nije previše trošio. Dapače, u zadnje dvije sezone potrošio je samo sedam milijuna eura i dovodio uglavnom igrače u kojima je prepoznao velik potencijal.

Pokupili otpisane igrače

Jedan od njih je 24-godišnji lijevi bek Leif Davis s početka teksta, kojeg je Leeds prije dvije godine otpisao i pustio u Ipswich za samo 1.3 milijuna eura. Kod McKenne briljira, a u 84 utakmice upisao je tri gola i čak 33 asistencije.

Everton je prije godinu dana otpisao Nathana Broadheada, koji je došao besplatno, a ove sezone zabio je 13 golova uz pet asistencija. Sličnu statistiku ima i Conor Chaplin, a Ipswich na terenu izgleda kao mali Liverpool.

Strašno visok pritisak na zadnju liniju protivnika igra je s kojom se klubovi u Championshipu jako teško nose, ali to ostavlja i dosta prostora u zadnjoj liniji, što rezultira s mnogo primljenih golova.

No zasad sve funkcionira. Šest kola dijeli ih od Premier lige. Doigravanje je pakao i nikome se ne igra, a sve što Ipswich mora napraviti do kraja je završiti barem ispred Leedsa. Raspored nije loš, forma je odlična - sve je spremno za povratak Traktorista u Premier ligu.

Pročitajte više