LIGE PETICE

Tragedija koja je pokazala da nogomet ima veliko srce, ali i prljavu dušu

Foto: Gulliver / Getty Images

BRITANSKA kontrola leta je 21. siječnja u 20 sati javila da je izgubila kontakt s avionom koji je letio na prijavljenoj ruti Nantes - Cardiff.

Na odredištu se očekivao oko 21 sat. Zadnji put primijećen je iznad Kanalskog otoka Alderney, koji se nalazi 15 kilometara od kopna i Normandije. Odmah je pokrenuta akcija potrage i spašavanja u kojoj su sudjelovala dva helikoptera i nekoliko brodova, ali jutro kasnije nije bilo vijesti da su pronađeni dijelovi aviona ili tijela dvojice putnika.

Spasitelji su do večeri prvog dana potrage izjavili kako ne vjeruju da su ljudi iz aviona preživjeli velike valove i hladnoću. Radilo se o malom avionu u kojem mogu biti samo pilot i još jedna osoba. BBC je pisao kako "postoji bojazan da je na letu bilo novo pojačanje Cardiffa", a s obzirom na prijavljenu rutu aviona, ta bojazan bila je itekako opravdana.

Emiliano Sala (28) odletio je dan ranije u Nantes pozdraviti se s donedavnim suigračima prije definitivnog odlaska u Cardiff, za koji je prethodno potpisao uz rekordnu odštetu od 17 milijuna eura. Argentinski napadač i najbolji golgeter kluba koji vodi Vahid Halilhodžić, strijelac 13 golova od početka sezone koji su mu omogućili transfer u Premier League, nakon toga se ukrcao u mali avion tipa Piper Malibu koji je nestao na letu između Francuske i Engleske.

Potresna vijest koja je šokirala Francusku i Englesku došla je samo desetak sati nakon lijepog rastanka Sale i Nantesa. Klub za koji je u tri i pol godine u 133 nastupa postigao 48 golova na društvenim se mrežama od omiljenog golgetera oprostio tako što mu je zahvalio na svemu što je učinio za Kanarince:

Sala je, pak, okupio sve donedavne suigrače i fotografirao se s njima uz poruku "Posljednji pozdrav". Riječi koje bi inače bile rutinske i uobičajene, sada zvuče beskrajno tužno i zlokobno:

Napadač koji je procvat doživio pod novim trenerom Halilhodžićem bio je želja pola Premiershipa. Oko njegovog transfera s Nantesom su pregovarali Everton, Wolverhampton, Fulham i West Ham. Svi su ga htjeli dovesti u aktualnom, zimskom prijelaznom roku. Brighton je godinu dana ranije za njega ponudio 10 milijuna eura, ali je Nantes odbio tu ponudu.

Međutim, onu Cardiffovu, od spomenutih i rekordnih 17 milijuna eura, nije mogao odbiti pa je pustio Salu u velški klub koji igra englesku Premier League. Golgeter je za Cardiff potpisao prethodnog vikenda i tim povodom dao intervju za društvene mreže novog kluba:

Na povratničkom letu za Cardiff, zadnjem putovanju u životu, Sala je na WhatsApp ocu poslao zlokobnu glasovnu poruku: "U avionu sam koji izgleda kao da će se raspasti i letim za Cardiff. Ako u sat - sat i pol ne bude vijesti od mene, ne znam hoće li poslati nekoga da me potraži jer me neće moći naći, ali znate... Tako sam preplašen..."

Policija je tri dana nakon nestanka aviona prekinula potragu uz objašnjenje da, iako Salina smrt nije još službeno potvrđena, nema gotovo nikakve šanse da su 28-godišnji napadač i pilot preživjeli ako su se srušili u more. U trenutku nestanka zrakoplova valovi su bili visoki oko dva metra uz jake pljuskove i uvjete u kojima čovjek može preživjeti najdulje sat vremena.

Salina tragedija pokazala je najbolje...

Na to su reagirali nogometaši. Vaha, Mbappe i Rabiot bili su među onima koji su sakupili preko 300 tisuća eura za nastavak privatno financirane potrage. Osam dana poslije leta identificirano je tijelo pronađeno u avionu, potvrđeno je da je riječ o Emilianu Sali. I na ovo je nogometni svijet odgovorio divnim gestama. Navijači Cardiffa krasno su se oprostili od igrača kojeg "nikada nismo gledali kako zabija za nas, ali kojeg ćemo zauvijek voljeti". Nogometaši širom svijeta oprostili su se od Sale porukama koje je teško čitati, Nantes je na prvoj utakmici bio u znaku voljenog Argentinca i suza njegovog mentora Vahe, a Arsenal je krasnom gestom pokazao kako je to Sala "igrao" za Cardiff kod Topnika.

... i najgore od nogometa

Pored ovih krasnih iskaza solidarnosti, sućuti i velike financijske pomoći, Salina smrt pokazala je i ono najgore što nosi moderni nogomet. Lešinarenje oko tek poginulog igrača krenulo je odmah nakon njegove smrti. Cardiff je tužio Nantes odbijajući platiti odštetu, a dio nje tražio je čak i pretprošli klub pokojnog golgetera. Otkrilo se da ga je u aviončiću pred raspadom po nevremenu vozio pilot bez dozvole, zatim da je Sala na ovaj transfer natjeran protiv svoje volje. "Ne želim u Cardiff, ali odvratni predsjednik Nantesa me prodao", rekao je u glasovnoj poruci koju je dva tjedna prije transfera poslao članu obitelji. Mail menadžera koji je realizirao transfer, poslan nogometašu prije tragedije, najbolje govori na kakvim beskrupuloznim metodama funkcionira suvremeni nogomet

Na Salinoj smrti pokušali su zaraditi čak i igrači FIFA-e, a kako uopće nazvati one koji su ga fotografirali u mrtvačnici i prodavali slike njegovog trupla?

Tužni epilog ionako velike tragedije je da je tri mjeseca nakon Saline pogibije umro njegov otac.

Pročitajte više