Tragedija u Federerovom životu o kojoj se malo zna: U suzama je trčao ulicama zbog smrti čovjeka koji ga je stvorio

Foto: Guliver Image/Getty Images

ROGER FEDERER imao je nekoliko trenera tijekom svoje karijere: Paul Annacone, Severin Luthi i Stefan Edberg neki su od njih. Danas ga vodi Ivan Ljubičić koji je usavršio bekend najboljeg tenisača svih vremena, ali Peter Carter bio je njegov najbliži trener i čovjek za kojeg se Švicarac puno vezao. 
 
Federer je osvojio 18 Grand Slamova u karijeri, više nego ikoji igrač u povijesti tenisa. Igra najljepši tenis na planeti, posjeduje dinamičnost i fluidnost u igri. Jednostavno rečeno, legendarnom Švicarcu ništa ne nedostaje u igri. On je ikona ovog sporta. 
 
Posljednjih godina dominaciju na ATP ljestvici preuzeli su neki novi tenisači poput Novaka Đokovića i Andyja Murraya. Međutim, početkom 2017. Federer je pokazao cijelom svijetu o kakvom se igraču radi. Nakon što se odmorio od tenisa i oporavio od ozljeda, pojavio se na Australian Openu kao 17. tenisač svijeta. Mnogi su mu predviđali brzo ispadanje i brzi završetak karijere. Nitko ga nije shvatio ozbiljno, a on je na možda najvažnijem turniru u karijeri stisnuo zube i pobijedio. Sebe, ali i sve one koji su sumnjali u njega. U povijesnom finalu dobio je svog najvećeg rivala Rafaela Nadala u pet setova, kao što je ranije izbacio i Keija Nishikorija i Stana Wawrinku.
 
Nedugo nakon toga, osvojio je dva ATP Masters turnira Indian Wells i Miami. Takve rezultati postizao je samo 2006. godine, kada je bio na vrhuncu. Mnogi smatraju da je Federer previše "hladan", ali "hladni Švicarac" prolazio je kroz jako teške trenutke, a oni najteži povezani su upravo s Carterom. 
 
Čovjek bez kojeg danas ne bismo pričali o najvećem tenisaču u povijesti
 
Tko je bio Peter Carter i što je on značio Federeru? Na ovogodišnjem Australian Openu iz svečane lože Švicarca je bodrio jedan stariji par, dvoje australskih umirovljenika. Oni nisu bili samo navijači koji su došli uživati u Rogerovim majstorijama, nego par koji ima dugu povijest odnosa s legendarnim Švicarcem. 
 
Ključna osoba u formiranju Rogerove ličnosti je bivši australski tenisač Peter Carter koji ga je vodio u tinejdžerskim danima. Carter je sin australskih umirovljenika koji su pratili Federera iz svečane lože Rod Laver Arene.
 
"Peter Carter najviše je utjecao na tehniku mog tenisa o kojem ljudi toliko pričaju. Godinama sam to usavršavao, ali on je postavio temelje i zato sam toliko sretan što su njegovi roditelji gledali kako osvajam titulu. To mi jako puno znači. Nisam vjerovao da mogu postati veliki tenisač. Znate li tko me je uvjerio u to? Peter je taj koji mi je otvorio oči!"
 
Iako talentiran igrač, Carter nije imao puno uspjeha na ATP touru, a više puta bio je ozlijeđen i to ga je usporilo, ali i natjeralo da postane trener. Nakon nekoliko godina treniranja Federera postao je glavni trener švicarske Davis Cup reprezentacije, najviše zahvaljujući Rogeru. U Švicarskoj je bio omiljen.
 

 
Smrt koja je najviše šokirala Rogera: "Tada sam shvatio koliko je tenis u svemu ovome nebitan"
 
Carter je u Federera ugradio posebnu etiku - radnu etiku, a i sam Roger je govorio kako je australski karakter ugrađen u njegovu DNK. Kao klinac Roger je imao kratak fitilj i bio je jako nesiguran u svoje sposobnosti. Tada je na scenu stupio Carter koji je oblikovao Švicarca. Napravio je od njega mentalnu gromadu.
 
Međutim, njihova savršena suradnja završena je tragično. Carterova žena Silvia koja ima švicarske korijene dugo se borila s opakom bolešću. Uspjela je pobijediti tumor i to je željela proslaviti sa svojim suprugom. Odlučili su se za romantično putovanje, a u izboru im je pomogao Federer. Preporučio je državu u kojoj je rođena njegova majka, Južnoafričku Republiku. 
 
Bila je to 2002. godina, tjedan prije Federerova 21. rođendana, a Carterova 37. Australski par krenuo je na putovanje na safari po nacionalnom parku u Johannesburgu. Federer je igrao turnir u Kanadi. Međutim, dogodila se tragedija. Bračni par doživio je automobilsku nesreću nakon što je vozač morao skrenuti kako bi izbjegao sudar s kombijem. Njihov Range Rover probio je ogradu mosta i pao u rijeku. Carter i vozač su poginuli. 
 
Švicarac je tijekom turnira u Torontu saznao za tužnu vijest. Bio je strašno pogođen, pogotovo zato što im je on predložio destinaciju. Kada su mu rekli što se desilo, švicarski tenisač trčao je po ulicama Toronta plačući i vrišteći. Nitko ga nije mogao utješiti. Na prvom sljedećem meču Davis Cupa Roger je nosio majicu s Carterovim imenom na leđima.
 
Na turniru u Kanadi je izgubio već u prvom kolu, ali je igrao u parovima s Wayneom Ferreirom, a ironija je bila u tome što je on bio Južnoafrikanac. Švicarac je nosio crnu vrpcu kako bi odao počast Carteru, a meč parova igrao je uplakan.
 
"Strašno... Toliko puno vremena proveli smo zajedno, još otkako sam bio dječak. Bio je tako smiren, a tako zanimljiv i duhovit. Nikad mu neću moći zahvaliti na svemu što mi je dao. Tek sad vidim koliko je tenis ustvari nevažan u životu", rekao je tada Federer i otišao u Cincinnati u kojem je, emotivno istrošen, odmah izgubio od Ljubičića. Otkazao je nastup u parovima i sljedeći turnir te se vratio u Švicarsku na sahranu trenera i prijatelja. 
 
"Bila je to prva smrt jednog bliskog člana obitelji koja je pogodila Rogera. Bio je neutješan, kao i cijela naša obitelj. Međutim, to ga je učinilo psihički jačim", otkrila je Rogerova majka koja je bila vrlo bliska s Carterom.
 
Sve trofeje osvaja za čovjeka koji nije dočekao ni njegovu prvu Grand Slam titulu
 
Do kraja sezone Federer se koliko-toliko oporavio od šoka i uspio je osvojiti titulu u Beču. Uplakan je podigao pehar visoko prema nebu i poručio: "Prijatelju, ovo je u tvoju čast."
 
Od tog tragičnog događaja, Australčevi roditelji dobivaju pozivnice za Rogerove mečeve na Australian Openu. Federer im je omogućio najbolja mjesta u avionu i na tribinama, smješteni su u istom hotelu kao legendarni Švicarac, a dobiju i pozivnice za partyje tenisača. I ove godine gledali su kako je Carterov učenik osvojio rekordnu, 18. Grand Slam titulu.
 
Njihov sin koji bio toliko važan za Federerovu karijeru i njegovu neuništivost, nije dočekao njegov prvi Grand Slam trofej koji je osvojio manje od godinu dana nakon tragičnog događaja.
 
"Roger je plakao na središnjem terenu Wimbledona, a mi smo plakali u našem domu. To je bio i Peterov naslov", prisjetio se Carterov otac.
 
Mnogi to ne znaju, ali za bekend kojem se godinama divi teniski svijet zaslužan je upravo Carter. On je u ranim danima Rogerove karijere uspio nagovoriti tenisača da umjesto dvoručnog bekenda zaigra jednoručni. Ostalo je povijest. I umjetnost.
 

Pročitajte više