PETAR BOČKAJ

Transfer koji je pokazao koliko je Dinamo moćniji od konkurencije

Foto: GNK Dinamo

BILO je jasno da Dinamo u zimskom prijelaznom roku mora krenuti po pojačanja, no malo tko je očekivao da bi mogao tražiti igrače u najvećim konkurentima za naslov prvaka HNL-a. Petar Bočkaj postao je novi nogometaš Dinama i time potpuno šokirao navijače Osijeka, ali i sve ljubitelje nikad zanimljivijeg HNL-a.

Unatoč nekim problemima koje je uprava Dinama stvorila tijekom ljeta, ne zamijenivši igrače poput Gavranovića, Majera i Jakića, Dinamo je i dalje ostao, barem što se tiče kadra, dobro posložena ekipa te klub s najviše individualne kvalitete u HNL-u. Na većini pozicija ima po dva ili tri igrača, a na poziciju lijevoga beka u posljednjih godinu i pol potrošio je ogroman novac. Prvo je doveo Francoisa Moubandjea iz Francuske, a zatim kupio i dva sjajna mlada lijeva beka HNL-a - Danijela Štefulja i Marijana Čabraju - sve to dok su u klubu bili Marin Leovac i Bartol Franjić. Zbog toga je ovaj transfer Petra Bočkaja u Dinamo došao kao prilično veliko iznenađenje.

Na prvi pogled ovaj potez Dinama čini se kao oslabljivanje najvećeg konkurenta u borbi za titulu prvaka HNL-a.

Petar Bočkaj, najbolja ljevica HNL-a

Prema sudjelovanju u ofenzivnom dijelu igre, Petru Bočkaju u HNL-u nema ravnog beka. Uvjerljivo je prvi bek prema asistencijama, ključnim dodavanjima i centaršutovima, a među takve brojeve spada i činjenica da nevjerojatno dobro izvodi prekide. Čak i kada bi se gledali svi igrači HNL-a, ne postoji igrač koji toliko puno prilika kreira za svoje suigrače.

Kao što smo već nekoliko puta pisali, Osijek nema potpuno razrađenu igru u posjedu, često mu se igra svodila na tranziciju, ubačaje i prekide, pa je i dalje većinu bodova osvajao kvalitetnom obranom. U takvom sustavu, koji nema puno različitih rješenja u napadu, Petar Bočkaj je bio savršen igrač i glavni pokazatelj koliko Osijek želi napadati.

Ako igra protiv jačih protivnika, Bjelica obično Bočkaja koristi konzervativnije i daje mu primarno obrambene zadaće. No kada je Osijek napadao, Bočkaj je uvijek bio igrač koji je najviše uključen u igru. Tada je Osijek uglavnom punio sredinu terena i protivnički šesnaesterac kako bi se ostavio prostor Bočkaju na lijevoj strani napada za njegove ubačaje, a on je u tome briljirao.

Time bi Bočkaj trebao biti idealan za Dinamov 3-5-2 sustav, koji na početku svoga mandata preferira Željko Kopić. Dinamo ima nekolicinu sjajnih skakača i igrača koji odlično pune šesnaesterac protivnika iz drugog plana, ali i igrače na koje se protivnik u sredini terena mora koncentrirati. Sve to bi trebalo ostavljati dovoljno prostora za Bočkaja da iskoristi svoj dribling i centaršut s lijeve strane. Osim toga, Bočkaj će Dinamu jako dobro doći u prekidima. Uz Oršića, koji najčešće izvodi direktne slobodne udarce, Dinamo sada ima i ljevaka koji može izuzetno kvalitetno izvesti korner i ubaciti loptu u šesnaesterac s bilo kojeg dijela terena.

Međutim, otprilike koliko je bio dobar igrač, toliko je Bočkaj u posljednjih nekoliko godina bio i problematičan za Osijek. Bočkaj se u svakom trenutku činio kao bomba koja može eksplodirati, a Bjelica je uspio pronaći pravi način kako ga usmjeriti u dobrom pravcu i ostaviti ga fokusiranog isključivo na nogomet. To je dovelo do njegove najbolje sezone u karijeri, no sada se taj posao prebacio na Kopića i bit će zanimljivo vidjeti posjeduje li on jednak autoritet kao Bjelica te može li Dinamo nastaviti razvijati Bočkajevu karijeru.

Power-play

Koliko god dobar Bočkaj bio kao igrač i koliko god će pomoći Dinamu u ispunjavanju njegovih ambicija, na kraju dana ovaj transfer nije ništa drugo nego pokazatelj koliko je Dinamo financijski moćniji od konkurencije. To je hrvatski klub koji u nešto manje od dvije godine dovede tri nova lijeva beka, dok jednog ima u klubu, da bi mu veći dio ove sezone tu poziciju pokrivao zadnji vezni. A onda za cifru od dva do tri milijuna eura dovede još jednog lijevog beka. Takve greške u kadroviranju koštale bi bilo koji klub liga Petice i vjerojatno bi ga unazadile nekoliko sezona, ali Dinamo će iz ovoga vjerojatno proći neokrznut i neće ni osjetiti da mu primjerice Moubandje, koji uopće ne igra, ima plaću kao najbolji igrači Rijeke ili Osijeka.

Iz te perspektive potpuno je opravdan bijes navijača Osijeka. Iako je Osijeku plaćena prilično realna cifra za Bočkaja, nejasno je zašto je to moralo biti od Dinama. Osim što će pomoći Dinamu, odlazak Bočkaja višestruko će naškoditi Osijeku, a ako ne dovede adekvatnu zamjenu, vjerojatno će ga izbaciti i iz utrke za naslov.

Jednostavno, to je realnost u kojoj živimo. Dinamo za par milijuna eura, koje će sutra jednom utakmicom zaraditi u europskim natjecanjima, može dovesti jednog on najboljih igrača prvog konkurenta za titulu prvaka HNL-a na poziciju na kojoj mu nužno ne nedostaje igrač. Zbog toga toliko često naglašavamo da je dug put ispred Osijeka, Hajduka ili Rijeke ako misle skinuti vladara s trona, a ovaj transfer trenutno se ne čini kao korak u pravome smjeru.

Pročitajte više