PLIVANJE

VIDEO Transrodna plivačica dominira žensku konkurenciju. Donedavno je bila muškarac

Screenshot: Twitter

LIA THOMAS (22) u petak je pomela konkurenciju na plivačkom natjecanju američkih sveučilišta. Riječ je o 22-godišnjoj plivačici koja je prije dvije godine bila muškarac.

Natjecala se u muškoj konkurenciji na Sveučilištu u Pennsylvaniji, ali je nakon promjene spola dobila dozvolu da nastupa u ženskoj konkurenciji. U njoj dominira. Porušila je gotovo sve rekorde koje je mogla na sveučilišnim natjecanjima. 

"Zahvaljujući nastupima na susretu Zippy Invitational u disciplinama 200 i 500 slobodno, (Lia Thomas) dobit će priliku da postane prva transrodna studentica sportašica koja će biti među najboljim plivačicama u SAD-u, pak čak i nacionalna prvakinja", tvrde iz Sveučilišta Pennsylvania.

Izazvala burne reakcije

Mnogi smatraju da Lia nema pravo nastupati u ženskoj konkurenciji jer je fizički dominantna u odnosu na djevojke. Snimka s jedne od utrka i dominacija koju Thomas pokazuje u bazenu izgleda nestvarno.

 

Thomas je prva transrodna žena koja se natječe unutar NCAA okvira od 2019. godine, kada se u konferenciji Doline Missouri natjecala Natalie Fahey iz savezne države Illinois.

Ogromna dominacija

Ranije ove godine rekla je kako je zahvalna zbog činjenice da je mogla nastaviti plivati.

"Spoznaja da sam transrodna bacila je sumnju na stvari u koje sam bila sigurna. Pitala sam se hoću li moći plivati ako promijenim spol i kako će to izgledati", rekla je Thomas u jednom intervjuu za američke medije i dodala:

"Proces koji je vodio do odluke da izađem u javnost kao transrodna osoba i samo čekanje odluke o mom nastupu donijelo mi je dosta neizvjesnosti u proteklom periodu, ali sada sam sretna."

 

Pročitajte više