Tražila se suspenzija Đokovića zbog dopinške kontrole. Srpski tenisač nije pogriješio

Foto: EPA

NOVAK ĐOKOVIĆ našao se u središtu pažnje teniske javnosti nakon što je odbio dopinšku kontrolu prije meča za srpsku reprezentaciju protiv Velike Britanije u Davis Cupu. Neki su išli tako daleko da su zazivali njegovu suspenziju, poput nekih bivših sportaša, ali i engleskih medija. U objašnjenju Međunarodne agencije za integritet tenisa (ITIA), jasno se navodi da Đoković ni u čemu nije pogriješio.

Podsjetimo, Đoković i suigrači testirali su se nakon susreta u Davisu Cupu. Nekadašnji francuski biciklist Marc Madiot, danas direktor momčadi Groupama-FDJ, u medije je izašao s tvrdnjom da "ako antidopinško tijelo radi svoj posao, gospodin Đoković mora biti suspendiran", a slično su pisali i neki engleski mediji.

Đoković se ljutio 

"U 20 i više godina moje karijere mi se nikad nije dogodilo da sat i pol prije meča moram ići na doping-kontrolu. Ja imam svoju rutinu, ne treba mi ta distrakcija, da mi uzimaju urin i krv, da razmišljam mogu li u tom trenutku dati urin", rekao je ljutiti Đoković na tu temu i dodao:

"Podržavam da se testiram ja ili bilo tko - sto puta, nije problem, ali ne pred meč. Kad završim, dođite, testirajte, nisam vidio nikakav razlog ni logiku. Nadam se da će promijeniti takve odluke. Sramotno je to što su napravili. Interesantno je i da je WADA privatna kompanija, umjesto da imamo neku našu za tu djelatnost. Ovo je nečuveno."

Madiot je ustvrdio da stvari nisu takve, zatražio suspenziju Đokovića  i naglasio da "u asortimanu dopinških proizvoda postoje oni koji se mogu detektirati u vrlo ograničenom vremenu. Ako se ne testirate prije početka natjecanja, tijekom njega može doći do uklanjanja tragova tih proizvoda".

Nije prekršio pravila

Ispostavlja se da Đoković nije prekršio pravilo.

Kako je to objašnjeno iz Međunarodne agencije za integritet tenisa za L'Equipe, Đoković je imao pravo birati kada će biti podvrgnut testiranju.

"Važno je naglasiti da Đoković nije odbio test. Pravilo je da se igrača obavijesti, a onda je on dužan testirati se što je prije moguće. U natjecanjima kao što je Davis Cup, igrača se o tome može informirati prije meča, dok se u drugim natjecanjima to uobičajeno radi nakon njega. To je već uhodana procedura", navodi se.

"Igrači imaju pravo odlučiti hoće li se testirati prije meča. Ne odluče li tako, kontrola će uslijediti nakon njega. Imaju pravo izbora. Igrači se uobičajeno odlučuju na kontrolu pred meč, to ih rješava obveza nakon", dodaje se u objašnjenju.

Pročitajte više