"Treba odmah prekinuti sve utakmice kada se čuje i "Ubij tovara" i "Ubij purgera"

UMJESTO da ustavne promjene budu glavne teme današnje rasprave u Saboru, gotovo da je svatko od zastupnika ispred kluba svoje stranke, iskoristio prigodu osuditi događanja u Varaždinu za vrijeme utakmice mladih nogometnih reprezentacija Hrvatske i Srbije.

> Direktor srpske reprezentacije napadnut u Varaždinu

Jučerašnje skandiranje "Ubij Srbina", osudili su svi govornici od oporbe pa do vladajućih, a svatko od njih u uvodu o ustavnim promjenama rekao je par riječi o tome incidentu. 

Damir Kajin iz IDS-a je rekao kako bi i Ustavom trebalo zaustaviti one koji nekažnjeno skandiraju: "Ubij Mesića" i "Ubij Kajina" te koji skandiraju "Za Dom".

Ivan Čehok kao gradonačelnik Varaždina ispričao se za događaje u svom gradu, naglašavajući kako je riječ o manjini. Izrazio je i žaljenje zbog događaja te naglasio da u tom gradu nije bilo organiziranih nereda prije i nakon utakmice.

Ispred Kluba HDZ-a reagirao je i Vladimir Šeks koji je rekao da bi se utakmice trebale prekidati nakon skandiranja poput onih koje su se mogle čuti u Varaždinu. "Neka se zaustave i prekinu sva događanja na kojima se mogu čuti govor mržnje", rekao je Šeks dodajući da je neprimjereno skandiranje i "Ubij tovara" i "Ubij purgera". 

Mijenjat će se zakon?

Jadranka Kosor najavila je izmjenu Zakona o navijačima kazavši kako se divljaštvo i vrijeđanje neće tolerirati te da će se izmjene odnositi na prekid utakmica u takvim slučajevima. "Očito je da divljaci prije neće shvatiti poruku", dodala je Kosor. Osim što će mijenjati zakon, premijerka bi mogla uvesti i neke dodatne mjere, o čemu je već razgovarala s nekoliko ministara koji će koordinirati "antihuligansku" akciju.

Govor mržnje HDZ-u postao trn u oku tek nakon prosvjeda važnog koalicijskog partnera

Premijerka Kosor morala je reagirati na divljačke ispade kojima smo sinoć svjedočili u Varaždinu (a koje je HTV-ov komentator Stjepan Balog u jednom trenutku čak proglasio "korektnim navijanjem") zbog istupa koalicijskog partnera Milorada Pupovca iz SDSS-a na samom početku sjednice Sabora. Pupovac je osudio ponašanje hrvatskih "navijača", a u tome su mu se pridružili i predstavnici ostalih najvećih hrvatskih parlamentarnih stranaka.

U svakom slučaju je pohvalno što je premijerka napokon odlučila reagirati na ispade huligana koji Hrvatsku već godinama sramote kako na domaćim, tako i na inozemnim sportskim terenima, ali vrlo je zanimljivo kako je govor mržnje vladajućoj stranci postao pravi trn u oku tek nakon oštrog prosvjeda jednog od partnera koji su im potrebni da Vladu održe na okupu.

Pročitajte više